Kerüld el a tragédiát! Már most ellenőriztesd a fűtőberendezéseket!

Thinkstock -
fűtési szezon ellenőrzés tragédia kazán Szén-monoxid-mérgezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeledik a fűtési szezon, még előtte érdemes ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelőt. Így megelőzheted a halálos áldozatokat követelő baleseteket.

"A szén-monoxiddal az a legfőbb baj, hogy sem színe, sem szaga nem figyelmeztet jelenlétére, és egy ideig csak fejfájást, esetleg influenzaszerű tüneteket okoz, amelyeket sokan komolyan sem vesznek, vagy éjszaka fel sem ébrednek rá. A mérges gáz pedig eközben szép lasan megakadályozza, hogy oxigénhez jussunk."
Kattints IDE és tudd meg, mit kell tenned, ha észlelted a mérgezés jeleit!

Sajnos nem telik el úgy tél, hogy ne kelljen beszámolni szén-monoxid-mérgezéses balesetekről, halálesetekről. A problémát a hibás cirkóberendezések, a rosszul bekötött kazáncsövek vagy az eldugult kémények okozzák, illetve az, hogy sok háztartásban még mindig nincs szén-monoxid-riasztó. Arról, hogy milyen készüléket érdemes beszerezned és honnan, ITT írtunk korábban.

Thinkstock

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság közleményben figyelmeztet arra, hogy a tüzelő- és fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tüzet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. Emiatt érdemes ellenőriztetni ezeket a berendezéseket még a fűtési szezon kezdete előtt.

A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan és szervezetre gyakorolt hatásai - rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság - könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Idén már több mint 270-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez, 237-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, és 12 ember vesztette életét emiatt - írja az MTI.

Amikor valaki kámforrá válik – A világ legrejtélyesebb eltűnéseihttp://www.life.hu/csalad/20140904-a-vilag-leghiresebb-eltunesi-esetei.htmlA világon szinte minden percben eltűnik valaki – legyen az felnőtt, vagy akár gyerek. A szerencsésebbek épségben előkerülnek, de sokuk testére csak haláluk után találnak rá. Ám a legszörnyűbb talán mégis az, amikor valaki egyszerűen köddé válik. Amikor valakinek úgy veszik nyoma, hogy még a rendőrség is tehetetlen, ez esetben a nyomozást rövid időn belül felfüggesztik. Íme, a világ leghíresebb és legrejtélyesebb eltűnési esetei. CsaládThinkstockÍgy dekoráld a falat ősszel - ezekkel újjávarázsolhatod a nappalidathttp://www.life.hu/csalad/20140731-faldekoracios-otletek-amik-feldobjak-a-nappalidat.htmlHa a hagyományos faldekorációkat unalmasnak találod, itt van néhány rendhagyó ötlet: ezekkel az olykor meghökkentő és mindenképpen látványos elemekkel egycsapásra feldobhatod az egyhangú falfelületeket. Család--Elhagyatott helyek: a bázis, ahol egykor szovjet tengeralattjárókat javítottakhttp://www.life.hu/csalad/20140731-elhagyatott-helyek-sorozatban-bemutatjuk-a-bazist-ahol-egykor-szovjet-tengeralattjarokat-javitottak.htmlSzevasztopoltól mindössze 10 kilométerre található az az egykor szigorúan őrzött, titkos földalatti bázis, ahol a szovjetek a meghibásodott tengeralattjáróikat javították. Elhagyatott helyek sorozatunk következő része. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.