Kulináris megállók Berlintől Sydney-ig: 6 ikonikus étel, és ahol megkóstolhatod őket

csiga Párizs Sydney hamburger Marokkó kolbász kulináris élvezet ételek Berlin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ételek energiát adnak a szervezetünk számára, gyönyörködtetik a szemünket és izgalmas hobbit is jelenthetnek. Jelzik, hol jártunk a világban, és mit tudtunk meg az ott élő emberek kultúrájáról. Ha globális ínyenc vagy, és szeretnéd megkóstolni mindazt, amit a világ tálcán kínál, a Life.hu az idei nyárra készített neked egy kihagyhatatlan gasztrolistát. 

„Paris, je t'aime”: ess szerelembe a tarte tatinnal!

Olykor a konyhai remekművek a szakácsnők hibájából keletkeznek, és ez a helyzet a legendás francia desszerttel is. Az anekdotikus történet szerint a kissé kelekótya Stéphanie Tatin, aki nővérével Lamotte-Beuvron városának egyik hoteljét vezette, egy nap sietve készített desszertet az éhes vendégeknek, és bár senki nem tudja, hogy ez hiba volt, vagy csupán gyorsítani akart a sütésen, de az almás pite fejjel lefelé fordításával gasztronómiai történelmet írt.

A melegen tálalt édesség a puha, lédús gyümölcs és a ropogós karamella tökéletes kombinációja, aminek tejszínhabbal, jégkrémmel megbolondított változata is létezik. Ha Párizsban töltesz egy hosszú hétvégét, zarándokolj el a legendás édesség-szentélybe, ahol a klasszikus tarte tatin mellett megkóstolhatod a világ legistenibb macaronjait is.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

Gyönyörű kertek, zöldellő szőlőültetvények, lélegzetelállító kastélyok - Fedezd fel a festői Loire-völgyét, Franciaország legimádottabb régióját! - 139.900 Ft/fő/éjtől

Amerika kedvenc party snackje: Buffalo csirkeszárny

Az Egyesült Államok az ízek hatalmas olvasztótégelye, és konyhájában a különböző kultúrák hatásai izgalmasan egyesülnek. A nyugati part egyik legnépszerűbb eledele évtizedek óta a Buffalo wings, azaz a fűszeres, sült csirkeszárny, amelynek legendás története 1964-re nyúlik vissza. Teressa Bellissimo az egyik este vendégül látta fiát és annak barátait az éttermében, és a csapat éhes szájat látva gyorsan kisütött egy halom csirkeszárnyat, csípős szósszal öntötte le, és kéksajtmártással tálalta. A titkos recept alapján készült ételt te is megkóstolhatod, ha ellátogatsz a buffalói Anchor Barba, egyúttal az amerikai konyha legkülönlegesebb fogásait is tesztelheted.

Forrás: Thinkstock

Berlin fűszeres klasszikusa, a currywurst

A németek húsevő nemzet, és az országban több mint 1500 különböző típusú kolbászt készítenek. A legnépszerűbbek közé tartozik a berlini currys kolbász, aminek története a Kant-/Kaiser-Friedrich-Straße sarkán álló büfé tulajdonosának nevéhez fűződik. Herta Heuwer 1949-ben a főtt kolbászt paradicsompüréből, curryporból, Worcestershire-szószból és egyéb összetevőkből készült mártással kínálta, amelyet később „Chillup” néven szabadalmaztatott. A kultikus étel ma már elválaszthatatlan Berlintől, és szinte minden sarkon találhatsz currywurstos standot, ám mind közül a Konnopke's Imbiss a leghíresebb, ahol hosszú sor kígyózik a fűszeres finomságért.

Forrás: Thinkstock

Egy tüzes saláta, ami beindítja az ízlelőbimbókat: som tam

A thai konyha rengeteg egzotikus étele közül kihagyhatatlan a som tam, amit előételként, főételként vagy köretként is fogyasztanak. Az ország minden régiójában megtalálható ez az üdítően fanyar, lédús saláta, és több verziója is létezik. A „som tam thai” esetében a zöld, éretlen papayát vékony csíkokra szeletelik, majd hozzávalóit - koktélparadicsom, kínai bab, mogyoró, szárított garnélarák, chili - egy mozsárban összekeverik, megfűszerezik pálmacukorral, halszósszal, limelével, végül sült csirkével és ragadós rizzsel tálalják. Bangkok utcáin lépten-nyomon találkozhatsz som tamot árusító szekerekkel, és ha inkább étteremben kóstolnád meg az autentikus thai salátát, próbáld ki a Siriwan Hoi Todot (Prachathipatai 120.) vagy a Som Tam Nuát a Siam téren.

Forrás: Thinkstock

Csak erős gyomrúaknak: ghoulal, Marokkó kultikus utcai étele

Marokkó a street food szerelmeseinek paradicsoma, ahol az étkezés minden érzékszerv számára élmény. A királyi város, Marrakesh este kel igazán életre, amikor a Djemaa el-Fna átalakul egy nyüzsgő szabadtéri étteremmé. A főteret ilyenkor a nyárson grillezett húsok illata lengi be, és egyszerűen csak hagynod kell, hogy az orrod elvezessen a legfinomabb ételekhez. Ha szeretnél egy szokatlan kulináris élménnyel gazdagodni, érdemes megkóstolnod a csigalevest, amihez körülbelül tizenötféle fűszert (pl. kakukkfű, borsmenta, ánizs) használnak. A ghoulal roppant kedvelt a helyiek körében, akik egy fogpiszkáló segítségével kiveszik a csiga húsát, és amikor megették őket, felhörpintik a levest. Ezt a csípős ételt más marrakeshi különlegesség mellett abban a hangulatos étteremben is megízlelheted, ahol kizárólag nők szolgálnak fel.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

Egy káprázatos körutazás során megismerheted Marokkót! Királyi városok és a legnépszerűbb látnivalók - 139.900 Ft/fő/6 éjtől

Aussie burger: hamburger ausztrál módra

Bár nem az ausztrálok találtak fel a hamburgert, de az biztos, hogy olyan szintre tökéletesítették, amit más kultúrákban talán elképzelni sem tudnak. Az ő változatuk méretét tekintve is gigantikus - sült hagymát, cheddar sajtot, paradicsomot, salátát, tükörtojást, ecetes céklát és bacont tartalmaz, a tetejére pedig barbecue szószt vagy ketchupot locsolnak. Bár a feltétek így egymásra halmozva meglehetősen furcsának tűnnek, ám ez az észbontó ízkombináció annyira népszerű Ausztráliában, hogy a nemzetközi gyorséttermek menüjében szereplő egyes burgereket is az „Aussie-hamburger-with-the-lot” ihlette. Ha szeretnéd megkóstolni a klasszikus ausztrál stílusú ételt, keresd a fish and chips shopokat, és ha épp Sydney-ben tartózkodsz, ne hagyd ki a Chur Burgert és a Bonarche-t, akik a hamburgert illetően a város legfajsúlyosabb versenyzői.

Forrás: elliejarvis.co.uk

A Life.hu extra tippje:

Fedezd fel Spanyolország sokoldalú konyháját gyönyörű városain keresztül! Spanyol ínyenctúra - 194.900 Ft/fő/7 éjtől

Sportos nyaralás a Velencei-tónálhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140612-nyaralas-a-velencei-tonal-es-gardonynal-kempingek-bicikliutak-furdok-gyerekkel.htmlSzeretnél olyan nyaralást, amely nem csak a napozásról szól? Kiruccannál egy napra valamilyen természetes víz mellé, de aktív időtöltést keresel? Irány a Velencei-tó!UtazásOrigoPortugália második fővárosában bármi megtörténhet: Irány, Porto!http://www.life.hu/lifeutazas/20140530-portugalia-es-porto-latnivaloi-es-kornyeke-braga-es-guimaraes.htmlNéhol vadregényes, aztán elhagyatott, majd ismét gyönyörű és szuperfejlett. Impozáns városok, ámulatba ejtő partszakaszok, csempékkel borított falak, látni-, érezni-, kóstolnivaló kincsek. Észak-Portugália központjában, a sűrűn lakott egykori fővárosban jártunk, de nemcsak Porto, hanem a környező helyek is lenyűgöztek minket.Utazás--Visszaszámlálás indul! Járd be a focivébé legszínesebb városait Sao Paulótól Brasíliáig!http://www.life.hu/lifeutazas/20140610-foci-vb-2014-a-legszinesebb-varosok-braziliaban-ahol-focimeccs-is-lesz-a-vilagbajnoksag-alatt.htmlAz elkövetkező hetekben minden figyelem Brazíliára szegeződik, ahol az év legnagyobb sporteseményén 32 csapat méri össze erejét a világbajnoki trófeáért. A mérkőzéseket összesen 12 helyszínen rendezik meg, így a szurkolás mellett ízelítőt kaphatsz abból a végeláthatatlan élményáradatból, amit az ország legizgalmasabb városai zúdítanak rád. A Life.hu most elárulja, mi teszi Brazíliát olyan különlegessé – és miért hívják a futball hazájának. Utazás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.