„Ha egy férfi és egy nő egy időben leugrik egy felhőkarcoló tetejéről, melyik ér le előbb? A férfi. Miért? Mert a nő eltéved útközben." Ahogy ez a morbid vicc is mutatja, a nők tájékozódási képességének igen rossz híre van... Főleg a férfiak körében. Aljas rágalom vagy tudományosan bizonyított tény? Utánajártunk!

A férfi és a női agy

Kutatások bizonyították, hogy a férfiak a térképek böngészése közben az agyuk jobb féltekéjét használják, mivel az agyuk azon részén egy magasan specializált tájékozódási központ található. Ezzel szemben a gyengébbik nem a tájékozódási feladatok megoldásához mindkét agyféltekéjét használja – kisebb hatásfokkal.

Forrás: Thinkstock

Az a fránya térkép

Egy útvonal kibogarászása gyakran neked is problémát okoz? Nem meglepő. A férfiak fejben, gondolatban is képesek elforgatni egy térképet, míg a nők rendszerint abba az irányba forgatják a kezükben, amerre haladnak. Nem csoda hát, hogy sokkal több férfi lesz taxisofőr, pilóta vagy akár építészmérnök. A férfiak a tájékozódást egyetlen szempontra, például az út kanyarulataira szűkítik. A férfias tájékozódás lényege a leegyszerűsítés, míg a nők sok szempontot figyelembe vesznek: alakokat, tárgyakat, jeleket, színeket. Bár a férfiak gyorsabban tájékozódnak, a nőknek mindez lassabban, de biztosabban megy.

A mai napig előítéletek, sértő megjegyzések, olykor kifejezetten durva beszólások kísérik a női sofőrök jelenlétét az utakon. Mintha a jogosítvány megszerzése és a forgalomban való aktív jelenlét kizárólag férfiprivilégium lenne, pedig megfelelő felkészítéssel a nők egyenrangú társak az utakon. De tényleg rosszabbul vezetnek a nők? Egy korábbi cikkünkből megtudhatod!

Perifériás látásban a nők a nyerők!

Nem szabad csüggedni, van, amiben a nők a jobbak! A nők perifériás látásukkal ugyanis jobban tájékozódnak szűkebb környezetben. A nők nemcsak néznek, hanem látnak is. A gyengébbik nem könnyebben megjegyzi és észreveszi a környezetében a tárgyak helyét, míg a férfiak sokszor azt sem látják, ami kiszúrja a szemüket. „Drágám, nem tudod véletlenül, hova raktam a szemüvegem?" Ismerős kérdés?

Női vs. férfi sofőrök

Az eltérő tájékozódási képesség kétségtelenül az autóvezetésnél okozza a nőknek a legtöbb problémát. Hogy a női vagy a férfi sofőrök-e a jobbak? Nincs egyértelmű válasz. A férfiak bizonyítottan jobban tájékozódnak, a reflexeik is gyorsabbak, így általában hamarabb is érnek célba. A nők viszont biztonságosabban vezetnek, kevesebb balesetet okoznak. Ez annak is a következménye, hogy tágabb perifériás látásuknak köszönhetően olyan baleseteket is el tudnak kerülni, amelyekben a másik autó lenne a hibás. Azt viszont nem tagadhatjuk, hogy a női sofőrök bizony gyakrabban tévednek el, és a parkolás is nehezebben megy nekik – főleg, ha szűk helyre, tolatva kell beállniuk.