Nincs lehetőséged a nyári forróság beköszöntével többet locsolni a kerted növényzetét? Ne aggódj, nem kell lemondanod az udvarodon nyíló színkavalkádról – vannak ugyanis olyan virágok, amelyek jól tűrik, és túl is élik az aszályos időszakokat.

Eddig azt gondoltad, hogy ha szárazságtűrő növényeket szeretnél kertedbe, akkor csak kaktuszok és pozsgások közül válogathatsz? Van egy jó hírünk, a választék sokkal gazdagabb! Ott vannak például a díszfüvek, a különböző csenkeszek, pampafű, árvalányhaj. De ne feledkezz meg a fűszernövényekről sem, a levendula, cipruska, zsálya, kakukkfű, vagy akár a rozmaring is megfelel a kritériumoknak. Továbbá a sziklakerti növények nagy része is szereti a napsütést, így a szegfű, az írisz, a rózsa, a napvirág vagy a pázsitszegfű is jó választás lehet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Egy kis francia a kertben
Mértani pontossággal ültetett növények, szabályos minták és szimmetria - ha szereted a barokk korban játszódó filmeket, akkor biztosan téged is lenyűgözött már a franciakertekre jellemző precíz pompa és méltóságteljes megjelenés. ITT megtudhatod, hogyan alakíthatod ki kertedet a francia módi szerint.

Egy szárazságtűrő kert létrehozása a virágok kiválasztásával még természetesen nem ér véget. Ahhoz, hogy udvarodban jól érezzék magukat növényeid, pontos tervezés is szükséges. 

  • Mérd fel kerted adottságait, oszd fel kerted területét a növényeid vízigénye szerint. Keresd meg azokat a helyeket, ahova forróságtűrő növénykéidet szeretnéd ültetni. 
  • Csoportosítsd a virágokat ebbe a három kategóriába: szárazságtűrőek, kis vízigényűek, locsolást igénylők.
  • A kertedben készítsd el az ágyásokat, a magas növényeket inkább hátrébb, míg az alacsonyabbakat előrébb ültesd. 

TIPP

Használj mulcsot! Miért? Egyrészt kevesebbet kell majd küzdened a gazzal, de a legfontosabb, hogy az így takart talajt kevesebbet kell öntözni, mivel a mulcs nem engedi olyan gyorsan kiszáradni.