A többnapos karácsonyi vendégjárás és a bőséges lakomák után jólesik egy kicsit lazítani, és elmenekülni a szürkeségbe burkolózó városból. Az ország álomszép kirándulóhelyei télen még varázslatosabb arcukat mutatják, a tiszta, hideg levegő, az idilli csend és a téli köntösbe bújt természet olyan hihetetlen mennyiségű energiával tölt fel, amire szükséged van az év végi hajrá után.

Fedezd fel a Vendvidék szépségét!

A természetnek télen is különleges a hangulata, a zúzmarával borított fák, a misztikus ködben úszó erdők és a friss levegő még vonzóbbá teszik a túrázás élményét. Az osztrák-szlovén-magyar határ találkozásánál fekvő Vendvidék az aktív pihenés számos formáját kínálja. Egy hétvégi kiruccanás során az Őrségtől nyugatra fekvő tájegység szórványtelepüléseinek kulturális értékei mellett a térség természeti kincseit is megismerheted. A dombokkal körbeölelt Kétvölgyről egy festői szépségű turistaúton végighaladva eljuthatsz az ország legnyugatibb pontjának számító Hármashatár-kőhöz. A történelmi emlékhelyet a rendszerváltás évében, 1989-ben nyitották meg először, és az évek során népszerű turistacélponttá vált. A hagyományokban gazdag kistérség a téli hónapokban is számtalan látnivalót kínál, Szentgotthárd élményfürdője pedig tökéletes regenerálódást nyújt az erdei túrázás után.

Forrás: http://hu.wikipedia.org
Life.hu tipp
Apátistvánfalva családias hangulatú hoteljében élménydús programokkal hangolódhatsz a szilveszterre.

Barangolás a Börzsöny szívében

A téli táj utánozhatatlan atmoszférája a hazai hegyekben érvényesül igazán, és ha nyugalomra vágysz a két ünnep között, ámulatba fog ejteni a környezet csendes szépsége. Test- és lélekfrissítő túrának a Börzsöny tökéletes választás, hiszen tele van szebbnél szebb tájakkal, amelyeken barangolva megismerheted a hegység természeti és kultúrtörténeti értékeit. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Nagy-Hideg-hegy télen is népszerű kirándulóhely, és a Királyrétről indulva több túraútvonalon is eljuthatsz a 864 méter magas csúcsra. Az itt működő turistaházban minden kényelmet megtalálsz, ami a pihenésedhez szükséges, és lazító szaunázásra is lehetőséged nyílik.

Forrás: http://www.borzsony.hu
Life.hu tipp
Ha szeretnéd lemozogni a sok karácsonyi édességet, kb. 2-3 órás túrával a Börzsöny legmagasabb hegycsúcsára, a Csóványosra is eljuthatsz, amelynek új kilátójából fantasztikus panoráma tárul eléd.

A Balaton télen sem unalmas

Nyáron vitorlások százai suhannak a csillogó vízen, és a strandok megtelnek élettel, ám a Balaton télen legalább annyira szemet gyönyörködtető látvány, és a hideg évszakban is számtalan szabadidős lehetőséget kínál. A geológiai értékekben gazdag Keszthelyi-hegység meseszép túraútvonalakat, várromokat és kilátókat rejt magában, az erdőkkel tarkított idilli környezet pedig tökéletes kikapcsolódást garantál. A fürdőkultúrájáról méltán híres Hévíz ideális kiindulópontja lehet a környékbeli kirándulásoknak, ahol nem csupán megmártózhatsz a különleges gyógyvízben, hanem a kisváros téli hangulatát és karácsonyi ízeit is élvezheted egy pohár illatos forralt bor társaságában.

Forrás: https://www.bfnp.hu, http://www.heviz.hu
Life.hu tipp

A Kis-Balaton tájegységén lévő Kányavári-sziget mintegy 2 km hosszú tanösvényét télen is bejárhatod, ám Vörsre is érdemes ellátogatnod, ahová minden év decemberben több tízezren zarándokolnak el, hogy megcsodálhassák a világ legnagyobb templomi betlehemét.

A Life.hu extra tippje
Ünnepeld az év utolsó napját a Balaton partján, élvezd a pazar kényeztetést és bulizz reggelig a Hotel Helikonban!

Romantikázz a martonvásári kastélyparkban!

A karácsonyi rokonlátogatás után egy rövid, párórás kiruccanásra vágysz a szerelmeddel, és közel akarod érezni magadhoz a természetet? A fővárostól 30 km-re lévő Martonvásár tökéletes helyszíne lesz a meghitt pillanatoknak, hiszen a kisvárosban található hazánk egyik legszebb kastélya. Az egykori főúri rezidencia egy 70 hektáros angolkert közepén emelkedik, amelyet a grófi Brunszvik család építtetett át előbb klasszicista, majd neogót stílusban. Ha rajongsz az elmúlt idők hangulatáért, az épület falai között igazi időutazáson vehetsz részt, hiszen a kastélyban többször megfordult Beethoven, mint a Brunszvik-lányok zongoratanára, és a halhatatlan zenegéniusz emlékét múzeum is őrzi. A téli arcot öltött angolkertben sétálgatva megcsodálhatod a gazdag élőnövény-gyűjteményt, a kis tavat és Brunszvik Teréz, valamint Beethoven szobrát is. A kastély a téli időszakban 8-16 óra között látogatható.

Forrás: http://hu.wikipedia.org