Ints búcsút a stressznek: tanuld meg a nyugtató légzést

Forrás: Thinkstock -
légzés idegesség Nyugalom pránajáma feszültség relaxáció nyugtató stressz Legyen jó napod!
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az indiai jógik már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy a tudatosan végzett légzőgyakorlatok, azaz pránajáma remek hatással van a szervezetre és az idegrendszerre. Íme, a legegyszerűbb relaxációs jógalégzés, amitől garantáltan helyrebillen az egyensúlyod!

Amikor ideges és feszült vagy, a szervezet azzal kompenzál, hogy gyorsabban és felületesen lélegzel (hiperventillálsz). Ahhoz, hogy az idegrendszered megnyugodjon, először a légzésed kell uralnod és megnyugtatnod.

Forrás: Thinkstock

Így végezd a teljes jógalégzést: feküdj hanyatt a földre, vagy ülj keresztezett lábbal a földre. Tedd a jobb tenyered a hasadon a köldök területére, a bal kezed a mellkasodra. Most kezdd el a teljes jógalégzést lentről felfelé: először telítsd meg a tüdő alsó szakaszát, ilyenkor a köldök alatti terület fog emelkedni, utána pedig telítsd meg a tüdő felső szakaszát, ilyenkor a mellkas, a bordakosár tágul. Ha megtelt a tüdő levegővel, lentről felfelé engedd ki lassan. Fontos, hogy pont annyi ideig tartson a kilégzés, mint a belégzés! Kilégzéskor először engedd ki a tüdő alsó szakaszából a levegőt, tehát a köldök alatti területből préseld ki, majd engedd ki a tüdő felső szakaszából is a levegőt. Figyelj rá, hogy mindvégig az orrodon át lélegezz. A teljes légzést ismételd meg legalább tízszer. Utána lazíts még pár percig természetesen lélegezve.

Csodálatos! Háromdimenziós mandalákra bukkantunkhttp://www.life.hu/legyenjonapod/20140811-eric-standley-egyetemi-docens-kulonleges-dimenzios-mualkotasokat-keszit.htmlEric Standley egy különleges eljárással készíti a műalkotásait, amelyeket lézeres vágással hoz létre több réteg papírból.Legyen jó napod!OrigoBoldogságrecept: 4 pofonegyszerű szabály a hétköznapokrahttp://www.life.hu/legyenjonapod/20140908-ime-a-boldogsag-receptje-igy-tedd-oromtelive-a-mindennapokat.htmlA boldogság és az örömteli élet tudományos kutatása nagy lendületet vett az utóbbi évtizedekben. A kutatók ma már világosan meg tudják fogalmazni, mi szükséges ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben, boldogabb légy és örömtelivé tedd a hétköznapokat, bármilyen körülmények között kell is élned.Legyen jó napod!ThinkstockMeríts erőt szavakból: a legszebb idézetek nőknekhttp://www.life.hu/legyenjonapod/20140905-a-legszebb-idezetek-noknek-ha-ezt-elolvasod-jol-indul-a-napod.htmlHa feltöltődésre és egy pozitív nap-, illetve hétkezdésre vágysz, sürgősen olvass tovább! Íme, a legszebb idézetek nőknek.Legyen jó napod!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.