fejfájás a nap cikke hányinger tünetek szén-monoxid mérgezés ájulás szén-monoxid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legutóbb, pár napja, egy 19 éves lány halt meg szén-monoxid-mérgezésben Győrben. Az eset nem egyedülálló, minden télen több mint száz szén-monoxid-mérgezéses eset történik hazánkban, miközben pár ezer forintos ráfordítással megelőzhetők lennének a tragédiák.

Két tragédia a sok közül - az áldozatok sokszor fiatalok

A múlt héten szerdán két fiatal, egy 21 éves fiú és egy 19 éves lány szenvedett szén-monoxid-mérgezést, akikre - a Kisalföld.hu információi szerint - a fiatalember édesanyja talált rá, és ő értesítette a mentőket. A rohammentősök közel háromnegyed óráig küzdöttek a lány életéért, de sajnos nem sikerült újraéleszteniük. A fiú szerencsére túlélte a tragédiát.

De nem olyan régen történt az sem, amikor a budapesti, XXII. kerületi kislány vesztette életét értelmetlenül a gyilkos gáz miatt. A Szent Gellért utcában lévő házhoz a mentők már későn érkeztek: bár egy nőt az ügyeletes kórházba szállítottak, a kislányt hiába próbálták újraéleszteni. A tűzoltók igen magas szén-monoxid-szintet mértek a lakásban, és kiszellőztették, de többet már nem tehettek.

Thinkstock
Thinkstock

Ez a két eset azonban csak a jéghegy csúcsa: az elmúlt napokban-hetekben több tragédia is történt az országban, amit a szén-monoxid okozott. Ezen a télen már rengetegen vesztették életüket a színtelen-szagtalan gáz miatt, és még tőlük is sokkal többen vannak, akik a mérgezés tüneteivel kórházba kerülnek. A problémát a nem ellenőrzött, hibás cirkóberendezések, rosszul bekötött kazáncsövek vagy az eldugult kémények okozzák, illetve az, hogy a szén-monoxid-riasztó készülék még mindig nem alaptartozék a háztartásokban.

Színtelen, szagtalan: csak a fejfájás figyelmeztet

A szén-monoxiddal az a legfőbb baj, hogy sem színe, sem szaga nem figyelmeztet jelenlétére, és egy ideig csak fejfájást, esetleg influenzaszerű tüneteket okoz, melyeket sokan komolyan sem vesznek, vagy éjszaka fel sem ébrednek rá. A mérges gáz pedig eközben, mivel sokkal erősebben kötődik vérünk hemoglobinjához, mint az oxigén, szép lasan megakadályozza, hogy oxigénhez jussunk. A gázra ráadásul nem mindenki reagál egyformán, így nehéz lehet rájönni, mi is a baj: de ha a lakásban tartózkodók többsége fejfájásra, szédülésre, hányingerre, álmosságra, tudatzavarra panaszkodik, akkor azonnal intézkedjünk. A szén-monoxidnak ugyanis csupán egy százalékos koncentrációja már ájulást okoz, vagy olyan alsó végtagi izomgyengeséget, melytől bár az áldozat tudja, hogy baj van, és meg fog halni, ha ott marad, de képtelen felállni és segítséget hívni. Ha időben felfedezzük a tüneteket, és még képesek vagyunk kimenni a szabadba vagy segítséget hívni, akkor, ha szerencsénk van, múló tünetekkel megússzuk, de bénulás vagy agykárosodás is visszamaradhat.

A mérgezés észlelésekor legfontosabb a mentők értesítése, és a szabad levegőn tartózkodás, a lakásba csak akkor menjünk vissza, ha a tűzoltók már átszellőztették, és megtaláltuk a szivárgás forrását.

Thinkstock
Thinkstock

Az elővigyázatosság életet menthet

A szén-monoxid-mérgezés okozta haláleseteknél a legszívszorítóbb az, hogy az esetek nagy részében megelőzhető lett volna a tragédia, ha a lakásban van szén-monoxid-érzékelő. Kétfajta készülék kapható: az olcsóbb, félvezetős és a drágább, vegyi reakciós, melynél viszont oda kell figyelni az élettartamra, és annak lejárta után nem szabad használni. Bármelyik típust is választjuk, aranyszabály, hogy csak új, bontatlan készüléket vásároljunk, mindenképpen megbízható üzletből. Az érzékelőket mindig a leírásnak megfelelő helyre kell elhelyezni, többszintes ház esetén minden szintre érdemes beszerezni egyet, és a fürdőszobáról se feledkezzünk meg - több áldozatot épp ott találnak meg holtan. Mindemellett a kémények, gázkészülékek, kazánok évenkénti ellenőrzése is kötelező, meghibásodás esetén pedig hívjunk megbízható szakembert a házi megoldások helyett - nehogy mi magunk okozzuk a tragédiát.

Az életveszélyes szén-monoxid: előzd meg a bajt!http://www.life.hu/hazitunder/20111201-az-eletveszelyes-szenmonoxid-elozd-meg-a-bajt.htmlTolvaj vagy zseni? Íme a világ leggazdagabb emberehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130109-carlos-slim-helu-a-vilag-leggazdagabb-embere.htmlÓvakodj a szeretnivaló szociopatáktól!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130108-hetkoznapi-szociopatak-akik-koztunk-elnek.htmlMegérkezett az idei tél első nagy havazásahttp://www.life.hu/life/galeria/20130114-oriasi-havazas-magyarorszagon.htmlÍgy kerüld el a balesetet a havas utakon!http://www.life.hu/anyaskodj/20130114-hoeses-es-kozlekedes-igy-keruld-el-a-balesetet-a-havas.htmlHormonok játékszerei vagyunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130109-a-hormonok-elosegitik-elettani-mukodeseinket-eroteljesen-befolyasoljak-reakcioinkat.htmlSzendvicsgyereknek lenni a legrosszabbhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130107-elhanyagolt-szendvicsgyerekek-ilyen-tunettekel-jar-a-kozepso-gyerek-szindroma.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.