Nem múlhat el a karácsony finom, fűszeres forralt bor nélkül. De biztos, hogy csak ez az ital melegít fel bennünket és a hangulatunkat? Íme, néhány további finomság, amivel garantáltan sikert arathatsz. 

Karácsonyi habos kakaó reggelire

Hozzávalók: 1 liter tej, 1 bögre cukrozatlan kakaópor, néhány kocka étcsokoládé, méz, fahéj, vaníliarúd, reszelt narancshéj ízlés szerint, őrölt fahéj vagy cukrozatlan kakaópor a tetejére

Elkészítése: egy lábasba tedd bele az összes hozzávalót, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett majdnem forrásig főzd. Ha kész, szűrőn keresztül szedd bögrékbe (a fűszerek és a reszelt narancshéj miatt). A tetejére forró tejből készíthetsz tejhabot, a hab tetejére pedig szórhatsz őrölt fahéjat vagy cukrozatlan kakaóport.

Forrás: Thinkstock
TIPP
Kínálj hozzá vajas kalácsot, croissant, de mézeskalács mellé is isteni.

Fahéjas-almás grog

Hozzávalók: 8 dl szűrt almalé, két egész fahéjrúd, 2 evőkanál méz, 0,5 dl rum

Elkészítése: Forrald fel az almalét a fahéjjal, majd a fahéjat vedd ki belőle. Csorgass a forró lébe mézet, majd öntsd hozzá a rumot is. Forrald fel az egészet újra és már készen is vagy.

Forrás: Thinkstock

 

TIPP
Amikor kínálod, díszítheted fahéjrudakkal, csillagánizzsal.

Klasszikus rumpuncs

Hozzávalók: 2,5 dl vörösbor, 2,5 dl fehérbor, 1,5 dl rum, 5 dl víz, 15 dkg cukor, 1 db citrom, 1 db narancs

Elkészítése: Mosd meg a gyümölcsöket, pucold meg őket vékonyan, majd a héjaikat forrald fel a vízben. Öntsd hozzá a borokat, a rumot és a cukrot is. Kevergesd és forrósítsd fel úgy, hogy éppen csak forrjon. Öntsd hozzá a gyümölcsök kifacsart levét és még forrón töltsd üvegpoharakba.

Forrás: Thinkstock

 

TIPP
Amikor kínálod, díszítheted friss vagy szárított narancskarikákkal, csillagánizzsal.

Fahéjas-konyakos forralt bor

Hozzávalók: 0,5 liter víz, 2 fahéjrúd, 2 üveg vörösbor, 1,2 dl konyak, citrom héja

Elkészítése: Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, keverd hozzá a fahéjat, a cukrot, a citromhéjat. Öntsd hozzá a bort és lassú tűzön forrald fel. Keverd hozzá a konyakot és vedd le a tűzről. Szűrd le és még forrón tálald. Díszítsd citromkarikákkal és kínálj mellé fűszeres mézeskalácsot.

Forrás: Thinkstock
A szerkesztő véleménye
Lépj ki a megszokás mókuskerekéből, és idén a forralt bort is készítsd kicsit másképp! Ez a recept különösen az ínyenceknek lesz nagy kedvence, illetve azoknak, akik nyitottak és örömüket lelik az újdonságokban.

Gyömbéres-lime-os pezsgőkoktél

Hozzávalók: 12,5 dkg kristálycukor, 1,3 dl víz, 1 ek reszelt gyömbér, 1 lime héja, 1 citrom vékony szeletekre vágva, 1 ek Jaegermeister (vagy más gyomorkeserű), 1 üveg prosecco (vagy pezsgő)

Elkészítése: Forrald fel a vizet a cukorral, majd add hozzá a gyömbért, a lime reszelt héját és a Jaegert. 1 percig főzd, majd hagyd kihűlni, végül pedig szűrd le. Keverd a pezsgőhöz és díszítsd citromkarikákkal.

Forrás: Thinkstock

 

A szerkesztő véleménye
Ugyan a pezsgő és a belől készülő pezsgőkoktélok inkább szilveszteri italnak számítanak, ezúttal nyugodtan hagyj fel ezzel a hagyománnyal - karácsonykor éppúgy ünnepi és kivételes hangulatot teremthetsz ezzel az itallal.