Mindenkivel előfordult már, hogy telefonálás vagy jegyzetelés közben firkált valamit. Az így létrejövő spontán firkák máshol is felbukkannak: a jegyzetfüzeten kívül a padokon, a játszótér kövezetén, a falakon és ott, ahová a király is gyalog jár. A pszichológia azonban komolyan veszi a firkákat és úgynevezett projektív rajzoknak tekinti őket, amelyek szinte átvilágítják a személyiséget és még azt is elárulják, amit a rajzoló sem tudott önmagáról.

A rajzok meglepő dolgokat tárnak fel a háttérben zajló pszichológiai folyamatokról. Az elemzéshez egy magyar kutató, Vass Zoltán mesterséges intelligencián alapuló, számítógépes programot fejlesztett ki, amelyről számos tudományos publikáció született és amely tudományos díjakat nyert el. A világviszonylatban is egyedülálló program a szakértői gondolkodást modellezi és képes pszichodiagnosztikai következtetések levonására.

Forrás: Thinkstock

Egy magyar fejlesztésű program a legmerészebb elképzeléseket is felülmúlta

A program olyan okosra sikerült hét év fejlesztés után, hogy még “szülőatyján” is túlnőtt és ő kezdte tanítani a professzort. A program gondolkodási stratégiáit emberi nyelvre visszafordítva létrehozott egy módszert – az úgynevezett SSCA, hétlépéses mintázatelemzést -, ami azóta tananyaggá vált valamennyi hazai pszichológusképző egyetemen, továbbá amerikai, francia, német, orosz, kínai, izraeli egyetemeken és Erdélyben.

Egyetlen rajz elárulja a vágyaidat, félelmeidet

Az új módszerrel nemcsak az derül ki a rajzokból, hogy mire gondolt a rajzoló firkálás közben és milyen titkos vágyak vezérlik, hanem az is, mi okozza a beteg depresszióját, a pánikbetegséget, a szorongást és sok más kórképet. A rajzok ráadásul őszintébbek, mint a kérdőívek. A szakértő előtt ugyanis nem lehet szimulálni vagy disszimulálni: nyomban kiderül, ha valaki félre akarja vezetni a pszichológust vagy manipulálni szeretné a róla kialakuló véleményt.

Forrás: Thinkstock

Most beleshetsz a kulisszák mögé!

A téma népszerűsége miatt azonban sok amatőr “rajzelemző” létezik, akik csak további problémákat okoznak a segítséget kérő embereknek. Az október és november hónapban zajló előadássorozat nem titkolt célja éppen emiatt a tudományos szemlélet terjesztése. Az egyszerre ismeretterjesztő és tudományos igényű előadások mindenki számára nyitottak, akik szívesen vadásznak a hétköznapi élet pszichopatológiájára és szeretnék megérteni az izgalmas pszichológiai jelenségeket.

Mit rajzol a gyereked? Megtudhatod, mi zajlik benne valójában
Sok szülő kíváncsian figyeli a kicsi rajzait, mert szeretné tudni, miért rajzol házat, embert, felhőt vagy éppen tekeredő kígyót a csemete. A Life.hu összegyűjtötte azokat a szimbólumokat, amelyek a legáltalánosabbak, és szinte minden gyermek ábrázoló tevékenysége során megjelenhetnek. Mit jelentenek? A cikket ide kattintva olvashatod el.

Az előadásokról ITT találhatsz bővebb információt.