A dán fővárosnak legtöbben a közvetlenségét szeretik – a hangulat kisvárosi, a közlekedés fő eszköze a kerékpár, ráadásul néhány utcában mintha egy Andersen-mesébe csöppennénk. Tölts el pár napot a városban, és töltekezz fel belőle – megmutatjuk, mit ne hagyj ki!

Andersen nyomában a Nyhavnon

A Nyhavn színes, több évszázados házai messziről világítanak. Ez a környék valaha kereskedelmi kikötő volt, tele matrózkocsmákkal és törzsvendégeikkel. A forgalmas kikötőből az eltelt évszázadokban turistalátványosság, a kocsmákból minőségi éttermek lettek, ám a történelmi hangulat megmaradt. Az utca legrégebbi háza a 9. számú, amely 1681-ben épült, és a homlokzata máig sem változott. Hans Christian Andersen a 20-as szám alatt lakott, és több meséjét is itt írta.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
Néhány utcával távolabb, a Langelinie parton vár Koppenhága egyik legismertebb látnivalója, a kis hableány szobra, amelyet Andersen híres mesehőséről mintáztak.

Szórakozz a Tivoliban!

Idén éppen 100 éves a Tivoli vidámparkjának híres fa hullámvasútja, amelyet a jeles alkalomra eredeti formájában állítottak helyre. A vidámpark egyébként csak pár percnyi sétára van a városházától, és a közelben fekszik a város főpályaudvara is. A parkot, amely a világ második legrégibb vidámparkjának ad otthont, nemcsak a játékok miatt érdemes felkeresned, hanem azért is, mert ez a legjobb hely a pihenésre. Ha már lejártad a lábad a városban, pihenj meg a zöldben, próbáld ki a park kiváló éttermeinek kínálatát, vagy böngészd át a programot, mert a három szabadtéri színpad mindegyike változatos előadásokkal vár.

Forrás: Wikipedia
A Life.hu tippje:
A nyári szezonban minden pénteken rockkoncertek zajlanak a parkban. A Tivoli Fesztivál mindenféle műfajú zenei produkciónak teret ad, míg a Tivoli Illumination minden este 22.45-kor fényjátékkal és füsttel borítja be aTivoli tavát.

Sétálj fel a kerek toronyba!

A Rundetaarn nevű 17. századi torony és obszervatórium a legrégibb, ma is működő ilyen létesítmény Európában. Építésekor Dánia Tycho Brahe asztronómus kutatásainak köszönhetően Európa-szerte híres volt csillagászatáról. A torony voltaképpen épp annak köszönheti felépülését, hogy a király Brahe 1601-es halála után is fenn akarta tartani a dán asztronómiai kutatásokat. Ma amatőr csillagászok használják az obszervatóriumot, ám a turisták is előszeretettel gyalogolnak fel lépcső helyett beépített spirális folyosóján, hogy a 36 méter magas torony tetejéről a város látképében gyönyörködjenek. Az obszervatórium könyvtárát Andersen is szívesen látogatta.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
Állj rá a torony közepén, 25 méterrel a talaj fölött elhelyezkedő üvegpadlóra, és nézz le a torony középpontjára. Ne félj, az üveg több, mint 40 centiméter vastag, és akár 900 kilót is elbír négyzetméterenként.

Látogasd meg a királyi családot az Amalienborgban!

A dán királyi családot épp olyan megbecsülés övezi népe körében, mint a brit uralkodót és családját saját országában. Talán nem véletlen, hogy az Amalienborg-palota, a királyi rezidencia őrségének egyenruhája is emlékeztet valamelyest a medveszőr kucsmás angol gárdistákéra. A palota 1750-re készült el, neve pedig onnan ered, hogy 1689-ig egy kis kastély állt a helyén, amelyet Zsófai Amália királynő építtetett. A dán királynő és családja 1967 óta lakik a délkeleti palotában. II. Margit királynő egyébként rendkívül sokoldalú és népszerű személyiség, a miseruhák és oltárterítők hímzésétől a postabélyegek tervezéséig és a Gyűrűk Ura-illusztrációk készítéséig sok területén kamatoztatja kreativitását, de tanulmányai során politológiával, filozófiával és régészettel is foglalkozott. A palotán felhúzott zászló jelzi, ha a királynő épp itt tartózkodik. A palota előtt minden délben látványos őrségváltás zajlik.

Forrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:
A palota nagy része látogatható, a múzeum egyik legérdekesebb szakasza a korábbi dán királyok eredeti berendezéssel megőrzött dolgozószobái.

Vásárolj a Strogeten

A Koppenhága szívében fekvő bevásárlónegyed Európa egyik leghosszabb sétálóutca-komplexuma a Radhuspladsen és a Kongens Nytorv között. A Kongens Nytorv környékén csoportosulnak a vezető divatházak üzletei a Pradától a Max Maráig, a Louis Vuittontól a Bossig. A Radhuspladsen környéke a fast fashion-láncoké, a H&M, a Zara és számos más üzletlánc is képviselteti magát. Ám nem csak vásárolni lehet errefelé, hiszen séta közben a város számos nevezetességébe belefuthatsz: a városháza tornyától a dán királyi színházig sétálhatsz, és útközben többek között megcsodálhatod a Miasszonyunk-templomot is, ahol Frigyes trónörökös esküvőjét tartották. Az utcákon zenészek és egyéb mutatványosok szórakoztatják a járókelőket.

VárosházaForrás: Thinkstock
A Life.hu tippje:

A dán főváros híres arról, hogy lakói odafigyelnek a környezetre. A kerékpáros infrastruktúra például híresen jó, 20 korona letét ellenében ingyenesen kölcsönözhetsz bringát a belvárosban. Ha ennél kényelmesebb közlekedési eszközre vágysz, riksaszerű kerékpáros taxival is utazhatsz.