Minimális energiabefektetés és zöldellő balkon! Vegyszermentes kertészkedés a nagyvárosban: mutatjuk, hogy csináld!

Te hallottál már a permakultúrás gazdálkodásról? Nem? Akkor itt az ideje, hogy beleásd kicsit magad a dologba! A permakultúrás kert lényege, hogy a mindennapi élelmiszerek egy olyan önfenntartó rendszerben termelődnek meg, ahol a növények, állatok és mikroorgazmusok együtt élnek és működnek. Ezek a kertek csak minimális energiabefektetést igényelnek, olyannyira, hogy egy ilyen kiskertben permetezésre sincs szükség! A kártevők nagy részét ugyanis a természetes ellenségeik pusztítják el. Egy permakultúrához nem feltétlenül szükséges nagy terület, az alábbi alappillérek betartásával a városban, akár az erkélyeden is kísérletezhetsz önfenntartó kiskert létrehozásával.

Forrás: Thinkstock

Mit ültess?

A különböző fűszernövények, a borsó, a bab, az uborka vagy akár a paradicsom is szépen megteremhet az erkélyeden, ugyanakkor burgonyával például nem érdemes próbálkoznod. Jó tudnod, hogy egy egészséges permakultúrás kert egyensúlyának megőrzéséhez érdemes minél több fajt ültetned.

Nincs balkonod? Nem kell aggódnod!
Az egyre több helyen előforduló közösségi kerteknek hála, azok is kivehetik a részüket a növénygazdálkodásból, akiknek saját otthonukban erre nincs lehetőségük. A közösségi kertek azonban nem pusztán pár parcella megművelendő kertet jelentenek, ezek a területek közösségeket hoznak létre, miközben önellátásra, környezettudatosságra tanítják a benne munkálkodókat. Felkeltettük az érdeklődésedet? Informálódjés vágj bele a városi kertészetbe!

Mindennek megvan az oka

A permakultúrában nagy jelentősége van a különböző növények jelenlétének és ültetési rendjének. Mivel egy permakultúrás kertben nem használnak vegyszereket, a kémiai szerek helyett a növényvédelmet a természet maga oldja meg. Egyes növények ugyanis jó hatással vannak más növények fejlődésére és a kártevők elriasztására. A borsikafű például elriasztja a babról a fekete babtetveket, a sarkantyúka pedig magához vonzza a levéltetveket, így azok kevésbé károsítják a többi növényt. A kapor majdnem minden zöldségnövényre előnyös hatású, mivel serkenti azok csírázását, és fokozza ellenálló képességüket. A bazsalikom az uborka mellé vetve óvni fogja azt a lisztharmattól, és odavonzza a méheket a beporzáshoz. A levendulának is nagy hasznát veheted: azon kívül, hogy hihetetlenül finom az illata, az egyik legjobb tetű- és hangyariasztó növény is.

Forrás: Thinkstock

Kérd az állatok segítségét!

Az erkélyedre vonzott állatok is jó szolgálatot tehetnek a kiskertednek. Érdemes például olyan növényeket is ültetned, amelyeket szeretnek a méhek és a pillangók, hogy segítségedre legyenek a beporzásnál. A fűszernövények igen hasznos szereplői lehetnek a kiskertednek, mivel amellett, hogy elriasztják a kártevőket, magukhoz vonzzák a hasznos rovarokat. A menta virágát például imádják a zengőlegyek, akik pedig előszeretettel irtják majd a levéltetveket.

Kőbevésett szabályok nincsenek, minden kert egyedi és megismételhetetlen. Nézz utána a részleteknek, informálódj, és irány a balkon!