Közvetlen, laza és környezetbarát – nézz körül Koppenhágában!

Forrás: Thinkstock -
Koppenhága utazás városnézés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dán fővárosnak legtöbben a közvetlenségét szeretik – a hangulat kisvárosi, a közlekedés fő eszköze a kerékpár, ráadásul néhány utcában mintha egy Andersen-mesébe csöppennénk. Tölts el pár napot a városban, és töltekezz fel belőle – megmutatjuk, mit ne hagyj ki!

Andersen nyomában a Nyhavnon

A Nyhavn színes, több évszázados házai messziről világítanak. Ez a környék valaha kereskedelmi kikötő volt, tele matrózkocsmákkal és törzsvendégeikkel. A forgalmas kikötőből az eltelt évszázadokban turistalátványosság, a kocsmákból minőségi éttermek lettek, ám a történelmi hangulat megmaradt. Az utca legrégebbi háza a 9. számú, amely 1681-ben épült, és a homlokzata máig sem változott. Hans Christian Andersen a 20-as szám alatt lakott, és több meséjét is itt írta.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Néhány utcával távolabb, a Langelinie parton vár Koppenhága egyik legismertebb látnivalója, a kis hableány szobra, amelyet Andersen híres mesehőséről mintáztak.

Szórakozz a Tivoliban!

Idén éppen 100 éves a Tivoli vidámparkjának híres fa hullámvasútja, amelyet a jeles alkalomra eredeti formájában állítottak helyre. A vidámpark egyébként csak pár percnyi sétára van a városházától, és a közelben fekszik a város főpályaudvara is. A parkot, amely a világ második legrégibb vidámparkjának ad otthont, nemcsak a játékok miatt érdemes felkeresned, hanem azért is, mert ez a legjobb hely a pihenésre. Ha már lejártad a lábad a városban, pihenj meg a zöldben, próbáld ki a park kiváló éttermeinek kínálatát, vagy böngészd át a programot, mert a három szabadtéri színpad mindegyike változatos előadásokkal vár.

Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

A nyári szezonban minden pénteken rockkoncertek zajlanak a parkban. A Tivoli Fesztivál mindenféle műfajú zenei produkciónak teret ad, míg a Tivoli Illumination minden este 22.45-kor fényjátékkal és füsttel borítja be aTivoli tavát.

Sétálj fel a kerek toronyba!

A Rundetaarn nevű 17. századi torony és obszervatórium a legrégibb, ma is működő ilyen létesítmény Európában. Építésekor Dánia Tycho Brahe asztronómus kutatásainak köszönhetően Európa-szerte híres volt csillagászatáról. A torony voltaképpen épp annak köszönheti felépülését, hogy a király Brahe 1601-es halála után is fenn akarta tartani a dán asztronómiai kutatásokat. Ma amatőr csillagászok használják az obszervatóriumot, ám a turisták is előszeretettel gyalogolnak fel lépcső helyett beépített spirális folyosóján, hogy a 36 méter magas torony tetejéről a város látképében gyönyörködjenek. Az obszervatórium könyvtárát Andersen is szívesen látogatta.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Állj rá a torony közepén, 25 méterrel a talaj fölött elhelyezkedő üvegpadlóra, és nézz le a torony középpontjára. Ne félj, az üveg több, mint 40 centiméter vastag, és akár 900 kilót is elbír négyzetméterenként.

Látogasd meg a királyi családot az Amalienborgban!

A dán királyi családot épp olyan megbecsülés övezi népe körében, mint a brit uralkodót és családját saját országában. Talán nem véletlen, hogy az Amalienborg-palota, a királyi rezidencia őrségének egyenruhája is emlékeztet valamelyest a medveszőr kucsmás angol gárdistákéra. A palota 1750-re készült el, neve pedig onnan ered, hogy 1689-ig egy kis kastély állt a helyén, amelyet Zsófai Amália királynő építtetett. A dán királynő és családja 1967 óta lakik a délkeleti palotában. II. Margit királynő egyébként rendkívül sokoldalú és népszerű személyiség, a miseruhák és oltárterítők hímzésétől a postabélyegek tervezéséig és a Gyűrűk Ura-illusztrációk készítéséig sok területén kamatoztatja kreativitását, de tanulmányai során politológiával, filozófiával és régészettel is foglalkozott. A palotán felhúzott zászló jelzi, ha a királynő épp itt tartózkodik. A palota előtt minden délben látványos őrségváltás zajlik.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A palota nagy része látogatható, a múzeum egyik legérdekesebb szakasza a korábbi dán királyok eredeti berendezéssel megőrzött dolgozószobái.

Vásárolj a Strogeten

A Koppenhága szívében fekvő bevásárlónegyed Európa egyik leghosszabb sétálóutca-komplexuma a Radhuspladsen és a Kongens Nytorv között. A Kongens Nytorv környékén csoportosulnak a vezető divatházak üzletei a Pradától a Max Maráig, a Louis Vuittontól a Bossig. A Radhuspladsen környéke a fast fashion-láncoké, a H&M, a Zara és számos más üzletlánc is képviselteti magát. Ám nem csak vásárolni lehet errefelé, hiszen séta közben a város számos nevezetességébe belefuthatsz: a városháza tornyától a dán királyi színházig sétálhatsz, és útközben többek között megcsodálhatod a Miasszonyunk-templomot is, ahol Frigyes trónörökös esküvőjét tartották. Az utcákon zenészek és egyéb mutatványosok szórakoztatják a járókelőket.

Városháza Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A dán főváros híres arról, hogy lakói odafigyelnek a környezetre. A kerékpáros infrastruktúra például híresen jó, 20 korona letét ellenében ingyenesen kölcsönözhetsz bringát a belvárosban. Ha ennél kényelmesebb közlekedési eszközre vágysz, riksaszerű kerékpáros taxival is utazhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.