Az, hogy a nők fűzőviseléssel sanyargatják a testüket, nem új keletű dolog: évszázadokkal ezelőtt is ez volt az egyik legkedveltebb módja a karcsú derék elérésének, és mostanában is felütötte a fejét az új őrület, ami veszélyesebb, mint gondolnánk!

Fűző, te drága!

A karcsú derék évszázadok óta a nőiesség szimbólumának számított, a méretéből pedig a nők életkorára lehetetett következtetni, hiszen minél idősebb valaki, annál vastagabb a dereka. Egy felmérés szerint a nők dereka az elmúlt 50 év során több mint 15 cm-rel lett szélesebb, miközben a csípő és a fenék mérete mindössze 2,5 cm-rel nőtt meg.

Forrás: Thinkstock

Mivel a társadalom ma már nem osztályok, hanem méretek alapján tagozódik, a nők legtöbbje arra vágyik, hogy kisebb dereka és nagyobb hátsója legyen, mert számukra ez ugyanúgy a nőiesség kiteljesedését jelenti, ahogy a férfiak számára a széles váll. A fűzőviselés hátterében tehát többnyire az a vágyott cél áll, hogy minél karcsúbbnak látszódjon a derék, és ezáltal minél vonzóbbnak tűnjön az alak.

Egy bolond százat csinál...

Természetesen ez az őrület is a celebektől indult újra útjára, az egyik legismertebb fűzőviselő maga Kim Kardashian. Az "ideális" alak ugyanis ma a Kim Kardashianéhoz hasonló: karcsú derék, méretes popsi, ám valljuk be, keveseknek adatik meg ez a fajta nőiesség. Kim Kardashian pedig még ráerősít minderre, és a mostanában roppant népszerű deréktréner hatalmas rajongójaként mutatja be, mit is lehet elérni ezzel az új őrülettel. Követőit pedig az sem riasztja el, hogy ezt a ruhadarabot igencsak kényelmetlen viselni.

46 centis derék egy fűző segítségével

Romanie Smith fétismodell brutális fűzővel varázsolt magának 46 centis darázsderekat - a sokkoló fotót ITT mutattuk meg. 

Súlyosabb következmények, mint gondolnánk

Angliában ma egyre több tini kockáztatja az egészségét fűzőviseléssel, a fiatal lányok ugyanis még azzal sem törődnek, milyen egészségi következményei lehetnek, hiszen akinek természetes módon nem sikerül elérnie az áhított méreteket, az fűzővel igyekszik ezt kompenzálni. Sokan egészen a szélsőségekig elmennek, és olyan szorosra húzzák magukon a fűzőt, hogy már lehajolni sem tudnak benne, sőt levegőt is alig kapnak, mégis éjjel-nappal viselik, mert nélküle torznak érzik magukat.

Forrás: Thinkstock

Pedig ez az új divat egyáltalán nem veszélytelen, a fűzőviselés ugyanis már a maga korában is vérszegénységet, vérrögöket, meddőséget, vetélést vagy emésztési problémákat okozott, sőt sokan, akik nagyon szorosan viselték ezt az alsóneműt, fiatalon meghaltak, gyakran éppen szülés közben.

Ma sokan úgy viselik, mint külső gyomorgyűrűt, mondván, hogy ebben a szűk ruhadarabban alig lehet enni valamit is. Szakértők szerint azonban a fűző viselésével párhuzamosan egyáltalán nem garantált a kevesebb kalóriabevitel. ,,A fűző nem gátolja meg a túlzott ételbevitelt, csak diszkomfortérzetet okoz.

Azt gondolom, aki vágyik valamilyen ételre, annak nem szabhat gátat egy fűző sem. Mint minden, ez is fejben dől el, ha fogyni szeretne valaki, akkor nagy önuralomra van szüksége. Nem attól eszik valaki többet vagy kevesebbet, hogy felveszi-e a szoros ruhadarabot" - vallja Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője. 

Karcsú derék edzéssel - igenis lehetséges!

Őrült módszerek helyett jöhet a jól bevált életmódváltás és az edzés. A karcsú derekat nem adják ingyen, de ha odafigyelsz arra, mit és mennyit eszel, és tornázol, már nagyon sokat javíthatsz a külsődön. Korábban mutattunk olyan, otthon végezhető gyakorlatokat, amik nagyon hatékonyak, ezeket ITT és ITT találod.