Végre itt a grillszezon – a kellemesen hűs estéken jólesik néhány finom falat egy-egy pohár pincehideg bor mellé. Ha grillpartit szervezel vagy csak otthon grilleztek a pároddal, ezekkel a receptekkel semmiképpen nem foghatsz mellé. Íme, a Life.hu kedvencei.

Grillzöldségek pesztóval

Hozzávalók: 1-1 piros, zöld és sárga húsú kaliforniai paprika, 1 nagyobb padlizsán, 2 cukkini, 25 dkg laskagomba, olívaolaj. A pesztóhoz: 5 dkg fenyőmag, 1 nagy csokor bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A pesztóhoz a fenyőmagokat serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk. A bazsalikomot megmossuk, lecsepegtetjük, leveleit lecsipkedjük. A fokhagymát megpucoljuk. A magot, a bazsalikomot, a fokhagymát és az olívaolajat pürésítjük. A végén a parmezánt belekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikákat cikkekre vágjuk, a padlizsánt és a cukkinit nem túl vastag szeletekre vágjuk. A laskagombát is megmossuk, és konyhai papírtörlőre téve leitatjuk róla a vizet. A zöldségeket meglocsoljuk az olívaolajjal, majd a grillrácson többször megfordítva valamennyit megsütjük, sóval és borssal ízesítjük. A pestóval és friss bagettel tálaljuk, de grillhúsok, halak köretének is remek.

Italajánlat
Mindenképpen valamilyen illatos, száraz fehérbort válasszunk mellé, a Cserszegi fűszeres vagy Irsai Olivér például remekül kihozza ennek az ételnek az ízét.

Mézes-currys oldalas

Hozzávalók: 2 kg oldalas, 1 dl akácméz, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál curry, 1 teáskanál cayenne bors, só

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: Az oldalast körülbelül 6 centiméteres darabokra vágjuk, majd forrásban lévő sós vízben 10-15 percig főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Eközben összekeverjük a mézet, a citromlevet, a curryt és a cayenne borsot. Ezzel a keverékkel bekenjük a húsdarabokat, majd feltesszük sülni a grillrácsra. Sütés közben folyamatosan kenegetjük a currys mézzel, és szép pirosra sütjük. Bármilyen köret illik hozzá.

Italajánlat
Egy könnyű rozé remek választás lehet ehhez az ételhez.

Újburgonyás csirkenyárs rukkolás túróval

A szerző kedvence
Igazi nyári hangulatú étel, a grillpartik kedvence. Finom, laktató és emellett - a benne lévő krumplit leszámítva - tökéletes ebéd vagy akár vacsora lehet fogyókúra idején is. Isteni finomság.

Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 60 dkg csirkemellfilé, 20 dkg cukkini, 10 dkg szárított paradicsom, 4 evőkanál olaj, só, bors. A rukkolás túróhoz: 5 dkg rukkola, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg zsírszegény tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé

Forrás: Thinkstock

Elkészítése: A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, ha kell, kettévágjuk. Sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Közben a húst nagyobb kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, ujjnyi vastag karikákra szeljük. A paradicsomot kettévágjuk. A húst, a cukkinit, a burgonyát, a paradicsomot egy tiszta zacskóba tesszük, az olajat elkeverjük sóval és borssal, a zacskóba öntjük, aminek a száját összefogjuk, és az alapanyagokat jól összerázzuk a fűszeres olajjal. Váltakozva nyársra vagy hurkapálcára húzzuk a zacskó tartalmát. Grillen megsütjük, közben többször megforgatjuk. A rukkolás túróhoz a túrót, a tejfölt, a fokhagymát és a rukkolát összeturmixoljuk, sóval és a citromlével ízesítjük. 

Italajánlat
Egy fehér félédes bor remekül illik ehhez az összeállításhoz.