Általában egy város történelmi központjában rejtőznek a főbb turisztikai látnivalók, és ha itt kezded a felfedezést, már első pillanattól fogva magadba szívhatod az igazi autentikus hangulatot. Csatangolj velünk keresztül-kasul az ódon utcákon és téged is megérint a régi idők szele!

Andalúzia hamisítatlan ízei

Fehérre meszelt épületek, zegzugos utcák, kis templomok, hívogató kávézók - ez Marbella óvárosa, ami egyik legszínesebb és legélettelibb történelmi központ egész Európában. Az ősi városfallal körbevett „Casco Antiguo" kalandos időutazásra csábít, hisz minden sarkon, minden utcácskában valami izgalmas látnivalókra bukkanhatsz.

Az óváros szívében lévő Plaza de los Naranjos, vagyis a Narancs tér a helyiek és a turisták kedvenc találkozási helye, ahol megcsodálhatod a reneszánsz építészet remekműveit, köztük a 16. századi szökőkutat, a Santiago kápolnát, az egykori kormányzói palotát és a régi városházát. A két történelmi negyedben (Barrio Alto és Barrio Nuevo) az esték is varázslatosak: jázmin, narancsvirág és tengeri szellő illata kúszik a levegőben, és ha kiülsz egy kávézó teraszára, felhőtlenül élvezheted az andalúz hangulatot.

Plaza de los NaranjosForrás: Thinkstock
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje

Nincs ideálisabb évszak városnézéshez, mint a tavasz. Lehetsz művész, ínyenc, történelemrajongó vagy kíváncsi turista, Európában számtalan izgalmasabbnál izgalmasabb kis és nagyvárost érdemes bejárnod-ITT találsz is remek ajánlatokat!

Ódon kúriák, álmos udvarok

A stájer főváros egyediségét a történelmi kincsek és modern építészeti remekművek izgalmas kombinációja adja, az utcai kávézók sokasága pedig kellemes mediterrán hangulatot áraszt. A Mura folyó két partján fekvő Graz büszkélkedhet a legszebb zárt történelmi városközponttal Közép-Európában. Erről „felülről" győződhetsz meg a legjobban, és ha felkapaszkodsz a Schlossbergre, nem csupán a város jelképének számító óratornyot csodálhatod meg, de a piros téglatetős házak látványában is gyönyörködhetsz.

A Világörökségi listán szereplő óváros álmos belső udvarain, hangulatos sikátorain és utcáin csatangolva téged is magával ragad a romantikus hangulat. A figyelmet érdemlő látnivalók közé tartozik a Főtér, az impozáns Városháza és a ferences templom, de a Robert Stolz Múzeumba is ellátogathatsz, ha szeretnél többet megtudni a híres osztrák komponista munkásságáról.

GrazForrás: Thinkstock

Drakula gróf nyomában

Ha megérkezel a Nagy-Küküllő völgyében fekvő Segesvárra, egy kicsit olyan érzésed támad, mintha visszarepültél volna néhány évszázadot az időben. Ez a kis középkori város a macskaköves sikátorokkal, a meredek lépcsőkkel, a díszes tornyokkal és az eldugott terekkel egy erdélyi körutazás fénypontja lehet. A Világörökség részét képező történelmi várnegyed főbb nevezetességeit, a 172 fokból álló Diáklépcsőt, a Szent Miklósnak szentelt vártemplomot, az Óratornyot - amelyen keresztül beléphetsz a középkori fellegvárba - és a híres „Vlad Drakula" Házat néhány óra alatt megtekintheted. Az igazi élvezetet mégis az jelenti, ha hagyod magad elveszni az apró sikátorokban, elsétálsz a színes ablakok alatt, és közben gyönyörködsz a hihetetlenül szép építészetben.

SegesvárForrás: Thinkstock

Párizs és Velence romantikája egyben

A franciaországi Elzász régió gyöngyszeme Colmar, amit romantikus, vidékies légköre teszi igazán varázslatos hellyé. Tökéletesen megőrzött középkori óvárosa olyan, mintha egy festői képeslap elevenedne meg előtted. Jellegzetes favázas házak sorakoznak a labirintusszerű macskaköves utcákon, amelyek láttán könnyen elképzelheted, milyen volt több száz évvel ezelőtt itt az élet. Colmar történelmi területei számos érdekességet rejtenek magukban, és ezeket a kincseket egy kellemes sétatúra során felfedezheted. Ilyen pl. a „Petite Venise", amit különösen a folyóparti házak tesznek vonzóvá, az ólomüveg ablakokkal díszített 14. századi vámház, a rózsaszínben pompázó Szent Márton templom és a Maison Pfister, ami egy jómódú polgárcsalád háza volt.

Forrás: Thinkstock

Szintén kihagyhatatlan az ország egyik leghíresebb múzeuma, az egykori kolostorban berendezett Musée d'Unterlinden és az óváros szívében megrendezett folklór estek is megérnek egy látogatást, amelyek hagyománya egészen a 18. századra nyúlik vissza.