Cukor helyett sztívia - tényleg hatásos?

Forrás: Thinkstock -
sztívia édes édesítőszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas piaca van a cukrot helyettesítő termékeknek: a szacharintól kezdve az aszpartámos édesítőn át rengeteg módja van annak, hogy a napi kávédat keserűből édessé varázsold. A kevesebb kalóriabevitel érdekében sokan cserélik a cukrot édesítőszerekre, de sajnos ezek gyakran műízzel vagy fura utóízzel társulnak. Lássuk, tényleg jó-e az egyik legnépszerűbb édesítőszer, a sztívia.

Az amerikaiak már egy ideje hozzászoktak a különböző édesítőszerekhez, ugyanis több mint 78 millió felnőtt az Egyesült Államokban elhízott, ennek pedig legfőbb okozói a cukros ételek és üdítők. Nemcsak a tengerentúlon, de itthon is egyre népszerűbbé válik a sztívia: már a kávézókban is kérheted cukor, méz vagy más cukorpótlók helyett. Sőt, az egyik legnagyobb üdítőitalgyártó cég is piacra dobta a kóla egy olyan változatát, amelyben az ital édességéről a sztívia és a nádcukor gondoskodik. A cég azokat a vásárlókat célozta meg, akik tudatosan szeretnének táplálkozni, de nem kedvelik a diétás üdítők műízét.

Megkérdeztük Ihász Katalin dietetikust, a Life.hu szakértőjét arról, tényleg érdemes-e sztíviával helyettesíteni a cukrot. "Mindenképpen, mert a sztívia tényleg jó, hiszen abszolút természes. Ezzel a cukorbetegeknek és a diétázóknak sem kell lemondaniuk az édes ízről, hiszen ők is bátran használhatják. Ráadásul 0 a glikémiás indexe, nem emeli az egekbe a vércukorszintet. Ma pedig már olyan termékeket is kapni, amiknek tényleg nincs mellékíze.

Lássuk, mi az, amit még érdemes tudni a sztíviáról.

Forrás: Thinkstock

Mi is az a sztívia?

Az édesítőszer a sztívia növény kivonatából készül. A Stevia rebaudianát Brazíliában és Paraguayban termesztik, magyar neve jázminpakóca. Ezekben az országokban már több száz éve édesítenek vele, kezelnek égési sérüléseket és gyomorfájást. A növény édességét a glikozidek adják, amelyeket a sztívia levelekből vonnak ki. Az engedélyezése még nem minden országban történt meg, itthon azonban három éve forgalmazható, Japánban régebb óta - ott hihetetlen népszerűségnek örvend a sztívia. Nem minősül genetikailag módosítottnak, hiszen a sztívia hagyományos növénytermesztési módszerekkel termesztett növény.

Sokkal édesebb, mint a cukor

Bár kalóriamentes, a növényi kivonat mégis két-háromszázszor édesebb, mint ugyanakkora mennyiségű nádcukor. Az Egészségügyi Világszervezet, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság számos kutatást végzett, ezek alapján pedig megállapították, hogy a sztívia abszolút biztonságosan fogyasztható.

Sütésre is alkalmas

Sütiket, tortákat és még koktélokat is készíthetsz sztíviával, így kevésbé hizlal, az íze pedig hő hatására sem változik meg. De mivel sokkal édesebb, mint a cukor, mindenképpen kevesebbet használj belőle! Azt azonban jó, ha tudod, hogy a cukortól eltérőan a sztívia nem karamellizálódik, így például crème brulée készítésére alkalmatlan.

Forrás: Thinkstock

Kalóriamentes

De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy lefogysz tőle: arra ugyanis még nincs tudományos bizonyíték, hogy a cukrot helyettesítő termékek megakadályozzák a túlevést. Ugyanakkor a sztívia kétségtelenül nagy pozitívuma, hogy nem emeli meg a vércukorszintet, sem az inzulinszintet a szervezetben, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Számos formában használhatod

Kapható tabletta, por, folyadék formájában. Ha van kedved, vásárold meg magát a növényt: mindegy, mekkora lakásban tartod, a lényeg az, hogy sok nap érje. Leveleit használhatod frissen, vagy kiszáríthatod és kávédarálóval meg is őrölheted, a végeredmény a sztíviapor lesz.

Így szokj le a cukorról

Sokszor eltervezted, hogy próbálod mellőzni az étrendedből a cukrot? Egy korábbi cikkünkben bemutattunk néhány trükköt, melyekkel ez könnyebben sikerülhet. Ha azonban nem tudsz lemondani az édes ízről, itt górcső alá vettük a legújabb cukorfajtákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.