A gondolat, hogy milyen lehet egy oktaéderben lakni, már önmagában elég furcsán hangzik, főleg, ha olyan oktaéder alakú lakásokról van szó, amelyek alig hagynak nyomot a természetben. Ez igazán döbbenetes lenne, ugye? 

Nos, egy építészhallgató, Konrad Wójcik az „Ősi szimbiózis" nevű projektjében ilyen lakásokat szeretne alkotni.

Wójcik már elkészítette a belső terek látványterveit, amelyekben a kényelmet és a praktikumot szeretné ötvözni. Az ötletet a természetből és a fákon élő állatok viselkedéséből merítette. „A természetet figyelve olyan ötletek és megoldások jutottak eszembe, hogy az így megtervezett épületek teljesen önálló konstrukciók lettek” – magyarázza.

Forrás: Primeval Symbiosis

A lakások egy kerti póznához hasonlóan a földbe lennének „szúrva”, és 2-4 ember férne el bennük. A "Cradle to Cradle" által hitelesített bútorokat használnának, a fűtést és az energiaellátást pedig a nap és a föld biztosítaná.

Bölcsőtől bölcsőig
A "Cradle to cradle", azaz a Bölcsőtől bölcsőig felfogást egy holisztikus (vagyis mindenre kiterjedő, "minden összefügg mindennel" alapelvű) rendszernek tekinthetjük, mely a hulladékok kiküszöbölésével kíván javakat előállítani. Tágabb értelemben a modell nem csak az ipari tervezésre és a termékek előállításra vonatkoztatható, a városi környezetek, épületek, a közgazdaságtan és a szociális rendszerek esetén is alkalmazható.

Nagyon impresszív, ha minket kérdezel.