A méhed a 8. hétre már eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de ha most először vársz babát, akkor megeshet, hogy rajtad mindebből még semmi nem látszik. Ezen a héten babád már 14-20 mm hosszú, súlya pedig nagyjából másfél gramm, akkora mint egy picike málna. 

Csöppnyi babád ujjai és lábujjai a 8. hétre már elkülönülnek egymástól, sőt a könyék és a csukló tájékán már hajlítani tudja a karját. Amint a kéz- és lábujjak fejlődése során kialakulnak az első ujjpercei, megkezdődik a csontosodás folyamata.

Forrás: Thinkstock

 

A kicsi agya csak egyre nő és fejlődik, megjelennek az első reflexes reakciók is. A babádat és téged összekötő köldökzsinór működésbe lép, hogy a kicsi tökéletes ellátását szolgálja. Ha ezen a héten ultrahangos felvétel készül gyermekedről, azon már jól látható lesz az ütemesen összehúzódó szíve és a kicsi reflexes mozdulatai.

Várandósságod 7. hetének történései
El tudod képzelni, hogy egy aprócska, rizsszemnyi embrió egyszer egy mosolygós, édes pici baba lesz? Hiába a picinyke méret, a hasadban növekvő élet hétről hétre hihetetlen változáson és fejlődésen megy keresztül. Tudd meg, mi történik pocakodban a 7. héten!

A baba szívében ekkor már kialakultak a pitvarok és a kamrák, kis pumpája pedig percenként 140-150-et ver: kétszer annyit, amennyit a tied!

Forrás: Thinkstock

Képzeld csak el, babádnak immár az arca is felismerhető! A szájacskája, nyelve, orrcimpája folyamatosan fejlődik, sőt már a 20 tejfog csírája is ott várakozik a fogínyében. Apró gerince mentén növekedésnek indulnak a hát izmai is, miközben az ivarszervek fejlődése is lassan differenciálódik, most alakulnak ki a herék és petefészkek kezdeményei.

Eközben te...

Nem túl kellemes, de az ebben az időszakban fellépő emésztési zavarok és gázproblémák teljesen általánosak. Puffadtabbnak érezheted magad, mert a bélgázok is azon dolgoznak, hogy a hasadat, hasfaladat tágítsák. Emésztési folyamatod is lelassul annak érdekében, hogy a tápanyagot a lehető legtökéletesebben dolgozhassa fel a szervezet, hiszen most minden csepp számít. Emiatt előfordulhat, hogy szorulással is meg kell küzdened.
Jó hír, hogy a hajad egyre dúsabb lesz! Azonban sokáig nem örülhetsz majd neki, ugyanis a szülést követően a többlet mind kihullik, úgyhogy élvezd a loboncod, amíg csak lehet.
A 12. hétig még igen magas a vetélés kockázata, ha tehát bármilyen problémát észlelsz, fáj a hasad, görcsölsz, vérzel, azonnal hívd az orvosodat!