Egy rizsszemnyi gyermek élete - Várandósságod 7. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
terhesség Libero2015 terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
El tudod képzelni, hogy egy aprócska, rizsszemnyi embrió egyszer egy mosolygós, édes pici baba lesz? Hiába a picinyke méret, a hasadban növekvő élet hétről hétre hihetetlen változáson és fejlődésen megy keresztül.

A 7. héten gyermeked már 7-9 mm hosszú, nagyjából rizsszem méretű, és jó 1 gramm súlyú – igazi pehelykönnyű súlykategória. Ezen a héten fejlődésnek indul a kicsi köldökzsinórja, amely gondoskodni fog a táplálásáról, és elszállítja az anyagcsere végtermékeit. Megkezdődik a szemlencsék formálódása is, és folytatódik a fül középső részének fejlődése.

Forrás: Thinkstock

Apró végtagjainak csontozata is formálódni kezd, nagyobb szervei pedig – szíve, belei, veséi, mája, tüdeje és hasnyálmirigye – egyre érettebbé válnak. Noha még rengeteg időnek kell eltelnie, míg megpillanthatod az arcát, már most elkezdődik a száj és a miniatűr orrlyukak kialakulása és a szem íriszének pigmentálódása. Már látszódnak a genitáliák kezdeményei is, de még biztosan nem megmondható, hogy kékre vagy rózsaszínre fesd a babaszobát.

Várandósságod 6. hetének történései

Deréktájon kezdenek szorítani kedvenc ruhadarabjaid? Nem meglepő, terhességed 6. hetében a méhed rohamos növekedésnek indul. Ismét egy izgalmas hét elé nézel, előző cikkünkből megtudhatod mi minden történik még a pocakodban!

Csöpp kis gyermeked ez idő tájt már aktívan úszkál a hasadban az őt körülvevő magzatburokban, és bár még nem érzed apró mérete, valamint jól kipárnázott környezete miatt, rugdos is.

Eközben te...

Kamaszkorodban ádáz csatát vívtál a pattanásokkal és mitesszerekkel? Rossz hírünk van: ismét szembetalálhatod magad ezekkel a problémákkal. A helyzet azonban csak átmeneti, amint a hormonháztartásod átáll - nagyjából a második trimeszter elejére - a pattanásoknak is búcsút inthetsz.
Enyhe, menstruációs görcsökre emlékeztető fájdalmat is érezhetsz ekkortájt, mivel mostanában jönne meg ismét a vérzésed. Ha a görcsök erőteljesek lennének, vagy pecsételő vérzést tapasztalsz, fordulj az orvosodhoz!
Vannak jó híreink is: míg a gyomorégés, reggeli rosszullétek és mellfeszülés továbbra is megkeserítheti napjaidat, a hátfájás, derékfájás és a fejfájás a hét vége felé már alábbhagyhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.