Filmek vagy focimeccsek mellé, de hagyományos vendégváró falatkáknak is kiválóak lehetnek az alábbi finomságok – hamar elkészülnek, és mindenki oda lesz értük. 

1. Gyors olajbogyós sörkorcsolya

Egy egyszerű, gyors sós sütemény, amit akár zsúfolt napokra is betervezhetsz. 

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 10 dkg paprikás olajbogyó, 1 tojássárgája, só

Forrás: Thinkstock

Elkészítés: A leveles tésztát nem túl vékonyra és négyzet alakúra nyújtjuk, majd két részre vágjuk. Az egyik lapot kirakjuk olajbogyóval, a közöket és a széleket megkenjük tojással, majd ráhelyezzük a másik lapot és a közöknél szépen összenyomkodjuk, ragasztjuk.  Lekenjük a tetejét tojással és megszórjuk sóval, majd hűtőbe rakjuk fél órára.  Ezután ízlés szerinti méretekre vágjuk – lehetőleg úgy, hogy minden kis rudacskába jusson 3-4 olajbogyó. Óvatosan áthelyezzük egyenként egy tepsire, és előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

2. Lilahagymás, baconös finomság

Ezután a sörkorcsolya után mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját.

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg túró, 2 kávéskanál só, 1 db tojás 

Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg olajbogyó, 1 közepes db lilahagyma, 4 szelet bacon

Elkészítés: A vajat a liszttel és a sóval összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a túrót és a tojást is és kézzel egyneművé gyúrjuk. Lisztezett munkalapon 10×25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Felhajtjuk az alsó, majd erre rá a felső harmadát. Lefelé fordítjuk, majd még kétszer ugyanúgy hajtogatjuk. 1 órát hűtőben pihentetjük. A töltelék hozzávalóit felaprítjuk (a hagymát elég karikákra vágni). Lisztezett munkalapon ismét, ezúttal 40×20 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát. Megszórjuk a szétszedett lilahagymakarikákkal, a baconnel és az olajbogyóval. Aki szereti, sajtot is tehet bele. Szorosan feltekerjük, és 1 cm-es szeletekre vágjuk. 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.

3. Sonkás, sajtos croissant

Ez az istenien könnyű vajas tészta a franciák mindennapos reggelije. Ennek a változatnak a külseje ropogós, a belsejében ott lapul a sonka és füstölt sajt zamata.

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 15 dkg füstölt sajt, 15 dkg sonka, 1 db tojás

Forrás: Thinkstock

Elkészítés: A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, a sonkát gyufaszál nagyságúra vagdossuk. A leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd háromszögeket vágunk belőle. A háromszög rövidebb lapjához halmozunk a töltelékből és felcsavarjuk a tésztát. Megkenjük mindegyiket felvert tojással, és 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

4. Pizzás rúd

Kiadós nasi, sörkorcsolya vagy akár egy saláta utáni levezető falatkák. A fagyasztóból előkapva bármikor megfelelő kelléke egy jó kis partinak, esetleg délutáni csevejnek a barátokkal.

Hozzávalók: Kevés cukor, 1 kg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tej, 2 db tojás, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál só, 2 dl tejföl, 5 dkg élesztő, pizzakrém, oregánó, reszelt sajt

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a liszt közepén fészket készítünk, beletesszük a felfutott élesztőt, a margarint, 1 tojássárgát, sót, tejfölt és az egészet jól összedolgozzuk. Langyos helyen 15-20 percig pihentetjük. Utána még egyszer átgyúrjuk, és ismét pihentetjük, majd lisztezett nyújtódeszkán 2 cm vastagra kinyújtjuk. Csíkokra vágjuk és 8-10 cm-es rudakat formázunk belőle. Sütőlapra helyezzük, a tetejét megkenjük pizzakrémmel. Ízlés szerint fűszerezzük, de fűszerek nélkül is nagyon finom, és reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten megsütjük.