Így lesz ügyes a gyereked – észrevétlenül segíthetsz neki

Forrás: Thinkstock -
finommotorika család fejlődés mozgás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A finommotorikai képességek fejlesztése már egészen pici korban megkezdődik. Éppen ezért, ha ügyes, okos gyermeket szeretnénk nevelni, nem árt időben megkezdeni ennek a képességnek a fejlesztését. Ez pedig sokkal egyszerűbb annál, mint gondolnád. 

Itt kezdődik minden

A kisbaba már három-négy hónapos korában mindent megpróbál elérni, megfogni, hogy aztán azt a szájába vehesse. Felfedezi az apróbb részleteket és elkezdi használni az ujjait. A finommozgások segítségével később építőkockákból már építeni is tud, majd ahogy egyre ügyesedik a kis keze, elkezd firkálgatni. A firkákból rajzok születnek, és amikor már kézcsontjai és izmai készen állnak, megtanul írni. E mögött az egyszerűen tűnő folyamat mögött komoly munka - finom, összehangolt mozgáskoordináció - zajlik.

Forrás: Thinkstock

Mit köszönhetünk a fejlett finommotorikus mozgásnak?

A finommotorika fejlesztése segít felkészíteni a kezünket az apró mozdulatokra és azok rutinszerű használatára. A játékos gyakorlatok lehetővé teszik a megfelelő gyorsaságú, erősségű, célirányos kézmozgást, az ujjak differenciált és összehangolt együttműködését. A fejlett finommotorikával rendelkező gyerekek szépen írnak, ügyesen használják az eszközöket – pontosan vágnak, színeznek, ragasztanak.

Ha gyengén fejlett a finommozgás koordinációja

Azok a gyerekek, akiknél gyengébben fejlődött a finommozgás koordinációja, nem tudnak szépen rajzolni – a sorozatos kudarcok miatt pedig egy idő után nem is szeretnek. Nem képesek például gyöngyöt fűzni, nehezen tudják a ruhájukat begombolni, a cipőjüket bekötni.

Forrás: Thinkstock

Hogyan és mikor segíthetünk a legtöbbet?

Főleg 5-7 éves korban, a normál érési folyamatra építve lehet ugrásszerű fejlődést elősegíteni, mert ebben az időszakban zajlik a kézizmok, kézközép-csontok erősödése, a finommozgás koordinációjáért felelős agyi struktúrák kiépülése. Játékos kéz-ujj tornával, az agyféltekék összehangolt működését is elősegítő keresztezett nagymozgásokkal, változatos apró mozgásokból álló feladatok gyakorlásával – például sok-sok origamival, gyurmázással, kopírozással, rajzolással, festéssel – érhetjük el a legjobb eredményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.