4 mítosz a kukoricáról, amit többé ne higgy el!

Forrás: Thinkstock -
diéta kukorica egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár egyik slágere kétség kívül a főtt kukorica. Isteni strandkaja, grillezni is kiváló, ám sokan óva intenek tőle. Vajon tényleg jól tesszük, ha száműzzük az étrendünkből, vagy ne is hallgassunk a „kukorica rosszakaróira"?

„Fogyózol, és kukoricát eszel? Tudtad, hogy ezzel etetik a disznókat is...?" Nem egyszer hallhattad már ezt a mondatot, ha szereted a kukoricát, és rendszeresen fogyasztod is. Tény, hogy ez a zöldség nem a legkalóriaszegényebb étel, ám vitathatatlanul vannak jótékony hatásai. Jennifer McDaniel dietetikus elárulta, melyek azok a tévhitek, amiket jobb, ha elfelejtünk a kukoricával kapcsolatban.

Forrás: Thinkstock

1. mítosz: a kukorica egészségtelen

Nem igaz, a kukorica ugyanis nagyon sok tápanyagot tartalmaz. McDaniel szerint azért ilyen rossz a híre, mert a keményítőtartalma igen magas, így a szénhidrátok közé sorolható. A dietetikus szerint pedig manapság kissé elharapódzott a szénhidrátok elleni harc, ezért is van az, hogy a burgonyával együtt a kukorica is feketelistára került. Pedig nem kellene ott lennie.

2. mítosz: nem tudjuk rendesen megemészteni

A kukorica nagy mértékben tartalmaz vízben nem oldódó rostokat, ezért a fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, a benne található rostok emésztetlenül maradt részei növelik a béltartalmat, és elősegítik a rendszeres kiürülést. Az biztos, hogy ha sok kukoricát eszel, akkor annak a nyomait a székletben is láthatod, ám a benne található oldhatatlan rostokról kimutatták, hogy táplálják a bélben lévő jó baktériumokat.

3. mítosz: a kukorica nem jó tápanyagforrás

A spenót vagy a kelkáposzta lényegesen népszerűbbek a kukoricánál, mert azoknak mindenki szerint magas a tápanyagforrásuk. A kukorica azonban tartalmaz többféle B- és C-vitamint, magnéziumot, káliumot. A sárga színű zöldség kiváló antioxidánsforrás: a benne lévő zeaxanthin és a lutein a szem egészségét javítják.

Forrás: Thinkstock

4. mítosz: ne egyél kukoricát, mert magas a cukortartalma

Imádod a banánt, és fogyasztod is bőven a téli hónapokban? Pedig a banán cukortartalma is magas, a marketingje mégis sokkal jobb, mint a kukoricának. Ha hiszed, ha nem, egy cső kukorica is körülbelül 110 kalóriát tartalmaz, mint egy banán, ám a gyümölcsben kétszer-háromszor annyi a cukor, mint a zöldségben. Egy cső kukoricában ugyanis 6-7 gramm cukor található, míg a banánban körülbelül 15 gramm.

Ihász Katalin dietetikus véleménye

"A kukorica a zöldségfélék között magasnak számító fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma miatt jelentős tápértékkel rendelkezik. Remek tízórai vagy uzsonna egy cső főtt kukorica. Vásárláskor (mint minden nyersanyagnál) érdemes megnézni a származási helyet, a kiskereskedőktől származó kukorica általában édesebb és nagyobb eséllyel vegyszermentes."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.