Kihal a mediterrán étrend?

Forrás: Thinkstock -
diéta mediterrán étrend fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mediterrán diéta szépít és gyógyít, ráadásul nagyon egészséges is. A mediterrán országokban – tehát Egyiptomtól Libanonig és Marokkótól Törökországig – viszont egyre csak híznak az emberek, mert az ottani hagyományos étrend helyett több húst és tejterméket esznek. 

A mediterrán étrendet régóta dicsőítik, amiért hosszú és egészséges életet tesz lehetővé. Ám pont a napcsókolta gyümölcsök és zöldségek hazájában élő emberek kezdtek lemondani róla, ami meg is látszik a derékbőségükön. A turizmus, a városiasodás, a természeti források kimerülése és a hagyományos tudás eltűnése együtt járul hozzá az érend romlásához az érintett területeken.

Forrás: Thinkstock

A mediterrán étrend elvileg rengeteg növényi alapanyagot, például zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, magot, csonthéjast és olívát tartalmaz, továbbá halat és fehér húsokat, továbbá némi vörösbort is. Kis mennyiségben feldolgozott élelmiszerek is helyet kaphatnak benne, úgymint az édességek, a csokoládé és a vörös hús is.

A Földközi-tenger medencéje azonban „táplálkozásbeli átalakuláson" megy keresztül, hiszen a korábban előnyben részesített hozzávalók helyett minden eddiginél több hús és tejtermék van benne – olvasható az ENSZ szakértőinek beszámolójában. A szakértők következtetése alapján a dél-mediterrán vidékeken, úgymint Egyiptomban, Libanonban, Marokkóban és Törökországban egyre csak híznak az emberek. Egyre nagyobb tehát a súlygyarapodással küszködők aránya a társadalomban, ami az ezzel összefüggésben álló betegségek előfordulását is növeli.

Forrás: Thinkstock

„A globalizáció, az ételmarketing és az életmódbeli változások átírták a mediterrán fogyasztási mintákat" – áll a beszámolóban. Érdekesség, hogy az ott kapható élelmiszerek mindössze tizede származik helyi forrásból, ami nemcsak a helyi termelőket, gyártókat és forgalmazókat érinti hátrányosan, hanem a környezetet is. „A mediterrán étrend tápláló, a helyi kultúra része, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, továbbá támogatja a belföldi gazdaságot" – magyarázta Alexandre Meybeck, a szervezet munkatársa.

Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a mediterrán étrend védhet a szívbetegség, bizonyos rákfajták, a cukorbetegség, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór ellen is.

Diéta, életmód akkor és most – 10 év alatt nagyot változott a világhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150522-igy-valtozott-az-utobbi-10-evben-az-egeszseges-taplalkozas-megitelese.htmlŐrült kalóriaszámlálás vagy okosan összerakott étrend? Zsírok: igen vagy nem? Ha úgy érzed, már szinte eltévedsz a táplálkozási tanácsok erdejében, hidd el, nem vagy egyedül, az utóbbi 10 évben ugyanis rengeteg dolog megváltozott, amiket nem árt észben tartani. Ez Zsír!ThinkstockPegán diéta, a fogyókúrázók új kedvencehttp://www.life.hu/ez-zsir/20150522-pegan-dieta-a-paleolit-es-a-vegan-dieta-egyesitese.htmlA pegán, azaz a paleo-vegán diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hívei esznek húst és gabonát is, ám elkerülik a tejtermékeket és a glutént. De miről is szól pontosan ez az étkezés? Ez Zsír!--Sok edzés és kemény diéta - így marad csúcsformában a legszexibb magyar pincérnő http://www.life.hu/ez-zsir/20140822-szollath-niki-egy-etteremlanc-szepsegversenyen-elokelo-helyezest-ert-el-ime-az-edzese-es-a-dietaja.htmlMég csak huszonkét éves, de már jól tudja, hogyan lehet tökéletes a teste. Szolláth Niki, a legdögösebb magyar pincérnő nem veti el a gondolatot, hogy egyszer a nyuszis magazinban pózoljon, a popsijára és a combjaira a legbüszkébb, és hajlamos túlzásokba esni. A csinos fiatal lány edzésről, diétáról és a karcsúnak vélt amerikai lányokról mesélt a Life.hu-nak. Ez Zsír!OrigoKatalin, a diétahercegnő - vajon melyiket választja a szülés után?http://www.life.hu/ez-zsir/20150129-katalin-hercegno-vilmos-herceg-felesege-vajon-dietazik-e-a-szulese-utan-is.htmlA mindig karcsú Katalin hercegnőtől köztudottan nem állnak távol a diéták. Bár nádszálkarcsú volt akkor is, 2011-ben az esküvője előtt mégis kőkemény diétába kezdett, hogy tökéletesen mutasson rajta az álomruha. A hercegnő első gyermeke születése után néhány hónappal is csúcsformában volt, és ez egészen biztosan így lesz a második baba világra jövetele után is. Lássuk, melyek Katalin kedvenc diétái.Ez Zsír!--Laktózmentes diéta – így csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-tejerzekenyek-szamara-fogyaszthato-etelek-es-azok-amiket-semmikeppen-nem-ehetnek-ihatnak.htmlA laktózérzékenyek számára valóságos mumus minden, amiben tejcukor található, vagyis a tej és a tejtermékek egyaránt. De nem csak nekik, bárki számára hasznos lehet, ha a megfelelő emésztés érdekében betart néhány alapszabályt. Ez Zsír!--Beyoncé pár napra vegán lett - mire jó ez a diéta?http://www.life.hu/ez-zsir/20140206-beyonce-vegan-lett-par-napra-stohr-greta-elmondja-errol-a-velemenyet.htmlEgyre többen tartanak „veguár" hónapot, amikor teljesen mellőzik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását a test méregtelenítése érdekében. A módszer népszerűsége azután kezdett növekedni, hogy Beyoncé és Jay-Z beszámolt a 22 napos vegánságáról, amelyet kifejezetten egészségügyi célból választott. Venus Williams és Leona Lewis is hisz az ideiglenes „detox-diétában".Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.