A 4 legjobb sörkorcsolya – nem csak a vébédöntő mellé

Forrás: Thinkstock -
sütés focimeccs finom falat focivébé sörkorcsolya otthon fociVB család főzés étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Filmek vagy focimeccsek mellé, de hagyományos vendégváró falatkáknak is kiválóak lehetnek az alábbi finomságok – hamar elkészülnek, és mindenki oda lesz értük. 

1. Gyors olajbogyós sörkorcsolya

Egy egyszerű, gyors sós sütemény, amit akár zsúfolt napokra is betervezhetsz.

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 10 dkg paprikás olajbogyó, 1 tojássárgája, só

Forrás: Thinkstock

Elkészítés: A leveles tésztát nem túl vékonyra és négyzet alakúra nyújtjuk, majd két részre vágjuk. Az egyik lapot kirakjuk olajbogyóval, a közöket és a széleket megkenjük tojással, majd ráhelyezzük a másik lapot és a közöknél szépen összenyomkodjuk, ragasztjuk. Lekenjük a tetejét tojással és megszórjuk sóval, majd hűtőbe rakjuk fél órára. Ezután ízlés szerinti méretekre vágjuk – lehetőleg úgy, hogy minden kis rudacskába jusson 3-4 olajbogyó. Óvatosan áthelyezzük egyenként egy tepsire, és előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

2. Lilahagymás, baconös finomság

Ezután a sörkorcsolya után mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját.

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg túró, 2 kávéskanál só, 1 db tojás

Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg olajbogyó, 1 közepes db lilahagyma, 4 szelet bacon

Elkészítés: A vajat a liszttel és a sóval összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a túrót és a tojást is és kézzel egyneművé gyúrjuk. Lisztezett munkalapon 10×25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Felhajtjuk az alsó, majd erre rá a felső harmadát. Lefelé fordítjuk, majd még kétszer ugyanúgy hajtogatjuk. 1 órát hűtőben pihentetjük. A töltelék hozzávalóit felaprítjuk (a hagymát elég karikákra vágni). Lisztezett munkalapon ismét, ezúttal 40×20 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát. Megszórjuk a szétszedett lilahagymakarikákkal, a baconnel és az olajbogyóval. Aki szereti, sajtot is tehet bele. Szorosan feltekerjük, és 1 cm-es szeletekre vágjuk. 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.

3. Sonkás, sajtos croissant

Ez az istenien könnyű vajas tészta a franciák mindennapos reggelije. Ennek a változatnak a külseje ropogós, a belsejében ott lapul a sonka és füstölt sajt zamata.

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 15 dkg füstölt sajt, 15 dkg sonka, 1 db tojás

Forrás: Thinkstock

Elkészítés: A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, a sonkát gyufaszál nagyságúra vagdossuk. A leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd háromszögeket vágunk belőle. A háromszög rövidebb lapjához halmozunk a töltelékből és felcsavarjuk a tésztát. Megkenjük mindegyiket felvert tojással, és 180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

4. Pizzás rúd

Kiadós nasi, sörkorcsolya vagy akár egy saláta utáni levezető falatkák. A fagyasztóból előkapva bármikor megfelelő kelléke egy jó kis partinak, esetleg délutáni csevejnek a barátokkal.

Hozzávalók: Kevés cukor, 1 kg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tej, 2 db tojás, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál só, 2 dl tejföl, 5 dkg élesztő, pizzakrém, oregánó, reszelt sajt

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a liszt közepén fészket készítünk, beletesszük a felfutott élesztőt, a margarint, 1 tojássárgát, sót, tejfölt és az egészet jól összedolgozzuk. Langyos helyen 15-20 percig pihentetjük. Utána még egyszer átgyúrjuk, és ismét pihentetjük, majd lisztezett nyújtódeszkán 2 cm vastagra kinyújtjuk. Csíkokra vágjuk és 8-10 cm-es rudakat formázunk belőle. Sütőlapra helyezzük, a tetejét megkenjük pizzakrémmel. Ízlés szerint fűszerezzük, de fűszerek nélkül is nagyon finom, és reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten megsütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.