Már annyira vágyunk a szabadba, hogy szinte másra sem tudunk gondolni, mint hogy eltöltsünk egy csodás hosszú hétvégét vagy akár heteket is egy gyönyörű helyen, ami feltölt, ellazít, kikapcsol. Idén tavasszal a nyugat-dunántúli régió lesz az egyik nagy sláger, így csokorba szedtük, miért is érdemes odalátogatni.

Bükfürdő

Ha csodálatos fürdőélményre vágysz, válaszd a csodatevő bükfürdői termálvizeket, amelyek mindegyike gyógyvízminősítéssel rendelkezik. Itt gyógymasszázsokkal, hidroterápiás kezelésekkel, elektroterápiákkal, lézer- és ultrahangterápiával, gyógytornákkal, testpakolásokkal, kényeztető, relax- és kombinált masszázsokkal várják az odaérkező pihenni vágyókat.

Forrás: www.termalfurdo.hu
Gyógyulás mesterfokon:
A vizekben megtalálható nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kálcium és a fluor a csontok anyagecseréjében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja. Bükfürdő vize gyógyírt jelenthet szinte valamennyi mozgásszervi betegségre, hatékonyan alkalmazható meszesedés, porckopás, csontritkulás, lumbágó, krónikus izületi gyulladás, köszvény, lágyrész-reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén is.

Ha pedig kilubickoltad magad, érdemes szétnézni a városban is, ugyanis tavaszal számtalan érdekes programot kínálnak a családoknak. Aki április végén érkezik Bükfürdőre, az a májusfa felállításának is tanúja lehet, májusban pedig még színesebb a kínálat: rögtön a Majálissal indul a hónap, ahol a Unique együttes teszi még izgalmasabbá a programot. De lesz még futónap, egészségnap, isteni borvacsora Dúzsi Tamással és számtalan gyermekprogram is tavasszal.

Gyenesdiás

A kicsit távolabb, a Balaton mellett található Gyenesdiást szintén nem érdemes kihagyni a nyugat-dunántúli körutazásból. Ha tavasszal is szeretnél természetközelben maradni, a Keszthelyi-hegység és a szívében található Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja igazán neked való. A környék tökéletes színtere lehet családi és baráti biciklitúráknak, az utóbbi időben ugyanis számtalan kerékpáros turisztikai fejlesztés valósult meg a térségben.

Forrás: www.gyenesdias.hu

Ha Gyenesdiáson jársz, semmiképpen se hagyd ki a Festetics Imre Állatparkot, amely 4,2 hektáron terül el, és bemutatja a napjainkban már ritkaságszámba menő magyar háziállatfajtákat, valamint a különféle vadfajokat. Gímszarvast, őzet, de még dámvadat is láthatsz a sűrű bokrok között. A mellette található Természet Háza Látogatóközpont is mindennap várja az ide látogató természetbarátokat.

A Nyugat-Balaton egyik legszebben kialakított piactere áprilistól szeptember végéig minden hétvégén tematikus és családbarát programokkal, széleskörű termelői és halkínálattal várja a finomságokra, egészséges ételekre és jó hangulatra áhítozó vendégeket.

Piacozásra fel!
Májustól tematikus vásárok várnak a gyenesdiási piacon: lesz többek között gombavásár, ahol gombaszakértővel válogathatsz a gombák közül, de ellátogathatsz még antik vásárra és nézelődhetsz isteni olajok, tavaszi saláták között.

Hévíz

A Balaton és a vidéke egy örök csoda. Korábbi cikkünkben, amelyben érdekes programokat, kirándulási és pihenési lehetőségeket ajánlottunk erre a környékre, említést tettünk a közeli Hévízről is. A gyógytó ugyanis több mint négyhektáros kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizű tava, amely az esztendő minden napján várja látogatóit, és amit nem érdemes kihagyni, ha erre jársz.

Forrás: www.heviz.hu

Hévíz lágy hullámai a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hatnak, a víz egyedi összetételének köszönhetően pedig (egyszerre tartalmaz szénsavas és kénes anyagokat, de gazdag kalciumban és magnéziumban is, valamint hidrogén-karbonát-tartalma mellett kismértékben a radon is megtalálható benne) számos mozgásszervi panasz kezelésére alkalmas.

A programszervezők egészen augusztus végéig zenés, táncos szórakoztatással, termelői piaccal, kenutúrával (a Hévíz-patakon), divatbemutatóval, kézműves foglalkozásokkal, szervezett kerékpártúrákkal, operettelőadásokkal és folklórprogramokkal dobják fel a nyarat, hogy az is megtalálhassa a neki való szórakozási formát, aki esetleg nem a tó miatt érkezik a városba.

Most is ott a Balaton:
Ki mondta, hogy attól, hogy még nem ért ide a nyár, és néha még hűvös szelek járnak, le kell mondanod a vízi élményekről? Miért gondolod, hogy júniusig kellene várnod arra, hogy újra lemehess a Balatonra? Hol van az leírva, hogy tavasszal nem csobbanhatsz bele egy tóba, vagy épp nem próbálhatod ki az evezést? Nos, sehol. És ezt a Balaton is pontosan tudja. Tálcán kínálja szebbnél szebb tájait, hegyes-völgyes túraútvonalait, kanyargó kerékpárútjait, családbarát élményközpontjait, interaktív múzeumait, wellness-szállóit és borbirtokait. Mindehhez pedig segítségül hívja a környező tavakat, csatornákat és fürdőket. A Balatoni térségről, és kikapcsolódási  lehetőségeiről itt írtunk korábban.