Óvoda-összevonás mindenáron? - egy elszánt anyuka levele a Life.hu szerkesztőségének

Forrás: Thinkstock -
aláírásgyűjtés óvoda szülő önkormányzat elégedetlenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Nem a változtatás ellen vagyunk, hanem az ellen, amit a mostani javaslat tartalmaz. Nem látjuk a hasznát, annál inkább a kockázatait" - Nóra, az eltökélt édesanya szerkesztőségünknek írt levelében több száz kétségbeesett szülő véleményét képviselte. A fővárosi óvoda-összevonások ellen tiltakozó anyukák és apukák minden eszközt megragadnak, hogy eltántorítsák az önkormányzatokat tervüktől. Egyelőre azonban nem sok sikerrel. 

Bár az intézkedés szakmailag nincs indokolva és hatástanulmányok sem készültek, az önkormányzatok készek arra, hogy villámgyorsan megvalósítsák az óvoda-összevonásokkal kapcsolatos elképzeléseiket. A jelenlegi állás szerint Újbudán a mostani 23-ból alakítanának ki 8 óvodát, Csepelen pedig 23 különálló épületet szerveznének egy vezető alá. A két kerületet követően Józsefváros önkormányzata is beállt a sorba, egy javaslat szerint a 8. kerület 13 óvodáját vonnák össze egy intézménnyé. Az átalakításokat az önkormányzatok elsősorban spórolással magyarázzák és ígéretük szerint semmilyen változást nem hoz majd az intézmények életében. A szülők mégis félnek, féltik a gyerekeiket, nem szeretnék, hogy az egész hercehurcának végül a legkisebbek igyák majd meg a levét.

Forrás: Thinkstock

Minden szép és jó...volt

Nóra egy négyéves ikerpár édesanyja, gyermekei a 8. kerületi Mesepalota oviba járnak. Amikor 2014-ben ovit kellett választaniuk a döntés során egyértelműen a pedagógiai programra fókuszáltak. Minden kerületi ovi programját átolvasták, átbeszélték férjével, hosszas tanakodás után pedig végül e mellett az intézmény mellett tették le a voksukat. Nagyon megtetszett ugyanis nekik, hogy a Mesepalotában nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra és az önálló életre nevelésre, az pedig csak hab volt a torán, hogy az intézmény otthonukhoz is igen közel található. Ahogy az anyuka leírta nekünk, eddig szülőként is nagyon elégedettek voltak az ott folyó munkával, és a gyerkőcök is imádtak az óvodába járni.

Látva az ovi működését egy nagyon jól strukturált, okosan szervezett rendszert látok. Sok pozitív hatás ért, olyan, mint egy igazi, nagy család, végtelen számú gyerekkel. A gyerekeim minden nap élménygazdag beszámolót tartanak a napi történésekről, az óvónőkben második anyukára leltek.

Megdöbbenéssel fogadták hát a hírt, hogy az ő kerületük önkormányzata is az összevonás mellett tette le a voksát. Elsősorban két, a változtatással együtt járó probléma miatt aggódnak.

Az egyik, hogy a fajsúlyos döntések ezentúl az óvodáktól távol születnek majd meg, a másik pedig, hogy nem látják biztosítottnak az óvodák egyedi arculatának megmaradását.

Ügyintézés-huzavona

A tervezet szerint az összevont intézmények élére új igazgatókat választanak majd, a mostani igazgatók pedig az újak helyettesei lesznek. Rájuk hárul majd a vezetési adminisztrációs teher jelentős része: nekik kell kapcsolatot tartaniuk a másik óvodában ülő igazgatóval, ő képviseli a tagintézményt a fenntartó és a szülők felé, de közben vissza kell menniük óvó néninek vagy bácsinak is a gyerekek mellé. Az óvodák igazgatója tehát a tagintézmények többségében nem lesz jelen - így viszont valószínűleg érdemi szerepe sem lesz majd az óvodai közösség építésében és a napi irányításban. "Ha eddig a szülő panasszal, problémával fordult az óvodavezetőhöz, azaz segítséget kért, akkor kapott is. A jelenlegi tervezet szerint a problémámmal hiába fordulnék a tagintézményvezetőhöz, nem tud segíteni, időpontot kell kérnem a Tolnai utcai központba, az ügyintézés hossza pedig kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan, és lehet, hogy akár hetekig, hónapokig elhúzódik egy olyan élethelyzet, ami azonnali megoldást kíván" - magyarázza Nóra.

Forrás: Thinkstock

Egyéni arculat?

A másik, Nóra gyermekeit is kényesen érintő kérdés, a óvodák arculatát érintő változás. A hivatalos álláspont szerint az átszervezés kizárólag vezetői strukturális átalakítást jelent, nem fogja érinteni az óvodákban folyó nevelési munkát. Az önkormányzatok azt állítják, hogy a tagóvodák az eddigi nevelési programjuk és egyéni arculatok megtartásával fognak továbbműködni. Ezek a nyilatkozatok azonban egyáltalán nem nyugtatták meg a szülőket. Sok szülő - ahogy Nóráék is tették - az intézmények pedagógiai programja alapján választottak óvodát, az esetleges arculat váltás kapcsán felmerülő kérdéseikre pedig mind ez idáig nem kaptak kielégítő válaszokat.

A javaslat kijelenti, hogy a az óvodák székhely- és tagóvodánként is megtartják sajátos arculatukat. Ezt szeretnénk mi, szülők is, ugyanakkor a tagóvodák pedagógiai programjait az egyesített új intézmény vezetője készíti és az egyesített nevelőtestület fogadja el (alsóbb szinten NINCS beleszólás!). Az egyesített intézmény vezetője nyilvánvalóan nem ismerheti a helyi igényeket (nem lesz napi kapcsolatban 1600 gyerek szüleivel). A sajátos arculatnak innentől kezdve nincs felelőse. Hogyan biztosított az egyedi arculat megőrzése, ha a helyi vezetőnek a Pedagógiai Programról csak véleményezési joga van?

A gyerekek érdekei?

Az anyukák természetesen a kicsiket is féltik. A javaslat szerint az óvónők, dadusok bármikor átvezényelhetők lesznek más intézményekbe, ez viszont nem csak a dolgozókat teheti bizonytalanná, de a gyerekek is könnyen megsínylik az esetleges változást.

Nem adják fel

A szülők célja egyértelmű: megértetni az önkormányzattal, a képviselő testülettel és a polgármesterrel, hogy a jelenlegi rendszerrel tökéletesen meg vannak elégedve, nem kérnek a változtatásból - ebben a formában. Azt szeretnék elérni, hogy meghallgassák az ő érveiket is, és olyan megoldást találjanak, amely mindkét fél számára kielégítő. Ahogy Nóra is írta:

nem a változtatás ellen vannak,

hanem az ellen, amit a jelenlegi javaslat tartalmaz.

Tűntetés Újbudán az óvodák összevonása ellen Forrás: Családinet

Az elmúlt három hétben aktívan részt vettem az aláírásgyűjtésben, személyesen találkoztam 8 óvodavezetővel, több száz szülővel és egyértelműen ugyanazt gondoljuk. 2015. május 6-án leadtuk a több mint 1000 aláírást és véleményezést az önkormányzatnál. Örömmel vettük tudomásul, hogy az eredetileg május 7-re tervezett képviselőtestületi ülést elhalasztották 14-re, és reméljük, hogy meghallgatnak minket a döntés előtt. Bizakodóak vagyunk, május 11-én kimegyünk az utcára is. Bízunk benne… hogy meghallgatásra találunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.