Nyitottság. Elfogadás. Integráció. Ezek a manapság egyre többet használt kifejezések ezúttal Ónodi Eszter szájából hangoztak el a Romani Design legújabb kollekciójának divatbemutatóján. Július 14-én este a Szépművészeti Múzeumban derült ki, miképpen lesz a népviseletből fesztiválszerelés, és hogyan tanít toleranciára a divat.

Látványos fejfedők, szalagok a copfokban, újraértelmezett kötények és mellények – nem, ezúttal nem valamelyik menő fesztivál trendi bulizói között inspirálódtunk. Bár a legkevésbé sem lepődnénk meg, ha valamelyik szabadtéri őrültködésen a Romani Design darabjai köszönnének vissza ránk.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Varga Erika darabjai azonban jóval több feladatot látnak el a divatimádók éhségének csillapításánál. A tervezőnő, akinek varrodája immár 4 éve működik az Akácfa utcában, a roma asszonyok öltözködési kultúrájának szépségét hivatott beemelni a kortárs divat világába – az elfogadás, a tolerancia és a nyitottság jegyében. Így köszönt vissza a kifutón a hatalmas virágokkal teletűzdelt főkötő (imádtuk!), az anyáról lányára hagyományozódó tradicionális kötény, a kretrinca, illetve a pénzérme, amely - mint ahogyan azt Ónodi Esztertől megtudtuk - a szépséget, a szerencsét és a termékenységet szimbolizálja. Varga Erika darabjait Diós Gabriella látványos porcelánékszerei és Varga Helena táskái egészítették ki. A bemutatón plus-size modellek is szerepeltek, ez pedig jól példázza az identitását felvállaló modern nő eszményét.

/1407/Divat2014714224557

A Romani Design azonban nem csupán a különböző kultúrák közötti közvetítő szerepet tölti be: a divatcég kreatív foglalkozások és tanfolyamok keretében roma és mélyszegénységben élő fiatalokat oktat. Az én identitásom, az én szabadságom kollekció darabjai is egy hasonló projekt keretei között valósultak meg, amelyben hátrányos helyzetű szlovákiai és magyarországi nők részesültek szabás-varrás képzésben.