Minden, ami szilva – az 5 legjobb szilvás finomság

Forrás: Thinkstock -
finom falat chutney szilvás gombóc pite szilva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre itt a szilva! Ez a gyümölcs nem véletlenül ennyire népszerű: amellett, hogy lédús, kalóriaszegény, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, még isteni finom is. Íme, a legtutibb szilvás finomságok, amiket pillanatok alatt elkészíthetsz te is.

Fahéjas-szilvás vajas pite

Hozzávalók: 1 kg szilva (kimagozva), 20 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj, fahéj, nádcukor ízlés szerint, porcukor a tetejére

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A kimagozott, félbevágott szilvákat hintsd meg fahéjas nádcukorral és reszelt citromhéjjal, majd tedd szűrőbe és hagyd, hogy lecsepegjen. A vajat keverd össze a cukor felével, majd egyenként add hozzá a tojások sárgáit. A fehérjéket a cukor második felével verd fényesre. Keverj össze mindent és add hozzá a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd, és a lecsepegtetett szilvákat oszd el a tetején. 180 fokon süsd tűpróbáig. Porcukorral meghintve tálald.

Isteni szilvadzsem pillanatok alatt

Hozzávalók: 1,2 kg szilva (kimagozva), 35 dkg cukor, 1 csomag dzsemfix, 1 kk citromsav, 1 kk őrölt fahéj

Elkészítése: Készítsd elő az üvegeket: öblítsd át forrásban lévő vízzel, és tedd félre őket száradni. A kimagozott szilvát botmixerrel enyhén pépesítsd. Tedd egy nagy lábasba, add hozzá a cukrot, a dzsemfixet, a citromsavat, a fahéjat és az egészet nagy lángon kedd el forralni. Hagyd így még három percig főni. Ezután töltsd üvegekbe, tegyél rá egy-egy befőzőfóliát, csavard rájuk a tetőt. Hagyd kihűlni őket.

Hagyományos szilvásgombóc

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg liszt, egy nagy evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, zsemlemorzsa, só. A töltelékhez: 10-15 szem szilva, fahéjas porcukor

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A krumplit főzd meg héjában, majd törd össze. Dolgozd össze az olajjal, a liszttel, és a végén add hozzá a tojást, valamint kevés sót. Nyújtsd ki a tésztát fél centi vastagra, majd vágj ki belőle nyolc centis kockákat. Mindegyik közepébe tegyél egy szem szilvát, amibe a mag helyére fahéjas porcukrot töltöttél, de beleteheted magában is a szilvát. A négyszögek sarkait hajtsd össze, és formálj gombócokat a batyukból lisztes kézzel. Forró, sós vízben főzd meg, majd, ha leszűrted, forgasd pirított zsemlemorzsába.

Tejszínes szilvaleves

Hozzávalók: 50 dkg szilva, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja, 3 szem összetört szegfűszeg, fél kávéskanál fahéj

Elkészítése: A szilvát alaposan mosd meg, majd vágd félbe, és szedd ki a magját. Tedd fel főni hét deci vízzel, egy evőkanál cukorral és a szegfűszeggel, forrald fel, majd hagyd öt percig főni. A tejszínt keverd ki a liszttel és a fahéjjal, habard be vele a levest, hagyd újból felforrni, add hozzá a citromhéjat, és ha nem elég édes, akkor még egy evőkanál cukrot.

Dupla szilvás chutney

Hozzávalók: 1 kg szilva (kimagozva), 1 alma, 2 hagyma, 10 dkg aszalt szilva, nádcukor, balzsamecet, chili, gyömbér, só, bors

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Kevés olajon párold meg a felaprított hagymát. A kimagozott szilvákat, az asztalt szilvát és az almát darabold apróra és add őket a hagymához. Öntsd fel egy kevés vízzel, és kezdd el forralni. Fűszerezd reszelt gyömbérrel, sóval, borssal, chilivel és adj hozzá kevés nádcukrot, majd balzsamecetet. Forrald össze az egészet, majd vedd lejjebb a hőmérsékletet és kis lángon további 15-20 percig rotyogtasd.

Mi az a chutney?

Tulajdonképpen egy erősen fűszerezett szósz, amely lehet édes, savanyú, csípős, és bár eredetileg mangóból vagy más trópusi gyümölcsből főzték, ma már egyaránt készülhet zöldségből vagy gyümölcsből. Alapját az ecet, a hagyma és a cukor képezi, de fűszerek széles skáláját is használják az elkészítésekor. A lekvárhoz hasonlóan általában hidegen fogyasztják, tartósítása is hasonló eljárásokkal történik. Készülhet főzéssel, vagy anélkül, minden formájában különleges hatást kelt, és könnyedén helyettesíthető vele a megszokott saláta, mártás, de akár a kecsap vagy a mustár is. Párolt rizs és hús mellé pedig szinte kötelező kipróbálni. A Life.hu kedvenceit ebben a cikkben találod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.