Az indiai jógik már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy a tudatosan végzett légzőgyakorlatok, azaz pránajáma remek hatással van a szervezetre és az idegrendszerre. Íme, a legegyszerűbb relaxációs jógalégzés, amitől garantáltan helyrebillen az egyensúlyod!

Amikor ideges és feszült vagy, a szervezet azzal kompenzál, hogy gyorsabban és felületesen lélegzel (hiperventillálsz). Ahhoz, hogy az idegrendszered megnyugodjon, először a légzésed kell uralnod és megnyugtatnod.

Forrás: Thinkstock

Így végezd a teljes jógalégzést: feküdj hanyatt a földre, vagy ülj keresztezett lábbal a földre. Tedd a jobb tenyered a hasadon a köldök területére, a bal kezed a mellkasodra. Most kezdd el a teljes jógalégzést lentről felfelé: először telítsd meg a tüdő alsó szakaszát, ilyenkor a köldök alatti terület fog emelkedni, utána pedig telítsd meg a tüdő felső szakaszát, ilyenkor a mellkas, a bordakosár tágul. Ha megtelt a tüdő levegővel, lentről felfelé engedd ki lassan. Fontos, hogy pont annyi ideig tartson a kilégzés, mint a belégzés! Kilégzéskor először engedd ki a tüdő alsó szakaszából a levegőt, tehát a köldök alatti területből préseld ki, majd engedd ki a tüdő felső szakaszából is a levegőt. Figyelj rá, hogy mindvégig az orrodon át lélegezz. A teljes légzést ismételd meg legalább tízszer. Utána lazíts még pár percig természetesen lélegezve.