a nap cikke film Ang Lee filmművészet mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hollywoodi típusú filmben a válasz a küzdelem és a vadállat megölése lenne, de a Pi élete hiába készült amerikai pénzből, az ázsiai rendezője és az indiai főhőse révén másképp gondolkodik a világról. Kritika.

A hely, ahová a tizenéves fiú egy tigrissel együtt kerül, egy mentőcsónak a Csendes-óceánon - hajótörés után. A Pi becenévre hallgató indiai srác ugyanis egész családjával, valamint a tulajdonukban lévő állatkert vadjaival épp költözni készült egy tengerjáró hajón Kanadába, amikor egy hatalmas vihar lecsap rájuk. Csak Pi és a Richard Parker névre hallgató bengáli tigris éli túl a katasztrófát - illetve még néhány más állat is, de ők gyorsan a tigris étvágyának áldozatai lesznek a szűk csónakban. Pi azonban nem adja fel, így újabb és újabb módszereket eszel ki abból a célból, hogy mindketten épségben túléljék a kalandok sorát, amelyek rájuk várnak.

www.lifeofpimovie.com
www.lifeofpimovie.com

A magyarul is olvasható, azonos című sikerregényből készült film további érdekessége, hogy ugyan a cselekmény nagy része ezt a bizonyos tengeri utazást mutatja be, de nem csak ennyiből áll az egész. A történetet ugyanis egy elbeszélő, a felnőtt Pi meséjéből hallhatjuk, aki egy írónak adja elő élete történetét (így az előzményeket is láthatjuk-hallhatjuk, például azt, hogyan lett a kisgyerek Pi egyszerre három vallás követője). Ez a szerkezet pedig lehetőséget nyújt játékokra, sőt a film végén egészen felkavaró csavarokra is - hisz ki tudja, minden pontosan úgy történt-e, ahogyan a mesélő meséli?

www.lifeofpimovie.com
www.lifeofpimovie.com

Főleg, hogy hihetetlen kalandokról és eseményekről számol be - és hihetetlen együttélésről egy éhes tigrissel egy kicsi csónak belsejében (és környékén, mert azért nem annyira egyszerű így az élet). A film élvezetéhez épp ezért elengedhetetlen, hogy elfogadjuk, vagy legalábbis ne kérdőjelezzük meg folyton ezt az elbeszélést, és főleg azt a (ha úgy tetszik naiv, ha úgy tetszik hívő, ha úgy tetszik harmonikus) módot, ahogyan Pi tekint a világra. Ha ezt nem tudja valaki nézőként megtenni, akkor idegesíteni fogja a film, és hiába kap a végén egy többértelmű befejezést a történet, addigra giccsnek titulálja az egészet. Ha viszont hagyjuk magunkat belehelyezkedni ebbe a világba, és érvényesnek tekintjük a szabályait legalább két óra erejéig, akkor remekül fogunk szórakozni.

www.lifeofpimovie.com
www.lifeofpimovie.com

Ang Lee rendező (Tigris és sárkány, Túl a barátságon) ugyanis lenyűgöző látványvilágú filmet alkotott - nem vagyunk a 3D nagy barátai, de ehhez a mozihoz illik a harmadik dimenzió a vetítőteremben. Ráadásul azt is sikerült elérnie, hogy hiába játszódik szinte a teljes film egyetlen csónakban, mindössze két szereplővel, akik közül ráadásul csak az egyik tud beszélni, mégsem válik egy pillanatra sem unalmassá. A végére pedig szívből tudunk örülni annak, hogy ez nem hollywoodi történet, és Richard Parker sorsa nem a megszokott módon alakult.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: Pi élete - előzetes



Kiknek ajánljuk?

- akiket érdekel egy szívmelengető és egyben csavaros történet
- akik kíváncsiak rá, milyen bravúros módon oldották meg a (nagyrészt) számítógép generálta tigris szerepeltetését a filmesek
- a különböző vallások iránt érdeklődőknek

Kiknek nem ajánljuk?

- akik túlságosan cinikusak egy másféle szemlélet elfogadásához két órára
- akik egy realista történetre vágynak
- akik félnek a tengertől

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.