Mikor használjunk bronzosítót, ha nem nyáron? Imádjuk ezt a sminkszert, mert álomszép, napcsókolta bőrt varázsol másodpercek alatt, használni azonban nem is olyan könnyű. Larion Oscar sminkmester most elárulja, mik azok, amikre mindenképp figyelj oda, ha bronzosítóval dolgozol.

A bronzosítóktól egészségesebbnek, frissebbnek tűnik az arc, a természetes ragyogás és a napimádat miatt nagyon népszerűek. Használatukkal kapcsolatban a szabályok ugyanazok, mint a pirosítókkal. Arra azonban figyelj, hogy a bronzosítót ne használd önbarnítóként, mert más szerepe van. Többféle textúrában megtalálod őket, és az sem mindegy, hogy melyiket mikor használod: télen világosabbat, míg nyáron a sötétebb árnyalatot javaslom. A bronzosítók kaphatóak barnító gyöngyök, ásványi, folyékony, por, krém, matt, fényes, csillogó, selyemfényű formában. 

Forrás: Thinkstock
Bőrtípusnak megfelelően válassz textúrát: zsírosabb bőrre por állagú, lehetőleg matt vagy selyemfényű textúrát válassz.

Száraz bőrre lehet krémes, ásványi, csillogó termékeket választani, de ne ess túlzásba a csillogással. Ezen felül fontos a színmélység kiválasztása is. Az az ideális szín, ami egy-két árnyalattal sötétebb, mint a jelenlegi bőrszíned, ha a természetesség a szempont.

A bronzosítók között vannak kétszínűek, amik egy szép napbarnított színből és/vagy rózsaszínes, vagy narancsos párosításban kaphatók. Könnyű a választás, hisz a világos, hideg bőrszínhez a rózsaszínes kombináció mutat jól, ha pedig sötétebb, meleg bőrszíned van, akkor a narancsos változat az ideális számodra.

A legtermészetesebb hatást a méltán legnépszerűbb barnító gyöngyökkel érheted el: hibázni nem lehet velük, mellesleg ínycsiklandozóan néznek ki. Nappal használj matt vagy selyemfényű bronzosítókat, este vagy alkalmi sminkek készítéséhez pedig a csillogóbb változatokat, de csak az arc egyes pontjait érdemes kiemelni, mint például az arccsont felső ívét, a szemöldökcsontot és a szemzugot.

A napcsókolta hatást pillanatok alatt elkészítheted, ha matt textúrával az arccsontodra, az álladra, a homlokodra, a halántékodra, a szemhéjadra, valamint, ha az orrodra is teszel egy keveset kontúrmentesen. De keskenyítheted is orcádat vele, ha az arccsont alá kerül az árnyék.

Erre figyelj!
Minden esetben használj a bronzosítókhoz ecsetet, mert általa érheted el a legtermészetesebb, legprecízebb hatást! Ha krémes bronzosítót választasz, azt az alapozás után tedd fel, alaposan dolgozd össze kontúrmentesen, ügyelj rá, hogy a hajtőnél is szép átmenettel tedd fel, majd transzparens porpúderrel fixáld a végén.
1. Kiko 17,90 euró, 2. The Body Shop 5390 forint, 3. MAC 7700 forint, 4. Miss Sporty 2.99 euró, 5. Rimmel, 6. Chanel 65 dollár, 7. Avon 1599 forint, 8. L'Oréal 4499 forint

Ha az arc kontúrozása, árnyékolása a cél, abban az esetben a highlighter a jó választás.  A két színből álló árnyékoló, ami egy sötétebb és egy világosabb szín párosítása, különböző bőrszínhez igazított, matt tónusokból áll. A homogén arc kialakításához ez a legtermészetesebb megoldás. A highlightert az arcon belül a legmagasabb pontokra kell tenni, mint az arccsont, az áll közepe, az orr, a homlok közepe, a mozgó szemhéj és a szemöldökcsont. A sötétebb árnyékolóval az arccsont alatti területet, a halántékot, a hajtő vonalát valamint a mélyítővonalat hangsúlyozzuk.

Erre figyelj!

A szem alatt kerüld a csillámos textúrákat, mert kiemelik a finom hajlatokat, redőket. Sokkal előnyösebb, ha fényvisszaverő textúrát választasz a szem frissebb kinézetéhez.

A krémes highlightert mindenképp a bőrszínedhez válaszd: világos bőrhöz a bézs és a rózsaszínes árnyalatok passzolnak, a sötét bőrszínhez pedig a sárgás, arany tónusok illenek jobban. A fényes highlihterek jól mutatnak bizonyos stratégiai pontokon finoman használva, mit például a szem belső sarka, a szemöldökcsont, a szemhéj és az arccsont felső része. Ragyogj természetesen! :)