Elindult az utóbbi évek egyik legsikeresebb sorozatának várva várt ötödik évadja, aminek első epizódját már a hazai rajongók is láthatták. A Trónok harca új évadját 240 napon át forgatták 5 különböző országban, több mint 5000 statiszta közreműködésével. Ha nem elégszel meg a tévében látott meseszép helyszínekkel, miért nem csodálod meg ezeket a valóságban is? (Sárkányok kizárva!)

Fantasy-vakáció Andalúziában

A Trónok harca egyes jeleneteit Andalúzia több pontján is forgatták, ám ezek közül kétségtelenül a legszebb helyszín a sevillai királyi palota. Az Alcázar az egyik legmonumentálisabb komplexum a városban, s bár többször újjáépítették, máig őrzi mór stílusát. A világörökség részét képező épületegyüttes tökéletes hely, hogy képviselje a Vízikerteket, a Martell-ház nyári rezidenciáját. Sevillától kb. 1 órás autóútra található Osuna, aminek lenyűgöző bikaviadal-arénáját kulcsfontosságú csatajelenetekhez használták a filmben.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Ha a történelmi városkában jársz, mindenképpen térj be a Casa Curro nevű étterembe, és kóstold meg azokat a különleges tapasokat, amiket a Trónok harca karakterei ihlettek.

Izland, a Falon túli világ

Izland a tűz és jég birodalma, titokzatossága, zord fensége és vadregényes vidékei tökéletesen alkalmasak a Falon túli világ megjelenítéséhez. Ha befizetsz a „Games of Thrones Izland: Beyond the Wall" elnevezésű túrára, élőben is megcsodálhatod azokat a varázslatos helyszíneket, amik szerepelnek a népszerű drámasorozatban. Az izgalmas útvonal magában foglalja a gyönyörű Goðafoss vízesést, a több ezer éves Hverfell krátert és a Grjótagjá-barlangot, ahol Jon és Ygritte intim pillanatokat élt át együtt. A Mývatn tóhoz közeli Dimmuborgir lávamezőhöz számos izlandi legenda kapcsolódik, és itt állította fel Mance Rayder táborát. A világörökség részét képező Þingvellir Nemzeti Park egy teljesen új forgatási helyszín volt a 4. évadban, ahol a jelenetek felvétele kb. 2 hétig tartott.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Dreamstime
A Life.hu extra tippje

Ha melegebb éghajlat felé vennéd az útirányt, az egzotikus Málta tökéletes választás. A földközi-tengeri szigetország egykori fővárosa, Mdina volt az első évadban Királyvár (Kings Landing) eseményeinek színhelye, ahol izgalmas kulisszatitkokat is megtudhatsz a Trónok harca forgatásáról. Málta-Hotel Windsor-107.900Forint/fő/7éjtől

Dubrovnik önmagában egy karakter

Dubrovnik, mint klasszikus Királyvár forgatási helyszín az 5. évadban is visszatér, de ez nem az egyetlen város Horvátországban, ami reflektorfénybe kerül az elkövetkező hetekben. Hagyományos dalmát építészetének és gótikus erődjeinek köszönhetően a középkori hangulatú Šibenik is feltűnik a sorozat egyes jeleneteiben, mint Braavos városa. Ha még több Trónok harca-élményre vágysz, hajózz át Dubrovnikból a buja Lokrum szigetre, ahol Qarth egy részét fogod látni. A világ legrégebbi arborétuma, a Trsteno Arborétum is kötelező megálló, ami a Splitben található Diokleciánusz palotája és Ston híres városfalai mellett feltűnik a sorozat néhány epizódjában.

Járd végig az Óriások útját!

Észak-Írország omladozó várai, ősi tájai és a baljós égbolt a díjnyertes tv-sorozat festői díszletéül szolgált, aminek egyes jeleneteit Antrim megye atlanti partjainál, az Óriások útja (angolul: Giant's Causeway) nevű területen forgattak.

Forrás: Thinkstock

A Fekete Vár bejárata valójában egy használaton kívüli kőbánya Magheramorne falujában, a mára zarándokhellyé vált Ballintoy kikötő pedig tengerparti elhelyezkedése miatt nyújtott ideális hátteret a Vas-szigetek felvételeihez. A Ballycastle közelében fekvő Dark Hedges (Sötét Sövények) az egyik legtöbbet fényképezett természeti jelenség Észak-Írországban, ahol a fiúnak álcázott Arya Stark megszökött a Királyvárból. A Cushendun környékén lévő barlangokhoz is érdemes ellátogatnod, ha tudni szeretnéd, hol szülte meg Melisandre az árnylényt, ám a Tollymore erdei park és a 18. századi Ward Kastély is bőven tartogat izgalmas pillanatokat.