Pápa egy dunántúli kis ékszerdoboz, és igazi varázsa békebeli hangulatában rejlik, ami már az első percekben magával ragadja a nyugalomra szomjazó utazót. Hazánk egyik legsikeresebb énekesnője, Zséda mindig szívesen tér vissza szülővárosába, és ősszel megjelenő új könyvében beszámol majd kedvenc helyeiről is – most ezek közül árul el néhányat a Life.hu olvasóinak.

Burkolózz bele a történelembe!

Hogyan használhatnád ki jobban az ősz hűvösebb napjait, mint egy hétvégi kiruccanással, ahol nincs más dolgod, mint átadni magad a lazítás és felfedezés élményének? Ha tanácstalan vagy az úti célt illetően, a 800 éves jubileumát ünneplő Pápára nem csupán azért érdemes ellátogatnod, mert az utóbbi években látványos fejlődésen ment keresztül, hanem mert olyan utánozhatatlan hangulata van, amely téged is biztosan elvarázsol.

A pápai Fő térForrás: MTI/Lehotka László

A Hild-érmes város sokszínűségének köszönhetően hazánk igazán különleges szeglete, és több becenévvel is büszkélkedhet. Ezek közül a "Dunántúl Athénje" a város történetének egyik legdinamikusabb időszakára, a 19. századra utal, az „iskolaváros" elnevezést pedig jó hírű iskoláinak köszönheti: az 1531-ben alapított Református Kollégium falai közt tanult többek között Petőfi Sándor és Jókai Mór is. A ráérős bóklászás közben különösen érdekes épületekre és mediterrán hangulatot árasztó udvarokra bukkanhatsz.

A Life.hu extra tippje

A történelmi belvárosban lévő négycsillagos szálloda egyedülálló módon gondoskodik arról, hogy az itt töltött pihenésed tökéletes legyen. Hotel Villa Classica - 9.800 forint / fő / éjtől

Barokkra hangolva

Pápa látképét gyönyörű templomok gazdagítják, amelyeknek nem csupán külső szerkezete, ám belső tere is lenyűgöző – harmadik becenevét, a „templomok városát" ezeknek az egyházi épületeknek köszönheti. A barokk Fő téren magasodik az impozáns Nagytemplom, amit Fellner Jakab tervei alapján Gróf Esterházy Károly építtetett 1774-1786 között. Zsédában mindig rengeteg szép emléket ébreszt: itt volt az esküvője és a kisfiát, Nimródot is ebben a templomban keresztelték meg.

A Nagytemplom és ZsédaForrás: MTI/Lehotka László, Forrás: Zséda

A környéke már az énekesnő gyermekkorában is a helyiek kedvelt találkozóhelye volt, de most, hogy felújították a teret, még jobban vonzza a városka lakóit. A Fő tér másik nevezetessége a barokk Esterházy-kastély, aminek a felújítása hamarosan befejeződik, és eredeti pompájában várja ismét a látogatókat. A gyönyörű énekesnő számára a legszebb része a Nádor-terem, intarziás parkettájával, barokk bútoraival és egy izgalmas festménnyel, amely a 18. századi Pápát ábrázolja.

Esterházy-kastélyForrás: Facebook/Pápai Esterházy-kastély
Life.hu tipp
A Fellner udvarban lévő múzeumban híres nemesi családok címereit nézheted meg, ám érdemes elsétálnod a Millenniumi Emlékparkba is, ahol Szent István király fából készült szobra áll.

Évszázados hagyományok nyomában

A kékfestő minták és motívumok soha nem mennek ki a divatból! Pápán a Kluge család hét generáción át üzemeltetett kékfestő műhelyt, és 1956-ig folyt a termelés. A helyén álló textilmúzeum feltárja e különleges mesterség titkait, ám az állandó kiállítások is tartogatnak meglepetéseket. Zséda gyermekkorában anyukája és nagymamája is szívesen viselte a kékfestő kelméket, amit az énekesnő a mai napig csodálatos viseletnek tart.

Kékfestő műhelyForrás: MTI/Lehotka László, Forrás: Zséda

Ahogyan egy igazi élhető városhoz illik, Pápán megtalálod a kikapcsolódás legkellemesebb formáit. A 6 hektáros szabadidőparkban élvezheted a természet szépségeit, a Várkertfürdőben a gyógyvíz jótékony hatását, és ha ennél egy jót, hangulatos éttermekben sincs hiány. Ha kimozdulnál egy kicsit a városból, ellátogathatsz a páratlan szépségű Somlói borvidék pincészeteibe, a herendi Porcelánművészeti Múzeumba vagy a színpompás zirci arborétumba.

VárkertfürdőForrás: Facebook/Várkertfürdő
Zséda extra tippje
„Döbrönte egy kis falu a Bakonyban, ahol közelebbről is megismerkedhetsz a tájegység kultúrájával. A környék remek túralehetőségeket kínál, Szarvaskő várának középkori romjai egyedi hangulatot árasztanak. Az énekesnő szerint ősszel különösen érdemes erre kirándulni, és a lovaglást nem szabad kihagyni. Kezdők és haladók itt egyaránt lóra pattanhatnak, a Bakony festői lankái mesebeli környezetet nyújtanak a lovassporthoz. Aki mégsem szeretne lovagolni, legalább a lovas kocsikázást ne hagyja ki!"