Nagyobb mell, magasabb test - így változtunk 60 év alatt

történelem test fogyókúra változás testalkat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég egy érdekes tanulmány látott napvilágot: fura, de igaz, hogy ma lényegesen magasabbak és teltebbek a nők, mint 60 évvel ezelőtt. A Life.hu utánajárt, mi a helyzet itthon - nem meglepő módon a magyar nők teste is megváltozott az évtizedek alatt. Lássuk is az okokat! 

1954-ben az átlagos brit nő 158 centi magas volt, 62 kilót nyomott és 40-es konfekcióméretet hordott. Vonzó homokóra alakja volt, és 80B-s melltartót viselt, a derékbősége pedig Angelina Jolie-éval vetekedett. Ma ezzel szemben az átlagos nő 163 centi magas, 65 kilót mutat alatta a mérleg, 44-es ruhaméretet visel, és 85E méretű melltartót kénytelen vásárolni. A kikerekedés mértéke kevésnek tűnhet, ám ahhoz képest, hogy ez pár évtized alatt történt, egyáltalán nem is olyan csekély. Mi lehet az oka a változásnak?

Forrás: www.retronaut.com, Thinkstock

Az Egyesült Királyság a méretek változása kapcsán készített egy átfogó felmérést, ami végül nemcsak a fenti megdöbbentő adatokkal szolgál, de a jelenség hátterében megbúvó okokat is megvizsgálja. Azok a nők, akik az ötvenes évek közepén éltek, a második világháború során voltak kisgyerekek, így minden bizonnyal sokat kellett nélkülözniük, míg ma egy brit baba már az anyaméhben bőséges tápanyagforráshoz jut, ami a csontok erejének is kedvez. Emellett 1954-ben a brit háztartásoknak mindössze 15 százalékában volt hűtőszekrény: a nők tehát naponta bevásároltak, friss ételt főztek, és nem nassoltak a főétkezések közötti szünetekben. Eleve fehérjegazdag étkezést folytattak, így ritkábban éheztek meg, ami a fölösleges kalóriabevitel lehetőségeit nagymértékben szűkítette.

Míg ma a nők többnyire irodai munkát végeznek, de legalábbis egy helyben állnak, az '50-es években az asszony élete a család, tehát a négy-öt izgő-mozgó gyerek körül forgott: így lényegesen többet mozgott, mint egy ügyfélszolgálati munkatárs 2014-ben. A házimunka jóval kisebb arányban volt gépesített, mint ma, ezért komoly fizikai munkának számított a hétköznapi teendők elvégzése is.

A stressz szintén súlygyarapodáshoz vezetett az évek során: a nők dolgozni kezdtek (sokszor a háztartás körüli teendők mellett), kevesebbet aludtak, ami a stresszhormonként is emlegetett kortizolszint növekedését idézte elő. Dr. Carina Norris dietetikus professzor a különös statisztika kapcsán megjegyezte: „A három-négy kilós súlygyarapodás igen jelentősnek számít evolúciós szempontból a nők esetében. Általános egészségi állapotunk érdekében nem hagyhatjuk, hogy a növekedés ilyen ütemben folytatódjon" – fejtette ki a szakember.

Forrás: www.retronaut.com, Thinkstock

Mi a helyzet itthon?

Megkérdeztük Zsáki Annamária egyetemi adjunktust, vannak-e arról adatok, hogy itthon hogyan változott a nők testalkata. Annamária az ELTE Embertani Tanszékének vizsgálatai alapján is hasonló eredményekről számolt be: itthon inkább gyermekek és fiatal felnőttek testszerkezetére vonatkozóan vannak vizsgálati adatok. "Az 1940-es években a 18 éves nők átlagos magassága körülbelül 161 centiméter volt, 2003-2006 között ugyanez az adat 164 centire változott. (A férfiaknál is nőtt az átlagmagasság: 171-ről 178 centire.) A súlyban is történtek változások: az 1940-es években egy átlagos, 18 éves nő 54 kiló volt, a 2003-2006 közötti vizsgálatunkban részt vett átlagos, 18 éves nő 56 kiló volt (a férfiaknál ez az adat 63 kilóró 71-re nőtt).

Mellbőséggel kapcsolatban nincs adatunk. Hallottam már korábban erről az angol tanulmányról, és olvastam olyasmit is, hogy esetleg a mezőgazdasági felhasználású, onnan nagy mennyiségben az ivóvízbe kerülő nemi hormonok mennyiségével próbálták magyarázni, de úgy emlékszem, ezt végül nem tudták tényleges vizsgálati eredményekkel alátámasztani.

A kövérség gyakorisága is fokozódott az elmúlt évtizedekben. Hazánkban minden egyes korosztályban - nemtől függetlenül - egyértelmű az életmódunk tényezőinek megváltozása: táplálkozási szokásaink és fizikai aktivitási szintünk vezethettek mindehhez" - vallja Annamária, aki hozzáteszi, az átlagos tetsmagasság a következő években biztosan nem nő jelentősen tovább, a fejlettebb nyugat-európai országokhoz hasonlóan mi is elérjük a genetikai potenciálunk által kijelölt termetet. Ám a testtömegünk még jelentősen is megváltozhat: a mozgáshiány és a rendszertelen, mennyiségben és minőségben sem megfelelő táplálkozás hozzájárulhat ahhoz, hogy a kövérség gyakorisága tovább fokozódjon. "Sajnos ez már nem csak a felnőtteket érintő probléma: eredményeink igazolták, hogy a gyerekek körében is növekszik a kövérség, a túltápláltság aránya, és feltételezhetően az ezzel járó betegségek száma is nő majd."

Szabad diétáztatni a gyereket?

Tavaly derült fény arra, hogy Gwyneth Paltrow fogyókúrára fogta gyermekeit - ennek kapcsán pedig a Life.hu utánajárt, mit kell tennie a szülőnek, hogy elkerülje a gyermek súlygyarapodását. Szendrei Zsolt dietetikus akkor elárulta nekünk, hogy néz ki a gyerekek számára megfelelő, kiegyensúlyozott étrend. A szakértő elárulta azt is, melyek azok a tényezők, amik gyermekkorban elhízáshoz vezetnek.A teljes cikket itt elolvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.