korszerűsítés fűtés otthon panelprogram panel lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány apró trükk segítségével még egy panellakásban is sokat spórolhatunk. Mutatjuk, hogyan!

Fűtésszabályozás és nyílászárócsere

A távfűtéssel rendelkező lakások jelentős része panel, amelyeket csak pazarló módon lehet fűteni: sok esetben ugyanis a túlfűtés miatt kénytelenek vagyunk télen is nyitva tartani az ablakokat. Nem csoda hát, hogy a távfűtött lakásoknak igen magasra rúghat a fűtésszámlája. Ha spórolni szeretnénk, alapvető fontosságú a fűtés szabályozására, a hőfelhasználás mérésére szolgáló rendszer kiépítése. Ezzel jelentős költségmegtakarítást érhetünk el, de a távhőszámlákat akár 60 százalékkal is csökkenthetjük, ha kicseréljük a nyílászárókat és szigeteljük az egész épületet.

Forrás: Thinkstock

Az Otthon Melege program segít

Az idén kiírt Otthon Melege pályázatra nemcsak panel, de hagyományos építésű társasházak is jelentkezhetnek. A legalább 5, de legfeljebb 60 lakásos társasházak energetikai beruházásainak akár 50%-át is megkaphatják, ha április 30-a után beadott pályázatuk nyer. A bruttó 10 milliárd forintos keret mindenképpen kecsegtető, várhatóan 20 000 lakás korszerűsítését lehet ezzel elérni. Bár ez nem éri el a hazai lakásállomány fél százalékát sem, miközben az energetikailag nem megfelelő lakások aránya 70%. Van még tehát feladat, ha a teljes hazai lakásállományt korszerűsíteni szeretnénk.

Egyéb trükkök a spóroláshoz

Ha lejjebb tekerjük a fűtést 1 Celsius-fokkal, akkor körülbelül 6-7 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk. A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, a napsütés kisegítő fűtésként működhet. Ne rakjunk bútorokat, ne lógassunk függönyt a radiátorok elé, mert azok akadályozzák a meleg levegő áramlását. A hideg hónapokban pedig nincsen jobb egy pihe-puha, vastag szőnyegnél, amivel sokkal jobb lehet a hőérzetünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.