Gondoskodj a szervezetedről télen is – íme, a legfontosabb vitaminok ezekben a hónapokban

Forrás: Thinkstock -
D-vitamin egészség C-vitamin müzli A-vitamin fogyasztás zöldség B-vitamin gyümölcs tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli időszakban nehéz megfelelő mennyiségű vitaminhoz jutni a friss zöldségek és gyümölcsök illetve készételek fogyasztása által, de nem lehetetlen. Most megmutatjuk, mely vitaminok fogyasztása lenne kiemelten fontos ezekben a hónapokban, és melyiket miben találod meg. 

Miért van szüksége a szervezetnek vitaminokra?

A fényhiány, a zsíros ételek fogyasztása miatt télen is fontos, hogy szervezetünket hozzájuttassuk az olyan vitaminokhoz, amelyeket ilyen feltételek mellett gyorsan felhasználunk. A vitaminok részt vesznek minden fontos anyagcsere-folyamatban és immunrendszerünk erősítőiként segítenek bennünket a fertőző légúti betegségek kivédésében is.

Támad a nátha – a C-vitamin lesz segítségedre!

A téli hónapokban gyakrabban kell szembenéznünk felső légúti megbetegedéssel, náthával, influenzával. Mivel a C-vitamin erősíti az immunrendszert, hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemhez, nagy segítség lehet ilyenkor a szervezet számára.

Forrás: Thinkstock

A legjobb C-vitaminforrások

citrom, narancs, mandarin, grépfrút, kivi, homoktövis, csipkebogyó, piros gyümölcsök. Fontos: a hőkezelés hatására – sütés, főzés – drasztikusan csökkenhet az egyes ételek vitamintartalma, ezért érdemes ezeket mindig nyersen, friss állapotában fogyasztani.

Stresszhelyzet van – a B1-vitamin kötelező ilyenkor

Manapság ki az, aki nem stresszel? Persze, az nem mindegy, mennyire. Ha te is naponta különböző stresszhelyzeteknek vagy kitéve, mindenképpen érdemes B1-vitamint juttatni a szervezetedbe – ez segít leküzdeni a nehéz pillanatokat, kedvező a hatása az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.

A legjobb B1-vitaminforrások

sertés- és csirkehús, szárított élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, amerikai mogyoró. Sok B1-vitamin található továbbá a gabonafélék csírájában, az olajos magvakban, a müzlikben, a szalámifélékben, a tejben és a tojásban illetve a legtöbb zöldségben is. Legnagyobb ellenségei a sütés-főzés, a koffein, az alkohol, a tartósítási eljárások, a gyomorsavat közömbösítő szerek.

Éleslátás szürkületben is – A-vitamin nélkül lehetetlen

Az autóvezetés, a számítógépezés, az olvasás nagyon megerőltető a szemnek, különösen a téli hónapokban, amikor rövidek a nappalok. A szem egészséges működéséhez A-vitaminra van szükség.

Forrás: Thinkstock

A legjobb A-vitaminforrások

sárgarépa, sárgadinnye, spenót, tojás, hal, máj

Úgy kell a napfény, mint egy falat kenyér – a D-vitaminban ez is benne van

A D-vitamin azon kevés vitaminok egyike, amit szervezetünk nem tud előállítani. Ezért napi húsz percet napfényen kell tartózkodnunk, hogy szervezetünk kellően feltöltődhessen D-vitaminnal, ez azonban a téli hónapokban szint lehetetlen. Érdemes tehát ezt is pótolnunk valahogyan. A D-vitamin csökkenti a cukorbetegség kockázatát is.

A legjobb D-vitaminforrások

lazac, gomba, kakaóbab, máj, tojássárgája

Jó tudni!

A vitaminhiányos táplálkozás következménye enyhébb esetben vitaminszegénység, súlyosabb esetben vitaminhiány lehet, ennek tünetei: fáradékonyság, hajhullás, repedezett ajkak. Súlyos következményekkel járhat ugyanakkor a hipervitaminózis, azaz a túlzott vitaminbevitel is, például a vitaminkészítmények mértéktelen szedése esetében.
Kezdődjön jól a napod! Íme, három egészséges és finom reggelihttp://www.life.hu/ez-zsir/20141209-harom-finom-es-egeszseges-reggeli-recepje.htmlTény, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, sokan azonban kihagyják a napi rutinjukból – vagy egy rosszul megválasztott fogyókúra vagy éppen a jól ismert reggeli rohanás okán. Pedig ha ügyesek vagyunk, néhány pillanat alatt isteni finom, egészséges és kalóriaszegény finomságot varázsolhatunk az asztalra. Íme, néhány nagyszerű recept.Ez Zsír!A tökéletes bőr titka – fogyókúra és szülés után is lehetséges!http://www.life.hu/ez-zsir/20141018-hogyan-elozhetjuk-meg-a-borproblemakat-es-hogyan-fordithatjuk-vissza-az-elvaltozasokat-fogyokura.htmlA női szépség örök - ez vitathatatlan. Van azonban egy apró bökkenő: egy drasztikusabb fogyókúra vagy a terhesség kilenc hónapja látható nyomokat – striákat, hegeket – hagyhatnak a bőrünkön. Ha azonban odafigyelsz, könnyedén megelőzheted a bajt.Ez Zsír!--Így alakítsd át a reggeli rutinod, hogy energikusabb lehess!http://www.life.hu/ez-zsir/20140623-igy-alakitsd-at-a-reggeli-rutinod-hogy-energikusabb-lehess.htmlFizikai és szellemi teljesítőképességünk szempontjából egyaránt meghatározó mindannyiunk számára, hogyan indul a napunk. Ugye ismerősen cseng a mondat: ma reggel bal lábbal keltél fel? Ez is utal arra, hogy mennyire meghatározó az egész napunk szempontjából, mi történik velünk reggel. Mit eszünk, mit teszünk annak érdekében, hogy készek legyünk az előttünk álló nap kihívásaira. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.