A hétköznapi élet pszichopatológiája: a firka mindent elárul – 800 tünet egy rajzban

Forrás: Thinkstock -
rajz félelem vágy firka pszichológia program előadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkivel előfordult már, hogy telefonálás vagy jegyzetelés közben firkált valamit. Az így létrejövő spontán firkák máshol is felbukkannak: a jegyzetfüzeten kívül a padokon, a játszótér kövezetén, a falakon és ott, ahová a király is gyalog jár. A pszichológia azonban komolyan veszi a firkákat és úgynevezett projektív rajzoknak tekinti őket, amelyek szinte átvilágítják a személyiséget és még azt is elárulják, amit a rajzoló sem tudott önmagáról.

A rajzok meglepő dolgokat tárnak fel a háttérben zajló pszichológiai folyamatokról. Az elemzéshez egy magyar kutató, Vass Zoltán mesterséges intelligencián alapuló, számítógépes programot fejlesztett ki, amelyről számos tudományos publikáció született és amely tudományos díjakat nyert el. A világviszonylatban is egyedülálló program a szakértői gondolkodást modellezi és képes pszichodiagnosztikai következtetések levonására.

Forrás: Thinkstock

Egy magyar fejlesztésű program a legmerészebb elképzeléseket is felülmúlta

A program olyan okosra sikerült hét év fejlesztés után, hogy még “szülőatyján” is túlnőtt és ő kezdte tanítani a professzort. A program gondolkodási stratégiáit emberi nyelvre visszafordítva létrehozott egy módszert – az úgynevezett SSCA, hétlépéses mintázatelemzést -, ami azóta tananyaggá vált valamennyi hazai pszichológusképző egyetemen, továbbá amerikai, francia, német, orosz, kínai, izraeli egyetemeken és Erdélyben.

Egyetlen rajz elárulja a vágyaidat, félelmeidet

Az új módszerrel nemcsak az derül ki a rajzokból, hogy mire gondolt a rajzoló firkálás közben és milyen titkos vágyak vezérlik, hanem az is, mi okozza a beteg depresszióját, a pánikbetegséget, a szorongást és sok más kórképet. A rajzok ráadásul őszintébbek, mint a kérdőívek. A szakértő előtt ugyanis nem lehet szimulálni vagy disszimulálni: nyomban kiderül, ha valaki félre akarja vezetni a pszichológust vagy manipulálni szeretné a róla kialakuló véleményt.

Forrás: Thinkstock

Most beleshetsz a kulisszák mögé!

A téma népszerűsége miatt azonban sok amatőr “rajzelemző” létezik, akik csak további problémákat okoznak a segítséget kérő embereknek. Az október és november hónapban zajló előadássorozat nem titkolt célja éppen emiatt a tudományos szemlélet terjesztése. Az egyszerre ismeretterjesztő és tudományos igényű előadások mindenki számára nyitottak, akik szívesen vadásznak a hétköznapi élet pszichopatológiájára és szeretnék megérteni az izgalmas pszichológiai jelenségeket.

Mit rajzol a gyereked? Megtudhatod, mi zajlik benne valójában

Sok szülő kíváncsian figyeli a kicsi rajzait, mert szeretné tudni, miért rajzol házat, embert, felhőt vagy éppen tekeredő kígyót a csemete. A Life.hu összegyűjtötte azokat a szimbólumokat, amelyek a legáltalánosabbak, és szinte minden gyermek ábrázoló tevékenysége során megjelenhetnek. Mit jelentenek? A cikket ide kattintva olvashatod el.

Az előadásokról ITT találhatsz bővebb információt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.