El tudod képzelni, hogy egy aprócska, rizsszemnyi embrió egyszer egy mosolygós, édes pici baba lesz? Hiába a picinyke méret, a hasadban növekvő élet hétről hétre hihetetlen változáson és fejlődésen megy keresztül.

A 7. héten gyermeked már 7-9 mm hosszú, nagyjából rizsszem méretű, és jó 1 gramm súlyú – igazi pehelykönnyű súlykategória. Ezen a héten fejlődésnek indul a kicsi köldökzsinórja, amely gondoskodni fog a táplálásáról, és elszállítja az anyagcsere végtermékeit. Megkezdődik a szemlencsék formálódása is, és folytatódik a fül középső részének fejlődése.

Forrás: Thinkstock

Apró végtagjainak csontozata is formálódni kezd, nagyobb szervei pedig – szíve, belei, veséi, mája, tüdeje és hasnyálmirigye – egyre érettebbé válnak. Noha még rengeteg időnek kell eltelnie, míg megpillanthatod az arcát, már most elkezdődik a száj és a miniatűr orrlyukak kialakulása és a szem íriszének pigmentálódása. Már látszódnak a genitáliák kezdeményei is, de még biztosan nem megmondható, hogy kékre vagy rózsaszínre fesd a babaszobát.

Várandósságod 6. hetének történései
Deréktájon kezdenek szorítani kedvenc ruhadarabjaid? Nem meglepő, terhességed 6. hetében a méhed rohamos növekedésnek indul. Ismét egy izgalmas hét elé nézel, előző cikkünkből megtudhatod mi minden történik még a pocakodban!

Csöpp kis gyermeked ez idő tájt már aktívan úszkál a hasadban az őt körülvevő magzatburokban, és bár még nem érzed apró mérete, valamint jól kipárnázott környezete miatt, rugdos is. 

Eközben te...

Kamaszkorodban ádáz csatát vívtál a pattanásokkal és mitesszerekkel? Rossz hírünk van: ismét szembetalálhatod magad ezekkel a problémákkal. A helyzet azonban csak átmeneti, amint a hormonháztartásod átáll - nagyjából a második trimeszter elejére - a pattanásoknak is búcsút inthetsz.
Enyhe, menstruációs görcsökre emlékeztető fájdalmat is érezhetsz ekkortájt, mivel mostanában jönne meg ismét a vérzésed. Ha a görcsök erőteljesek lennének, vagy pecsételő vérzést tapasztalsz, fordulj az orvosodhoz!
Vannak jó híreink is: míg a gyomorégés, reggeli rosszullétek és mellfeszülés továbbra is megkeserítheti napjaidat, a hátfájás, derékfájás és a fejfájás a hét vége felé már alábbhagyhat.