Gratulálunk, elérkeztél az utad feléhez! Babád a 20. hétre már 25 cm, és körülbelül 280-300 grammot nyom, az alvás-ébrenlét idejének aránya pedig már megegyezik az újszülöttével.

Az elmúlt hetekben gyermeked rengeteget nőtt, súlyát pedig megnégyszerezte. Most már olyan nagy, hogy mozgásait egyre gyakrabban és egyre erősebben fogod érezni, ezekből a ficánkolásokból pedig azt is meg tudod érezni, hogy babád ébren van-e éppen vagy szundikál. 

Forrás: Thinkstock

Magzatod mozgását most már az apuka is érezheti, ha a kezét a hasadra teszi. Legviccesebb érzés, amikor a kicsi csuklik, ilyenkor ugyanis ritmusosan ugrál a pocakod. 

Várandósságod 19. hetének történései
A szíved alatt hordott kicsiny gyermeked a 19. héten már REM-fázisú alvást is produkál - magyarul pici babád álmodik! Hát nem hihetetlen?

A baba fülei már tökéletesen működnek, hallja a belső szerveid hangjait, és a téged körülvevő zajokat is. Itt az ideje, hogy rendszeresen beszélj hozzá, zenét hallgass vele, vagy akár mesét is olvass neki.

A gyermeked szervei mostanra már teljesen kifejlődtek, innentől kezdve csak a növekedésre, érésre kell koncentrálnia. 

Eközben te...

A méhed ezen a héten már a köldököd magasságában található, állapotodat immár le sem tagadhatod.
A tüdődet nyomhatják a belső szerveid, így gyakran légszomj alakulhat ki. Fontos, hogy figyelj oda a helyes testtartásra, görnyedt háttal ugyanis még kevesebb helyet hagysz a tüdődnek.