Ha tépkedet a hajadat, gyorsabban nő? Úgy tűnik, igen!

Forrás: Thinkstock -
hajápolás haj hajbeültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amerikai kutatásból az derült ki, hogy a hajszálak pontos terv szerinti kitépkedése felgyorsíthatja a hajnövekedést. Jól hangzik, nem igaz?

Az eltávolított haj sűrűségével történő manipuláció megváltoztatta azt, mennyire súlyos sérülésként ismerte fel a szervezet a hajvesztést, és mennyi haj nőtt ki helyette újra. A Cell szaklapban megjelent kutatás egerek vizsgálatával azt mutatta, hogy 200 szőrszál kihúzása 1 300 hajszál regenerálódásához vezetett. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy bár a kutatás érdekes, nem feltétlenül fog az emberi kopaszság gyógymódjához vezetni.

Forrás: Thinkstock

A férfiak fele tapasztal férfias típusú kopaszodást 50 éves korára. A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan kommunikálnak egymással a hajhagymák annak érdekében, hogy eldöntsék, milyen mértékű regenerálódásra van szükség.

Az egereken végzett kísérletsorozatukban 200 szőrszálat távolítottak el az egerek bőréről egy szabályos kör alakban. Az alacsony sűrűségű szőreltávolítás, vagyis a szőrszálak kihúzása egy 6 mm átmérőjű körben, egyáltalán nem eredményezett regenerálódást. A közepes sűrűségű próbálkozás, amikor ugyanennyi szőrszálat húztak ki egy 5 mm átmérőjű körben, 1 300 új szőrszál növekedéséhez vezetett. A magas sűrűségű ritkítást pedig, mely során egy 4 mm átmérőjű körben távolítottak el 200 szőrszálat, 780 új szőrszál kinövéséhez vezetett. Az összes szőrszál eltávolítása esetén a szőrszálak visszanőttek ugyan, de nem tapasztaltak extra mértékű regenerálódást.

A kutatók kimutatták, hogy a bőr alatti gyulladás szintje finoman igazodik a károsodás mértékéhez. Ez pedig a kémiai jelzések és immunválaszok együttesének hatására szabályozza a regenerálódás mértékét. A kutatók úgy magyarázták a felfedezést, hogy minden egyes szőrszál/hajszál szavazati joggal rendelkezik arra vonatkozóan, mi történjen a következő lépésben, és amikor egy kritikus küszöböt elér a károsodás, ez regenerálódást vált ki. A szakértők ezt az elvet a „határozatképességi szint érzékelésének" nevezték el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.