Egy amerikai kutatásból az derült ki, hogy a hajszálak pontos terv szerinti kitépkedése felgyorsíthatja a hajnövekedést. Jól hangzik, nem igaz?

Az eltávolított haj sűrűségével történő manipuláció megváltoztatta azt, mennyire súlyos sérülésként ismerte fel a szervezet a hajvesztést, és mennyi haj nőtt ki helyette újra. A Cell szaklapban megjelent kutatás egerek vizsgálatával azt mutatta, hogy 200 szőrszál kihúzása 1 300 hajszál regenerálódásához vezetett. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy bár a kutatás érdekes, nem feltétlenül fog az emberi kopaszság gyógymódjához vezetni.

Forrás: Thinkstock

A férfiak fele tapasztal férfias típusú kopaszodást 50 éves korára. A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan kommunikálnak egymással a hajhagymák annak érdekében, hogy eldöntsék, milyen mértékű regenerálódásra van szükség.

Az egereken végzett kísérletsorozatukban 200 szőrszálat távolítottak el az egerek bőréről egy szabályos kör alakban. Az alacsony sűrűségű szőreltávolítás, vagyis a szőrszálak kihúzása egy 6 mm átmérőjű körben, egyáltalán nem eredményezett regenerálódást. A közepes sűrűségű próbálkozás, amikor ugyanennyi szőrszálat húztak ki egy 5 mm átmérőjű körben, 1 300 új szőrszál növekedéséhez vezetett. A magas sűrűségű ritkítást pedig, mely során egy 4 mm átmérőjű körben távolítottak el 200 szőrszálat, 780 új szőrszál kinövéséhez vezetett. Az összes szőrszál eltávolítása esetén a szőrszálak visszanőttek ugyan, de nem tapasztaltak extra mértékű regenerálódást.

A kutatók kimutatták, hogy a bőr alatti gyulladás szintje finoman igazodik a károsodás mértékéhez. Ez pedig a kémiai jelzések és immunválaszok együttesének hatására szabályozza a regenerálódás mértékét. A kutatók úgy magyarázták a felfedezést, hogy minden egyes szőrszál/hajszál szavazati joggal rendelkezik arra vonatkozóan, mi történjen a következő lépésben, és amikor egy kritikus küszöböt elér a károsodás, ez regenerálódást vált ki. A szakértők ezt az elvet a „határozatképességi szint érzékelésének" nevezték el.