A sportos életmód, a tónusos izomzat természetesen 2015-ben is trendi. Hogy mivel tartsd magad karban, ha unod a zumbát, a spinninget és a pilatest? Íme, 3 mozgásforma, amit idén érdemes kipróbálnod. 

A csilivili sporteszközök és a bonyolult tánckoreográfiák helyett a saját testsúllyal végzett edzések népszerűsége dinamikusan növekszik. ,,Ezek a gyakorlatok nem igényelnek eszközöket, hiszen a saját testsúlyunkkal dolgozunk, ráadásul gyakorlatilag bárhol, bármikor végrehajthatók, és nem utolsósorban nagyon hatékonyak" – vallja Nagy Amarilla, a Life.hu aerobikoktatója. A nemzetközi, edzéssel és fitnesszel foglalkozó oldalak idén is számtalan listával rukkoltak elő, de a saját testsúllyal végzett, férfiasabb testmozgások mindenhol vezető pozícióban vannak. Ha fogyni akarsz, ha erősödni, ha állóképességet szereznél, vagy egyszerűen csak karbantartanád a tested, bemutatunk 3 módszert, amikben nem fogsz csalódni.

Forrás: Thinkstock

Köredzés – kezdőknek is

Nem új keletű dolog ez, sőt: talán még anno a tornaórán is végeztél köredzést, mostanra azonban megváltozott a nehézségi foka. ,,Az a jó a köredzésben, hogy kezdők is bátran végezhetik, hiszen ők döntik el, mennyit bírnak az elején. A klasszikus gyakorlatok, mint kitörés, fekvőtámasz, guggolásból felugrás, statikus hasizom mellett vannak eszközös feladatok: használunk steppadot, TRX-et, súlyzókat, kettlebellt. Azért nagyon jó ez az óra, mert 60 perc alatt átmozgatja az összes izomcsoportot. A TRX-es gyakorlatok alaposan megdolgoztatják a mélyizmokat, a nagyobb intenzitásúak az állóképességet fejlesztik" – meséli Amarilla.

Hogy néz ki egy edzés?

Körülbelül 5-10 fős csoportok dolgoznak együtt, és mindenkinek más a feladata. Az első ember például fekvőtámaszozik, a második steppadra lépked – a lényeg, hogy bizonyos ideig, mondjuk 1 percig kell végezniük az adott mozgást, majd átváltanak arra a feladatra, amit a mellettük lévő végez.

Forrás: Thinkstock

Magas intenzitású intervall tréning – rendszeresen sportolóknak

Míg a köredzésben akár egymás után több magas intenzitású gyakorlat is szerepelhet, addig az intervall edzések lényege, hogy a könnyű és a nehéz szakaszok váltakoznak egymás után. A magas intenzitású résznél intenzívebb lesz a zsírégetés, mert felgyorsul a szervezet alapanyagcseréje. ,,Ez a módszer az állóképesség fejlesztésére alkalmas, kezdőknek azonban nem javaslom, mert megterhelő. Hozzá lehet szoktatni a szervezetet, de erre komolyan rá kell készülni. A magas vérnyomással, magas pulzussal szenvedőknek sem javaslom" - vallja a szakértő. 

Hogy néz ki egy edzés?

5-10 perces, alapos bemelegítés után jöhetnek az eltérő intenzitású feladatok: 1 perc ugrálókötelezés – 1 perc statikus széktartás – 1 perc négyütemű fekvőtámasz – 1 perc planking – 1 perc váltott lábemelés. A gyakorlatsorok összerakásának csak az edző fantáziája szabhat határt.

Forrás: Thinkstock

Bootcamp – ha bírod a strapát

A fegyencedzés évek óta hódít, így nem csoda, ha a bootcamp is sok rajongóra tett szert. Ez az edzés az amerikai tengerészgyalogság erőnléti kiképzési módszereit ültette át a hétköznapokba, az eredmény pedig rövid időn belül nagyon látványos – ezért is nevezik „kiképzőtábornak". ,,Ez egy jóval férfiasabb edzésmódszer, mint a korábbiak, viszont edzett nők is bátran végezhetik. Egyrészt, mert tényleg kihívást jelent, másrészt ezt az edzést a párunk is élvezni fogja" – vallja Amarilla, aki kifejetten csak haladóknak javasolja ezt a sportot.

Forrás: Thinkstock

Hogy néz ki egy edzés?

Gyakran végzik a szabadban, és gyakorlatilag bármit lehet benne. Futás, medicinlabdás edzés, páros vagy saját testsúlyos gyakorlatok, padok vagy akár fák bevonása, sor- és váltóversenyek, gumikötél. Intenzív, felpörget, és szuper állóképességet biztosít!

Life.hu tipp

Edzés saját testsúllyal a tökéletes alakért - tavaly Szarka Ákos street workout bajnokot mutattuk be, aki ezeknek a gyakorlatoknak köszönheti a kidolgozott izmait. A vele készült interjúnkat itt olvashatod.