Három recept grillezéshez – a legfinomabb falatok nyárestékre

Forrás: Thinkstock -
terasz recept főzés Nyár kert Este grill
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre itt a grillszezon – a kellemesen hűs estéken jólesik néhány finom falat egy-egy pohár pincehideg bor mellé. Ha grillpartit szervezel vagy csak otthon grilleztek a pároddal, ezekkel a receptekkel semmiképpen nem foghatsz mellé. Íme, a Life.hu kedvencei.

Grillzöldségek pesztóval

Hozzávalók: 1-1 piros, zöld és sárga húsú kaliforniai paprika, 1 nagyobb padlizsán, 2 cukkini, 25 dkg laskagomba, olívaolaj. A pesztóhoz: 5 dkg fenyőmag, 1 nagy csokor bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A pesztóhoz a fenyőmagokat serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk. A bazsalikomot megmossuk, lecsepegtetjük, leveleit lecsipkedjük. A fokhagymát megpucoljuk. A magot, a bazsalikomot, a fokhagymát és az olívaolajat pürésítjük. A végén a parmezánt belekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikákat cikkekre vágjuk, a padlizsánt és a cukkinit nem túl vastag szeletekre vágjuk. A laskagombát is megmossuk, és konyhai papírtörlőre téve leitatjuk róla a vizet. A zöldségeket meglocsoljuk az olívaolajjal, majd a grillrácson többször megfordítva valamennyit megsütjük, sóval és borssal ízesítjük. A pestóval és friss bagettel tálaljuk, de grillhúsok, halak köretének is remek.

Italajánlat

Mindenképpen valamilyen illatos, száraz fehérbort válasszunk mellé, a Cserszegi fűszeres vagy Irsai Olivér például remekül kihozza ennek az ételnek az ízét.

Mézes-currys oldalas

Hozzávalók: 2 kg oldalas, 1 dl akácméz, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál curry, 1 teáskanál cayenne bors, só

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Az oldalast körülbelül 6 centiméteres darabokra vágjuk, majd forrásban lévő sós vízben 10-15 percig főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Eközben összekeverjük a mézet, a citromlevet, a curryt és a cayenne borsot. Ezzel a keverékkel bekenjük a húsdarabokat, majd feltesszük sülni a grillrácsra. Sütés közben folyamatosan kenegetjük a currys mézzel, és szép pirosra sütjük. Bármilyen köret illik hozzá.

Italajánlat

Egy könnyű rozé remek választás lehet ehhez az ételhez.

Újburgonyás csirkenyárs rukkolás túróval

A szerző kedvence

Igazi nyári hangulatú étel, a grillpartik kedvence. Finom, laktató és emellett - a benne lévő krumplit leszámítva - tökéletes ebéd vagy akár vacsora lehet fogyókúra idején is. Isteni finomság.

Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 60 dkg csirkemellfilé, 20 dkg cukkini, 10 dkg szárított paradicsom, 4 evőkanál olaj, só, bors. A rukkolás túróhoz: 5 dkg rukkola, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg zsírszegény tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, ha kell, kettévágjuk. Sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Közben a húst nagyobb kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, ujjnyi vastag karikákra szeljük. A paradicsomot kettévágjuk. A húst, a cukkinit, a burgonyát, a paradicsomot egy tiszta zacskóba tesszük, az olajat elkeverjük sóval és borssal, a zacskóba öntjük, aminek a száját összefogjuk, és az alapanyagokat jól összerázzuk a fűszeres olajjal. Váltakozva nyársra vagy hurkapálcára húzzuk a zacskó tartalmát. Grillen megsütjük, közben többször megforgatjuk. A rukkolás túróhoz a túrót, a tejfölt, a fokhagymát és a rukkolát összeturmixoljuk, sóval és a citromlével ízesítjük.

Italajánlat

Egy fehér félédes bor remekül illik ehhez az összeállításhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.