A nagy szénhidrát-para: valóban van okunk aggódni?

Forrás: Thinkstock -
szénhidrátok cukor egészség szénhidrát tészta kenyér zöldség emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt évek során divatba jött fogyókúrák - sok fehérje, kevés szénhidrát - nagy vihart kavartak szakmai körökben. Sokan az elhízás legfőbb okának a szénhidrátokat tartják, míg a dietetikusok szerint ez nem felétlenül van így. Sok múlik ugyanis azon, hogy milyen szénhidrátot fogyasztunk.

A szénhidrátok között megkülönböztetjük az egyszerű és az összetett szénhidrátokat. Az előbbiek közé tartozik a szervezet számára alapvető fontosságú szőlőcukor, a glükóz, a gyümölcscukor, a fruktóz, de ide tartozik még a tejcukor, a szacharóz. Az összetett szénhidrátok családjában foglal helyet a keményítő, legfontosabb forrásai a gabonafélék, a hüvelyesek, a magvak, zöldségfélék. Ha helyesen étkezik valaki, akkor a napi táplálék 55-60 százalékát teszik ki a szénhidrátok, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában visszük be ezeket a szénhidrátokat. Akkor járunk jó úton, ha a mérleg az összetett szénhidrátok javára tér ki.

Forrás: Thinkstock

Miért jobbak az összetett szénhidrátok?

Az egyszerű szénhidrátok a szervezetbe kerülve gyorsan megemelik a vércukorszintet, míg az összetettek lassabban szívódnak fel és így kiegyensúlyozottabb vércukorszintet biztosítanak. Ezáltal segítik elkerülni az étkezések között jelentkező farkaséhséget és nem is terhelik meg annyira a szervezetet. A magas rosttartalmú élelmiszerek emellett segítik az emésztést is, ugyanakkor fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mivel ha nem iszunk eleget, akkor székrekedést okozhatnak. Ha jót szeretnénk magunknak, akkor tehát koncentráljunk a feldolgozatlan szénhidrátforrásokra, mint például a burgonya, a teljes kiőrlésű kenyér, a zabpehely, a barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta, a hüvelyesek és az olajos magvak, valamint természetesen a zöldségek. Ezek a természetes összetett szénhidrátok hosszú láncú cukorból állnak és nagyon lassan emésztődnek.

Forrás: Thinkstock

A nyugalom záloga

Az agyban lezajló komplex kémiai reakcióknak köszönhetően a szénhidrátok fogyasztásának enyhe nyugtató hatása van, ami megmagyarázza, hogy miért nassolunk, ha rosszkedvünk van, illetve a depressziósok jellemzően miért híznak el.

Izmokra vágysz vagy fogyni szeretnél?

Ha a célunk a jó teljesítmény és a megfelelő állóképesség, akkor edzés előtt együnk szénhidrátot, viszont ha a zsírt szeretnénk veszteni, akkor hagyjuk ki az edzés előtti szénhidrátfelvételt.

A nagy tésztakörképhttp://www.life.hu/csalad/20140425-nemzetek-kulonleges-tesztai.htmlA száraztésztának manapság se szeri, se száma. Különleges formák, eltérő méretek, más-más elkészítési mód. Most rendet teszünk a fejekben: eláruljuk melyik tésztának mi a neve és milyen ételek elkészítéséhez ajánljuk őket. CsaládThinkstockA legfinomabb tésztaszószok – nem csak hétköznapokrahttp://www.life.hu/csalad/20140606-a-legfinomabb-gyorsan-elkeszitheto-tesztaszoszok-akar-hetkoznapokra-is.htmlA tészta az egyik legkreatívabb étel – amellett, hogy számos fajtája létezik, a rájuk kerülő szószoknak csak a képzelet szabhat határt. Ráadásul pillanatok alatt elkészül a legbonyolultabb kreáció is. Íme, a három legfinomabb tésztaszósz - nem csak hétköznapokra.Család--Íme, az ország legkreatívabb tésztaművészeihttp://www.life.hu/csalad/20140425-ime-az-orszag-legkreativabb-tesztamuvesze.htmlA korábban meghirdetett "Keressük az ország legkreatívabb tésztaművészét!" játékunkra számos izgalmas alkotás érkezett, amit ezúton is köszönünk! A száraz- és főtt tészták e különös felhasználási módja sokakat megihletett. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.