Minden utazásőrült tudja, hogy a kívánságlistája nem rövidül, hanem csak egyre hosszabb és hosszabb lesz. Földünk hatalmas, tele felülmúlhatatlan látnivalókkal, és ha unod a tömegturizmust, a látványosságok előtt kígyózó sorokat, mutatunk néhány bámulatos célpontot, amit már most érdemes bejelölnöd egy térképen!

Az új Maldív: Andamán-szigetek

Míg a Maldív-szigetek, Mauritius és Thaiföld tömegesen vonzza az utazókat, az Indiai-óceánon található Andamán-szigeteket alig százezer turista keresi fel évente. A mélyzöld trópusi erdők, a gazdag élővilág és a kristálytiszta tenger miatt az indiai szárazföldtől kb. 1000 km-re keletre fekvő sziget maga a földi paradicsom, de fő vonzereje az érintetlen korallzátonyokban és az aranyhomokos strandokban rejlik. A védett tengeri rezervátum tökéletes hely a búvárkodásra, a sűrű örökzöld erdők pedig egyedülálló túrázási lehetőségeket nyújtanak. Az Andamán- és Nikobár-szigetek fővárosa Port Blair, amit a lenyűgöző történelem és a környező strandok szépsége tesz önmagában is vonzó úti céllá.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Long Island, Mayabunder és Diglipur páratlan élményt nyújt az ökoturistáknak, míg a Kis-Andamán sziget gyönyörű tengerpartjával, vízesésével és buja olajpálma-ültetvényével a béke és a nyugalom oázisa.

Barangolj egy különleges világban: Selous Game Rezervátum, Tanzánia

2014-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára a dél-tanzániai Selous Vadrezervátum a leginkább veszélyeztetett állatfajok védelmének megerősítéséért. Az 50 ezer km² területű park könnyen megközelíthető Zanzibár szigetéről, és csodálatos hely még a tapasztalt szafarirajongóknak is, mert betekintést enged az érintetlen afrikai vadon világába. A rezervátum ad otthont a veszélyeztetett hiénakutyák több mint 50 %-ának, kb. 450 madárfajnak, a bivaly-, elefánt-, oroszlán- és leopárdcsordák látványa lenyűgözi az ide látogatókat. A hajószafarizás és a mobilkempingezés nagyon kalandos program, így csak azoknak ajánlunk, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje
Ha a homokos strandokat, a fehér hullámokat, a ködös hegyeket, a hatalmas elefántokat, a zöld teaültetvényeket és a szívmelengető mosolyt összefoglalhatnánk egyetlen szóban, az Srí Lanka lenne.Srí Lanka-Rani Beach Hotel(repülővel)legjobb ára 195.000Forint/fő/7éjtől

Esz-Szavíra, a szél városa

Míg Marrákes nyüzsgő forgataga próbára teszi az ember türelmét, az Atlanti-óceán partján fekvő Esz-Szavíra (Essaouira) ősi erődvárosa megőrizte fesztelen báját, és Jimi Hendrixet is teljesen magával ragadta, aki 1969 nyarán látogatott el ide.

Forrás: Thinkstock

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy francia kikötővárosban járnál, ami nem is olyan furcsa gondolat, mivel Esz-Szavírát ugyanaz tervezte, aki a Bretagne északi részén fekvő Saint-Malo-t. És mégis, a városfalun belül igazi marokkói hangulat fogad, a szűk sikátorokban csatangolva magadba szívhatod a fűszerek illatával keveredő, friss, tengeri levegőt. Kiváló széljárása miatt az egzotikus város a világ minden tájáról vonzza a kite-szörfösöket, de utcáin a művészetkedvelők is számos érdekességre bukkanhatnak.

Kóstold meg Marlborough ízeit!

A Déli-sziget északkeleti sarkában található Marlborough régió Új-Zéland legnagyobb kiterjedésű borvidéke, és különösen híres a sauvignon blanc-járól. A pincészetek meglátogatása és a borkóstolás mindenki számára egyedülálló élményt jelent, ám a tengeri ételek szerelmesei sem fognak csalódni, mivel Picton városában világszínvonalú éttermekre bukkanhatnak.

Forrás: Thinkstock

A természetrajongók számára a gyönyörű Marlborough Sounds nyújt remek alternatívát, ami az öblök, a hegyek és a strandok káprázatos labirintusa. A Queen Charlotte Track a túrázók és a hegyi kerékpározók paradicsoma, a 71 km hosszú útvonal a történelmi Ship Cove-öbölből Anakiwa tengerparti falujáig húzódik, és lélegzetelállító szépségű tájakon át vezet. Blenheim piaca kihagyhatatlan „gasztro" látnivaló, ahol helyben sajtolt olívaolajat, finom biotermékeket, manuka mézet és frissen pörkölt kávét is árulnak.

Life.hu tipp
Az Awatere-völgyben található Barewood Kert maga a megtestesült romantika, a buja növények látványa megnyugtatja a lelket. A tengerparti falu, Havelock a zöldhéjú kagyló „fővárosa" – feltétlenül kóstold meg a helyi specialitásokat!