Az elmúlt évek során divatba jött fogyókúrák - sok fehérje, kevés szénhidrát - nagy vihart kavartak szakmai körökben. Sokan az elhízás legfőbb okának a szénhidrátokat tartják, míg a dietetikusok szerint ez nem felétlenül van így. Sok múlik ugyanis azon, hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk.

A szénhidrátok között megkülönböztetjük az egyszerű és az összetett szénhidrátokat. Az előbbiek közé tartozik a szervezet számára alapvető fontosságú szőlőcukor, a glükóz, a gyümölcscukor, a fruktóz, de ide tartozik még a tejcukor, a szacharóz. Az összetett szénhidrátok családjában foglal helyet a keményítő, legfontosabb forrásai a gabonafélék, a hüvelyesek, a magvak, zöldségfélék. Ha helyesen étkezik valaki, akkor a napi táplálék 55-60 százalékát teszik ki a szénhidrátok, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában visszük be ezeket a szénhidrátokat. Akkor járunk jó úton, ha a mérleg az összetett szénhidrátok javára tér ki.

Forrás: Thinkstock

Miért jobbak az összetett szénhidrátok?

Az egyszerű szénhidrátok a szervezetbe kerülve gyorsan megemelik a vércukorszintet, míg az összetettek lassabban szívódnak fel és így kiegyensúlyozottabb vércukorszintet biztosítanak. Ezáltal segítik elkerülni az étkezések között jelentkező farkaséhséget és nem is terhelik meg annyira a szervezetet. A magas rosttartalmú élelmiszerek emellett segítik az emésztést is, ugyanakkor fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mivel ha nem iszunk eleget, akkor székrekedést okozhatnak. Ha jót szeretnénk magunknak, akkor tehát koncentráljunk a feldolgozatlan szénhidrátforrásokra, mint például a burgonya, a teljes kiőrlésű kenyér, a zabpehely, a barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta, a hüvelyesek és az olajos magvak, valamint természetesen a zöldségek. Ezek a természetes összetett szénhidrátok hosszú láncú cukorból állnak és nagyon lassan emésztődnek.

Forrás: Thinkstock
A nyugalom záloga
Az agyban lezajló komplex kémiai reakcióknak köszönhetően a szénhidrátok fogyasztásának enyhe nyugtató hatása van, ami megmagyarázza, hogy miért nassolunk, ha rosszkedvünk van, illetve a depressziósok jellemzően miért híznak el.

Izmokra vágysz vagy fogyni szeretnél?

Ha a célunk a jó teljesítmény és a megfelelő állóképesség, akkor edzés előtt együnk szénhidrátot, viszont ha a zsírt szeretnénk veszteni, akkor hagyjuk ki az edzés előtti szénhidrátfelvételt.