Egy arcocska, amely hamarosan rád mosolyog - Várandósságod 8. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Születés terhesség gyermekvárás Libero2015 terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A méhed a 8. hétre már eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de ha most először vársz babát, akkor megeshet, hogy rajtad mindebből még semmi nem látszik. Ezen a héten babád már 14-20 mm hosszú, súlya pedig nagyjából másfél gramm, akkora mint egy picike málna. 

Csöppnyi babád ujjai és lábujjai a 8. hétre már elkülönülnek egymástól, sőt a könyék és a csukló tájékán már hajlítani tudja a karját. Amint a kéz- és lábujjak fejlődése során kialakulnak az első ujjpercei, megkezdődik a csontosodás folyamata.

Forrás: Thinkstock

A kicsi agya csak egyre nő és fejlődik, megjelennek az első reflexes reakciók is. A babádat és téged összekötő köldökzsinór működésbe lép, hogy a kicsi tökéletes ellátását szolgálja. Ha ezen a héten ultrahangos felvétel készül gyermekedről, azon már jól látható lesz az ütemesen összehúzódó szíve és a kicsi reflexes mozdulatai.

Várandósságod 7. hetének történései

El tudod képzelni, hogy egy aprócska, rizsszemnyi embrió egyszer egy mosolygós, édes pici baba lesz? Hiába a picinyke méret, a hasadban növekvő élet hétről hétre hihetetlen változáson és fejlődésen megy keresztül. Tudd meg, mi történik pocakodban a 7. héten!

A baba szívében ekkor már kialakultak a pitvarok és a kamrák, kis pumpája pedig percenként 140-150-et ver: kétszer annyit, amennyit a tied!

Forrás: Thinkstock

Képzeld csak el, babádnak immár az arca is felismerhető! A szájacskája, nyelve, orrcimpája folyamatosan fejlődik, sőt már a 20 tejfog csírája is ott várakozik a fogínyében. Apró gerince mentén növekedésnek indulnak a hát izmai is, miközben az ivarszervek fejlődése is lassan differenciálódik, most alakulnak ki a herék és petefészkek kezdeményei.

Eközben te...

Nem túl kellemes, de az ebben az időszakban fellépő emésztési zavarok és gázproblémák teljesen általánosak. Puffadtabbnak érezheted magad, mert a bélgázok is azon dolgoznak, hogy a hasadat, hasfaladat tágítsák. Emésztési folyamatod is lelassul annak érdekében, hogy a tápanyagot a lehető legtökéletesebben dolgozhassa fel a szervezet, hiszen most minden csepp számít. Emiatt előfordulhat, hogy szorulással is meg kell küzdened.
Jó hír, hogy a hajad egyre dúsabb lesz! Azonban sokáig nem örülhetsz majd neki, ugyanis a szülést követően a többlet mind kihullik, úgyhogy élvezd a loboncod, amíg csak lehet.
A 12. hétig még igen magas a vetélés kockázata, ha tehát bármilyen problémát észlelsz, fáj a hasad, görcsölsz, vérzel, azonnal hívd az orvosodat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.