Gyerekkatonák itthon – autóégetés és valódi fegyver használata legálisan

Fotó: Segon Torra -
Mogyoród tábor gyerekkatona katona gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van, aki imádja a háborúsdit, és olyan is, akit a szülei visznek, hogy egy kis fegyelmet tanuljon. A mogyoródi Military tábor résztvevői igazi kiképzést kapnak, igazi fegyvereket forgatnak, csak épp vaktölténnyel lőnek. Ám amikor az eldörren, olyan, mintha igazi háborúban lennének a gyerekek…

A honvédelmi és rendészeti pályára irányító tábort a 10 és 25 év közötti fiataloknak szervezik, akik már nem lehetnek sorkatonák, de kíváncsiak, milyen lehet a hadseregben szolgálni.

A mottó: alázat, fegyelem, képesség

A gyerekeket nagyfokú önállóságra, fegyelemre, a szülők, felnőttek iránti tiszteletre, engedelmességre próbálják nevelni. Felelősségtudatukat klasszikus katonai módszerekkel erősítik, úgy, hogy a nyáron tanultak szokásukká váljanak és felnőtt korukban is hasznát vegyék. Az egységes és katonás megjelenés érdekében mindenkitől megkövetelik a militaryboltokban is kapható terepszínű gyakorlóruházatot, a hozzá tartozó Bocskai sapkát, a katonai bakancsot, a kanálgépet és persze a rövid hajat.

Fotó: Segon Torra

A fiatalok igazi gázmaszkban, igazi fegyverrel gyakorlatoznak

Egyes foglalkozásokkal a kézügyességet fejlesztik, míg másokkal az erőnlétet vagy a figyelem-összpontosítást. Minden héten van éleslövészet, gáztámadás és gránátdobás, de itt a nevükkel ellentétben csak vaklőszert és veszélytelen pirotechnikát használnak. Az egyhetes kiképzés során a gyerekek sátorokban laknak, ötkor kötelező ébresztő, közelharc, ismerkedés a fegyverekkel és a háborús szimuláció is a program része. De az sem ritka, hogy alvás nélkül töltik az éjszakát, kötelező virrasztással. A kiképzésben évek óta részt vesznek a legkiválóbb katonai és rendőri különleges egységek, minden héten van kommandós, katonai vagy kutyás bemutató. A táborban nincs sem tévé, sem számítógép. „Manapság a gyerekek abban a téveszmében élnek, hogy az internetes lájkok jelentik a közösséget. Mi megmutatjuk nekik, hogy ez nem így van” – mesélte Horváth Zsolt hadmérnök, táborvezető.

Az érem másik oldala: ellenzői is szép számmal akadnak a kezdeményezésnek

A CNN fotóriportere, Segon Torra egy hetet töltött a magyarországi táborban. „Az motivált, hogy megpróbáljam megérteni a megérthetetlent, itt vannak ezek a gyerekek, gyanútlanul ideérkeznek, de az egy hét alatt sokaknak megváltozik a személyisége” – mesélte a fotós, majd folytatta: „Ugyanolyan sátorban aludtam, ugyanazt ettem, ugyanaz volt a napirendem, mint a gyerekeknek. Nem volt könnyű. A táborban elrejtettem az érzéseimet, de miután hazatértem Spanyolországba, eleredtek a könnyeim.” – vallotta a Torra. „Az egyik képen látható, mennyire meg van ijedve az egyik gyerek a lövészárokban. Azt hiszem azért, mert egy pillanatra azt hitte, tényleg háborúban van.”

/1407/Val_d201478141653

Mások a Facebook-bejegyzéseket méltatják: Az „Amíg lélegzel, addig harcolni is tudsz!” vagy az „Amennyi a fegyvered, annyi a szabadságod” illetve az „A fegyver a szabad ember ismérve” kijelentések hallatán – nem véletlenül – sokaknak kinyílik a bicska a zsebében.

A szakértő véleménye:

Én magam 14 éves kor alatt semmiképpen nem javasolnám, hogy bárki ilyen vagy ehhez hasonló táborban részt vegyen. Ha ugyanis olyan gyermek kerül oda, aki bármilyen szempontból érzékenyebb az átlagnál, az könnyedén megijedhet, és valós lelki sérüléseket szenvedhet. Mivel a gyerekek nagyon könnyen képesek beleélni magukat egy-egy helyzetbe, előfordulhat az is, hogy adott pillanatban nem tudják eldönteni, hogy a valóságban vannak vagy játékban vesznek részt. A számítógépes játékok éppen ezért olyan népszerűek, csakhogy ezeknél bármi megtörténhet a játékossal – a legnagyobb sérülést, vagy akár a halált is megúszhatja büntetlenül. A Military táborban azonban a legkisebb sérülés is valós élmény lesz, ami mély nyomot hagyhat a gyerekben és a későbbiekben problémát okozhat. 14 éves kor felett azonban, ha a gyermek nem érzékeny, egy ilyen táborban remekül elsajátíthatja az egymásra figyelés képességét és közösségformálásra is szuper” – osztja meg velünk véleményét a katonai táborokkal kapcsolatban Majsai László pszichopedagógus.

Ha nem jön be az álmom, menni kell közmunkásnakhttp://www.life.hu/csalad/20140113-ha-nem-jon-be-az-almom-menni-kell-kozmunkasnak.htmlAz abaújkéri Wesley János Általános Iskolában közel 600 hátrányos helyzetű gyerek tanul - rendkívüli mélyszegénységben élnek és ez a hely az egyetlen esélyük arra, hogy valamilyen szakmára tegyenek szert. Ők és a speciális intézmény igazgatója a mindennapokról, az álmokról, a vágyakról és az elszomorító jövőképekről mesélnek. CsaládGyerekek otthon, egyedül – a nyári szünet sötét oldalahttp://www.life.hu/csalad/20140610-mire-figyeljunk-akkor-ha-gyerekek-egyedul-vannak-otthon-a-nyari-szunetben.htmlVannak szülők, akik nyári táborba adják a gyerekeiket, másoknak viszont – akár anyagi, akár más természetű dolgok miatt – nincs ilyenre lehetősége. Ilyenkor általában otthon maradnak a lurkók egyedül, vagy ha szerencsénk van, a nagyobb testvérrel. De otthon is sok veszély leselkedik a gyerekekre. Összeszedtük a legjellemzőbbeket.CsaládOrigoMit és mikortól sportoljon a gyerek?http://www.life.hu/csalad/20140522-mit-es-mikortol-sportoljon-a-gyerek.htmlA gyerekek mozgásigénye határtalan, érdemes ezt kihasználnunk és minél korábban megismertetni velük minél többféle sportágat, hogy később magától tudja kiválasztani azt, amit a legszívesebben űz majd. Így megmarad a mozgás szeretete és testileg és lelkileg is egészséges felnőtté válnak. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.