Szállás, repjegy lefoglalva, a tökéletes családi nyaralás minden pillanata megszervezve, már csak egy lépés választ el a jól megérdemelt vakációtól - összekészíteni és bepakolni a felhőtlen kikapcsolódás minden szükséges kellékét. Hogy csak a legfontosabbakat említsem: fürdőruha, törölköző, fényképezőgép... Vagyis nem, gépre nem lesz szükséged, elég, ha magaddal viszed okostelefonod!

Ha éppenséggel nem egy profi fotós vagy, aki übermodern fényképezőgépe nélkül még a lakása ajtaján sem lép ki, akkor bizony nem lesz szükséged fotómasinára, hiszen lehet, hogy a te zsebedben is egy komplett fotóstúdió lapul!

Forrás: Thinkstock

Kutatások szerint egy átlagos napon az emberek több mint 125-ször nyúlnak a telefonjukhoz, és világszerte már 1,8 milliárd okostelefonon kapcsolódunk a világhálóra. Mégis: az emberek sokszor csak a töredékét ismerik azoknak a lehetőségeknek, amiket a zsebükben lapuló okostelefonba rejtett fotóstúdió nyújtani tudna nekik. Pedig a technológia dolga az, hogy te nyugodtan átadhasd magad a pillanatoknak, és a telefonod pedig abban segítsen, hogy akár egyetlen kattintással - vagy épp anélkül - a lehető legjobban, legszebben megőrizze, visszaadja ezeket az emlékezetes pillanatokat.

Összeszedtünk hát néhány kevéssé ismert, de annál fontosabb tippet, trükköt, fogást, amit az okostelefonok legnagyobb részén - legyenek androidos vagy iOs készülékek - használhatsz, és legközelebb profikat meghazudtoló fotóid, gifjeid, videóid oszthatod meg barátaiddal ismerőseiddel, vagy csak teheted sokkal-sokkal kényelmesebbé magadnak a nyaralást

Forrás: Thinkstock

Fények, kontrasztok, színek - dőlj hátra, az algoritmusok megoldják helyetted!

Ha megkeresed mobilodban a Google Fotók alkalmazást, találni fogsz benne egy "Automatikus javítás" nevezetű funkciót, amely algoritmusai azon dolgoznak, hogy azokat a fotókat, amiket már elkészítettél, a lehető legszebbre csiszolják - ehhez pedig neked semmit nem kell tenned!

Megmutatnád mit tudsz?

A nyaralás legmókásabb pillanataiból profi gifet, montázst vagy akár videót szeretnél összeállítani? Nem nagy ügy, pár kattintás az egész, vagy még annyi se! A Google Fotók alkalmazása ugyanis automatikusan elkészíti neked, nem lesz más dolgod, mint az értesítéseket csekkolni telefonodon, hogy lásd, mikor érkezett meg meglepetésként a délelőtt készített fotókból álló montázs, gif, vagy épp a nyaralásról szóló kisvideó. 

Tippek a szűrők és a különleges képek rajongóinak!

A szűrök, különleges effektek szerelmeseinek is akad néhány csemege, amiket akár rögtön a telefonodon néhány kattintással  ki-bekapcsolhatsz. Egy mozdulattal be tudod például állítani a színt és a megvilágítást, de körbe is vághatod vagy akár át is méretezheted a képeket. A szűrőkkel pedig egyszerűen alakíthatod a fényképeid küllemét és hangulatát – például szépia árnyalatot vagy aranyló tónust adhatsz nekik, vagy a Vignetta effekttel sötétítheted a szélüket. 

Forrás: Thinkstock

+ 5 tuti tipp egy profi fotóstól, amit mindig tarts szem előtt, ha fényképezel

  • Ne középre helyezd a kép témáját, inkább oszd fejben három részre a fotót, és valamelyik függőleges, vagy vízszintes harmadolóvonalra tedd.
  • Próbálj olyan nézőpontot találni, amely nem mindennapi – helyezd közelebb a kamerát az asztal síkjához, fotózz alulról, vagy a tárggyal egy vonalból.
  • Figyelj a kép minden részletére, ne legyen zavaró belógó részlet, amely elvonhatja a figyelmet a lényegről.
  • Ha embert vagy állatot fotózol, mindig ügyelj arra, hogy abban az irányban hagyj némi teret, amerre a téma néz. Arra is figyelj, hogy ne pontosan térdnél, vagy könyöknél vágj.
  • Ha mozgó témát fotózol, akkor bátran állítsd sorozatfelvétel módba, így egészen biztosan lesz olyan kép, amivel a kívánt hatást éred el.