Korábban úgy gondoltunk a műszempillára, mint egy abszolút mesterkélt sminkelemre, ami ráadásul kényelmetlen is. Ám a legújabb technikák erre rácáfolnak: egy szépen felépített pillasor teljesen természetes hatást kelt, a viselőjének olyan, mintha ott sem lenne, ráadásul éveket fiatalít. Két magyar szempillamágust kérdeztünk trendekről, technikákról és tévhitekről.

Műszempilla 2015-ben

Hol van már a buliba indulás előtt felragasztott rémes pillasor? A gondos technikával órákig készülő, természetes szempilla az, ami mostanában hódít. Már egyáltalán nemcsak alkalmakra rakatnak fel a hölgyek műpillákat, hanem a hétköznapokra is. Olyan lett ez, mint a szépen elkészített műköröm: praktikus, kényelmes, és nem ordít róla, hogy mű. ,,A jelenlegi világtrend a természetesség és a kíméletesség jegyeit követi. A legújabb dúsítási eljárásoknak köszönhetően elképesztően sűrű, mégis kíméletes szett készíthető" - vallja Király Anita szempillastylist. Anita 3 éve készít pillákat, és ő maga is viseli, szerinte ennél jobb szépségtrükk kevés van, ráadásul éveket fiatalít.

Forrás: Thinkstock

,,A hazánkban 3D műszempillaként elterjedt módszer eredeti neve szálas szempilla hosszabbítás, dúsítás - itt egy speciális csipesz segítségével elszeparálunk egyetlen természetes szempillát és arra megfelelően pozicionálva felragasztunk egyetlen műszálat. A lényeg tehát az 1:1 metódus. A volumenizált technika esetében gyakorlatilag ugyanez történik, tehát izolálunk egyetlen saját pillát a többitől, majd itt jön a trükk! Egymozdulatos technikával egyszerre több szálat emelünk le a helyéről és egyszerre ragasztjuk fel, gyakorlatilag egy tincsben" - meséli Anita, és hozzáteszi, ez a technika amellett hogy dús és látványos, nem igényli feltétlenül az egész természetes pillaállományt, a hozzá használt anyagok kíméletesek, a műszálak pedig még a saját szempillánál is vékonyabbak, könnyebbek.

Pillák egyénre szabva

Rövid, ritka, sűrű, seprű hosszúságú - csak a kevésbé látványos szempillákat érdemes felturbózni, vagy mindenkinek csak az előnyére válik a dúsítás, a hosszabbítás? Anita szerint az eredményt mindig lehet fokozni, ám nem árt figyelembe venni, kinek is készül a szempilla. ,,Először szemrevételezem a vendég arcát, megkérdezem, mire vágyik, amikor tükörbe néz, megvizsgálom a természetes pillaállományát és mindent figyelembe véve építek egy neki való, szemformájához illő, általa is vágyott pillaszettet. A szép, hosszú saját pillasorral rendelkezőknek azért, mert a saját pilla sosem lesz olyan egyenletes hosszúságú, ívű, mint a mű, amelyet nem kell spirálozni. A kevés és rövid alapadottságokkal rendelkezőknek azért, mert megvalósíthatjuk rég vágyott dús pilla-álmukat. 

Természetesen mást pillákat igényel egy 60 éves vendég, mást egy közszereplő és megint mást egy kismama. Az alapadottságok pedig eleve kicsit behatárolják a lehetőségeket. Az arc formája, a szem alakja, a kívánt hatás miatt pedig mindig más és más feladat megtervezni valakinek a pillasorát, hiszen megfelelő kialakítással plasztikai szintű változást okozhatunk sebészkés nélkül. Többféle vastagság, hosszúság, ív, színes pillák állnak rendelkezésemre a megfelelő styling kialakításához." 

Tévhitek a műszempilláról

Nem egyszer hallottam már, hogy a műszempillától még a sajátunk is kihullik. Ganter Dorottya kozmetikus is szempillastylist, ő évekig viselt műszempillát, ám a párja jobban szereti a természetes dolgokat, így már nem él ezzel a szépségtrükkel, másoknak azonban bármikor készít természetes hatású pillákat. ,,Ha a munka igényesen el van végezve, akkor a károsodás mértéke minimális. Ez olyan, mint a hajfestés. Természetesen jót nem teszünk vele, hiszen a saját szálakra egy erős ragasztóval műpillákat helyezünk fel. A saját szempillák viszont hullanak automatikusan. Ha jó munkát végzünk, akkor a saját pillák megmaradnak és azokra töltésnél újabb szálak kerülhetnek. A műszempillától a természetes állapothoz képest picit gyengül a pillasor, ám hamar helyrejön. "

Forrás: Thinkstock

Ha műszempilla, akkor semmi szemsmink?

Természetesen ebben az esetben is bátran sminkelhetünk, a szempillaspirált azonban el kell felejteni. De ez a sminkeszköz igazából nem is hiányzik, hiszen a pillák olyanok, mintha állandóan ki lennének festve. ,,Elviekben már kifejlesztették külön a műszempillákra való szempillaspirált, de semmilyen esetben sem javaslom. A mű szálakról nem lehet maradéktalanul eltávolítani az oda ragadt festéket. Olaj tartalmú lemosóval mosni tilos ilyenkor a szemet, hiszen az olaj a ragasztónak nem tesz jót, a felrakott pillák élettartama csökken" - árulja el Dorottya. ,,Nagyon sok vendégem kérdezi, hogy sminkelhet -e. A válasz természetesen igen, ám érdemes a szemhéjra felkent festéket nem vattakoronggal vagy vattával lemosni, hanem fülpiszkálóval. Ez nem az egész szemhéjra vonatkozik, hanem a pillák tövében a tusvonalnál. A vattával az a baj, hogy az apró szálak beleakadhatnak a pillákba, és azzal roncsoljuk, leszakíthatjuk őket. A fülpiszkálóra erősen fel van csavarva az anyag, valamint sokkal kisebb felületen bántjuk a pillatövet."

Izzadás, sírás és műszempilla?

Az első 24 órában a pilla felhelyezés eután nem érheti víz a műszempillákat, hiszen a ragasztó tartóssága sérülhet, utána azonban akár uszodába, szaunába is mehetünk, ha a pillák szépen rögzítve vannak. Természetesen ha valaki minden nap jár uszodába és szaunába, a tartósság nem lesz megfelelő, hiszen ez már túlzott igénybevétel, de az alkalomszerű vízben való sportolás nem okoz kárt. Az izzadás egyéb sportoknál, a sok pislogás és a sírás sem befolyásolja a tartósságot. ,,Arra figyelni kell, hogy ne dörzsöljék a vendégek a szemüket, ne taperolják agyon a saját szemüket és a pillájukat. Én hiába végzek jó munkát, ha a vendég otthon dörzsöli a szemét és nem figyel oda a szempillákra. Minden vendégnek adok az első szett felrakása után egy kis fésűt, amellyel otthon tudja fésülni a szempilláit. Ez azért fontos, mert a szem szélén található pillák alváskor vagy fürdéskor könnyebben állnak szét, és a kis kefe segítségével gyönyörűen kordában tarthatóak a kósza szálak is."

Forrás: Thinkstock
Kizáró tényezők műszempilla építéskor

A száraz-szem szindrómában szenvedőknek, nyitott szemhéjjal rendelkezőknek, klausztrofóbia egyes eseteinél, fertőző vagy gyulladásos szembetegségeknél nem javasolják a szakértők a műszempillát. 

Ami sokk, az sokk

Sokan, köztük én magam is azért félek a műpilláktól, mert rengeteg olyan nőt látok, akikről ordít, hogy viselik, ráadásul ormótlan hosszúságban, csomósan, ez pedig nem túl szép látvány. Persze a lényeg itt is, mint mindenben a minőségen és a természetességen van, és azon, hogy csakis úgy csináltassunk műpillákat, hogy tisztában vagyunk a saját egyéniségünkkel, és hallgatunk a szakértőre. ,,Általában azok a szempillák, amelyekről  beszélsz, és még nagyon sok vendég is, soros és tincses műszempillák. Ezek sajnos bárki számára elérhetőek a drogériákban és bevásárlóközpontokban. Nagyon sok rossz tapasztalatot hallok ezekről a termékekről, például nem árt tudni, hogy a helytelen felhelyezéssel a saját szempillák kitépésével is járhat a dolog. Sajnos akkor már néha késő, hiszen előfordulhat olyan károsodás is, amely több hónap regeneráció eredményeképp hozható csak helyre" - vallja Dorottya. 

Anita is hasonlóképp vélekedik erről: ,,Az egyetlen, amire érdemes törekedni a műszempillák terén is, az a természetesség. Az eredmény bármely méretválasztás esetén látszódni fog, és gyönyörű tekintetet varázsol. Fontos, hogy ne csak trendi legyen a szempillánk, hanem számunkra megfelelő is. Foglalkozásunkhoz, életkorunkhoz  passzoló, természetes pillaállományunkat kímélő szetteket viseljünk úgy, hogy az ne torzítsa, hanem kiemelje az adottságainkat, hangsúlyt fektetve oda, ahova leginkább szeretnénk."