Bár a szervezetedben már az első négy hétben is hatalmas változások zajlanak, mindebből te valószínűleg semmit sem érzékelsz. Lássuk hát, mi zajlik a pocakodban a sikeres fogantatást követő hetekben.

A hormonális rendszered ciklikus, a méhnyálkahártya 28 naponta lelökődik, és menstruáció formájában távozik a szervezetedből. A 14. napon, azaz a ciklusod közepén megérik egy petesejt, és a petevezetéken keresztül elindul a petefészekből a méhbe. A petesejt ekkor már készen áll a megtermékenyítésre.

Forrás: Thinkstock

Ha mindeközben együtt voltál a pároddal, és szerelmetek beteljesedett, nagyjából 20–40 millió hímivarsejt kezd el versengeni az egyetlen petesejt eléréséért és megtermékenyítéséért. Nagy részük a méhnyakig sem fog eljutni, mások pedig útközben adják fel a versenyt. A legfürgébb és legkitartóbb célba érő hímivarsejt feloldja a petesejt külső falát, bejut a belsejébe, a farka leválik, a feje pedig összeolvad a petesejttel. Kezdetét veszi egy igen izgalmas időszak.

A következő 72 órában a megtermékenyített petesejt négy, nyolc, tizenhat, harminckettő, végül hatvannégy sejtre oszlik. A szakemberek ezt a formáját szokták szedercsírának nevezni. Miközben osztódik, elkezd a méh felé közeledni, ahova nagyjából 5-7 nappal a megtermékenyülés után meg is érkezik. A 11-12. napon beágyazódik a méh nyálkahártyájába, ahol a nyúlványai összekapcsolódnak az anyai vérerekkel.
A szedercsíra sejtjei ezután két irányban fejlődnek tovább: egyik részéből kialakul az embrió, a másikból a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór.

Eközben te...
Bár a várandóságot az utolsó menstruáció első napjától számoljuk (így jön ki a 40 hét), igazából csak 38 hétig tart, hiszen a ciklusod közepén termékenyül meg a petesejt. A terhesség hatására hormonszinted megváltozik, gyakrabban lehetsz ingerült, és a fényekre, szagokra is érzékenyebbé válhatsz.
Forrás: Thinkstock

A ciklusod 29–31. napján, azaz a fogantatást követő 15–17. napon a hüvelyi kétdimenziós ultrahangvizsgálattal még csak a petezsák látható, ami a későbbiekben majd a magzat kuckója lesz.
Bár a babavárás kezdeti időszakáról van szó, a legfontosabb kérdések már ilyenkor eldőlnek: például az, hogy milyen lesz a kicsi testalkata, milyen lesz a haja és a szeme színe, de az is, hogy kire fog hasonlítani. És természetesen a fogantatás pillanatában dől el a kicsi neme is.