Ha kinyitjuk a hűtőt, nagy valószínűséggel találunk benne legalább egy olyan terméket, amelynek lejárt a szavatossága, de még tökéletesen ehetőnek tűnik. Megkockáztassuk, vagy kidobjuk? Az új konyhai eszköznek köszönhetően ez többé nem fog fejtörést okozni.

A Foodsniffer fantázianevű eszköz úgy azonosítja, hogy egy élelmiszer fogyasztható-e, hogy „megszagolja” a terméket, és az eredményeket okostelefonunkra továbbítja. Gyártói szerint ez a világ legelső elektronikus orra, amely segít felhasználóinak meghatározni, megromlott-e a hűtőben tárolt hús vagy hal.

Forrás: Thinkstock

Speciális érzékelőivel „kiszagolja” a hőmérsékletet, páratartalmat, ammóniát és veszélyes szerves vegyületeket az ételekben, majd az eredményeket átküldi a felhasználó okostelefonjára. Tervezői azzal a céllal hozták létre a készüléket, hogy az ételek frissességének megállapításával fogyasztás előtt csökkenteni lehessen az ételmérgezés kockázatát. Az eszközt boltokban és piacokon is fel lehet használni, hogy garantálni lehessen a forgalmazott élelmiszerek frissességét és biztonságát.

Használatához egyszerűen a vizsgálni kívánt étel közelébe kell tartani a Foodsniffert, és meg kell nyomni egy gombot. A készülék mintát vesz az élelmiszer körül lévő levegőből, melyet aztán kielemez. A kapott eredményeket Bluetooth segítségével továbbítja a felhasználó okostelefonjára.

Forrás: www.getfoodsniffer.com

A Foodsniffert egy litván feltaláló, Augustas Alesiunas fejlesztette ki, aki az után rukkolt elő az újítással, hogy saját maga is ételmérgezést kapott. A Foodsniffer márciusban kerül forgalomba körülbelül 30 000 forintos áron.