A Föld fényes nappal is megannyi látnivalót kínál, ám léteznek a világban olyan különleges helyek, amik sötétedés után egészen más arcukat mutatják. Ha kedved támadt egy izgalmas barangoláshoz - akár képzeletben, akár a valóságban -, a Life.hu most olyan scifibe illő utazásra invitál, ahol élvezheted az anyatermészet elképesztő alkotásait!

Csillagos égbolt a Föld alatt: Szentjánosbogár-barlang, Új-Zéland

Vajon azok az emberek, akik felfedezték ezt a barlangot, gondolták volna, hogy csillagokban gyönyörködni a Föld mélyén is lehet? Bár pontosan tudjuk, hogy a valóságban nem erről van szó, ez a tény egyáltalán nem csökkenti annak a természeti csodának a misztikumát, amely kb. 2 órás autóútra található Új-Zéland legnagyobb városától, Aucklandtól. A világhírű Waitomo-barlang mágnesként vonzza a turistákat minden évszakban, akik egy izgalmas hajótúra során részesévé válhatnak egy több mint 120 éves varázslatnak. A geológiai jelentőségű barlangok szemkápráztató ragyogása az Arachnocampa luminosa nevű gombaszúnyog lárvájának köszönhető, ami a kékes-zöldes fény kibocsátásával csalogatja magához az itt élő rovarokat.

Forrás: ashokogunasekaran.blogspot.com, sites.psu.edu
Life.hu tipp

Waitomo régióból elutazhatsz a gyönyörű Rotoruába, Új-Zéland geotermikus csodaországába. Itt megismerheted a maori kultúra gazdag történelmét, és végigjárhatod a legendás Gyűrűk Ura filmek forgatási helyszíneit is.

Tűzfolyó az égen: Catatumbo, Venezula

A közmondás szerint a villám nem csap le kétszer ugyanoda, ám akik Venezuelában járnak, minden bizonnyal megcáfolják ezt a népies szólást. A világ legelképesztőbb természeti fényshowja a Catatumbo-folyó és a Maracaibo-tó találkozásánál figyelhető meg, ahol az év 140-160 napján vihar tombol, és éjszaka óránként több mint 280-szor is lecsaphatnak a villámok. A területen a becslések szerint évente 1.176.000 elektromos kisülés történik, ami olyan intenzitású, hogy innen 400 km-re is látható. A kísérteties éjszakai jelenségre nincs tudományos magyarázat, néhányan úgy vélik, hogy az „örök viharért" a mocsarakból felszabaduló metángáz felelős, mások a szélsőséges időjárási változásokat okolják érte. A látszólag végtelennek tűnő catatumbói villámok fényessége annyira intenzív, hogy a környékén tartózkodók akár olvasni is tudnak az éjszaka közepén.

Forrás: www.atlasobscura.com, Wikipedia
Tudtad?

Zulia állam e rendkívüli természeti jelenségnek olyan nagy fontosságot tulajdonít, hogy a villám látható a zászlaján, sőt a himnuszukban is említést tesznek róla.

Salar de Uyuni, a világ legnagyobb tükre

A legenda szerint régen az Andok hegyei férfiak és nők voltak, és amikor egyiküknek meghalt a gyermeke, bánatában úgy zokogott, hogy a könnyei összefolytak az anyatejével, ami elárasztotta az alatta fekvő völgyet. Így jött létre a világ legnagyobb kiterjedésű sósivataga, és olyan különleges élményt nyújt, amit a látogató soha nem fog elfelejteni. A 10582 km² területen fekvő bolíviai sómező egy túlvilági tájra hasonlít, a vakítóan kék ég és a végeláthatatlannak tűnő fehérség kontrasztja ámulatba ejti az ideérkező turistákat. Esős évszakban a sivatag hatalmas sós tóvá változik át, és ez idő alatt az ég olyan tökéletesen tükröződik a vizén, hogy a látvány egyszerűen fenomenális. Több helyen is érdemes letáborozni, ahol a naplemente gyönyörű színei lassan beleolvadnak a csillagokkal teli koromsötét égboltba.

Forrás: Wikipedia
Life.hu tipp

Ha erre jársz, érdemes felvenned a kötelező látnivalók listájára a közeli színes lagúnát (Laguna Colorada), amely több száz rózsaszín flamingónak ad otthont.

Ahol a tengerpart fényesebb, mint a Tejút: Vaadhoo, Maldív-szigetek

Ha a következő képre nézel, biztosan azt gondolod, hogy csak ügyes Photoshop eredménye, ám ez a hely valóban létezik, méghozzá a Maldív-szigeteken. Az egzotikus szigetország maga a földi paradicsom, ám a Raa Atollhoz tartozó Vaadhoo szigetének is megvan a maga szépsége és egyedisége. A hipnotikusan ragyogó tengervíz úgy néz ki, mint egy tükör, amely visszaveri a szikrázó csillagokat. A csodás kék színt a fényt kibocsátó fitoplanktonok okozzák, akik eme tulajdonságukat egyfajta védelmi mechanizmusként használják. A biolumineszcencia jelensége a világon másutt is megfigyelhető - Belgiumban, Japánban, Indonéziában - és a Pi élete című filmben is látható, amiért Ang Lee elnyerte a legjobb vizuális effektekért járó Oscar-díjat.

Forrás: www.wallpaperdip.com
A Life.hu extra tippje

A Maldív-szigetek tökéletes hely nászutasoknak és mindazoknak, akik álomszép környezetben szeretnék élvezni az élet napos oldalát. Járd be az eldugott helyeket és pihenj a csodálatos tengerpartokon-Maldív-szigetek-Ari Atoll-Holiday Island Resort repülővel-295.000Forint/fő/éjtől