Tészta, pizza, lasagne - hogy maradnak vékonyak az olasz nők?

Forrás: Thinkstock -
paradicsom olívaolaj Olaszország testmozgás étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég Toszkánában töltöttem néhány napot, ahol meglepetten tapasztaltam, hogy az olasz nők nem keveset esznek, szénhidrátot is, sőt nem egyszer 4-5 fogásból áll a vacsorájuk. Ennek ellenére az ott töltött idő alatt egyetlen elhízott olaszt sem láttam, ezért úgy gondoltam, itt az ideje ellesni a titkukat. 

Mediterrán diéta - tényleg beválik

A szakértők szerint a mediterrán étrend lehet a megoldás az elhízás elleni harcban. A Postgraduate Medical Journal szakfolyóirat nemrég publikált tanulmányában az orvosok azt írják, hogy a mediterrán étrend gyorsan csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát, ráadásul a zsírszegény diétáknál hatékonyabban segít az alacsonyabb testsúly megőrzésében is. A Görögországhoz, Spanyolországhoz és Olaszországhoz társított mediterrán étrendről már régóta állítják, hogy jót tesz az egészségnek és a szívünknek. Az ilyen étrend jellemzően rengeteg zöldséget, friss gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, olívaolajat és diófélét, valamint baromfihúst és halat tartalmaz vörös húsok, vaj és állati zsírok helyett.

Forrás: Thinkstock

Kint élő barátnőmnek tettem fel a kérdést, szerinte mi lehet ennek az oka. Kata férje olasz, évek óta az ottani konyha ízeit részesítik előnyben, akár Budapesten élnek, akár kint. Szinte naponta fogyasztanak tésztát, munka után is, mégis mindketten remekül néznek ki. A titok pedig a testmozgás mellett a következő lehet: ,,Szerintem azért vékonyak, mert odafigyelnek magukra. Itt a nők mindig szépek, ápoltak, csinosak, divatosak, még a 95 éves nagymama is visel sminket és festeti a haját. Nem is néz ki 95-nek. Szóval az olaszok általánosságban egészségesen étkeznek. Sok frisset esznek, zöldségeket, friss húsokat, mindig a szezonálisat és azt, amit a környéken termelnek. Ezen kívül szinte mindenki sportol valamit. Futnak, úsznak, bicikliznek, gymbe járnak. A férjem édesapja 70 fölött van, és napi 12 km-t gyalogol. Amit mindenki emleget, az az igazság. Hogy oda kell figyelni az étkezésre és a mozgásra. És nemcsak vékonyak, de egészségesek is leszünk!"

Ihász Katalin dietetikus

A Life.hu szakértője így vélekedik a témáról: ,,Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az elfogyasztott étel mennyiségén van a hangsúly az alakunk megőrzése szempontjából. Az, hogy valaki minden nap eszik tésztát, még nem jelenti azt, hogy növekedni fog a súlya, ha figyel, hogy durum vagy teljes kiőrlésű tésztát válasszon és a feltét sem mindig zsíros-húsos szósz. Ha a napi ideális kalória-, zsír-, szénhidrátbevitelt figyelembe vesszük, nem kell attól tartani, hogy meghízunk az olasz ételektől."

Forrás: Thinkstock

TV + Bulvár rovatunk vezetője, Anita 13 évig élt szintén Olaszországban, és neki is hasonlóak a tapasztalatai. Ő azt látta, hogy az olaszok napi 1 adag tésztát biztosan elfogyasztanak, de gyakran délben és este is ott szerepel a pasta a menüben. ,,Reggelire croissant-t esznek kávéval. Délben jöhet egy könnyű pasta vagy hús salátával, szénhidrátból álló köreteket nem nagyon fogyasztanak. Családi ebédeknél hétvégente véggieszik a menüt, ahol mindig van előétel - sonka, sajt -, tészta, húsétel salátával és desszert. Mindehhez pedig egy pohárt bort isznak, ami segíti az emésztést. Szerintem a titok abban rejlik, hogy jó minőségű tésztát, nem ritkán durumtésztát választanak. Nem keverik a szószokat: ezek egyszerűek, gyakran mindössze paradicsomból, olívából és foghagymából állnak. Rengeteg olívaolajat használnak, ami szintén egészséges. Nem keverik a szénhidrátot a fehérjével. Rengeteg friss zöldséget esznek minden formában, grillen, salátaként. És persze pizzát, aminek viszont a tésztája igen vékony. De ezt sem úgy eszik, mint mi, magyarosan, zsírosan - legtöbbször a sima margarita vagy sajtos, esetleg rukkolás kerül az asztalokra. Igen, sportolnak, de az étkezésen múlik a legtöbb. Például ha jól tudom, amikor Pavarottinak diétáznia kellett a halála előtt, az orvosa is engedte neki az egy tál paradicsomos tészát."

Olívaolajból sohasem elég

A hipermarketekben már párszáz forintért vásárolhatsz olívaolajat, de vajon ez tényleg olyan minőségű, ami miatt megéri lecserélni a zsírt vagy a napraforgóolajat? Mennyire fontos az ár és a származás egy üveg olívánál? Szakértőkkel és dietetikussal jártunk utána a kérdéseknek, amik bennünket mint olívarajongókat foglalkoztatnak.

Ma már itthon is mindent meg lehet vásárolni, amivel könnyedén követheted a mediterrán étrendet. Igaz az is, hogy ezek nem filléres tételek, mégis érdemes amit lehet, megtanulni az olaszoktól. Kint élő ismerőseim el is láttak remek receptekkel, amik akár vacsorának is tökéletesek, íme, két nagy kedvencem:

Paradicsomos linguine

A linguine paradicsomszósszal és arrabiata fűszerrel, parmezánnal a legjobb. Otthon is összerakható fűszerkeverék kell hozzá: egy kevés fokhagyma, csípőspaprika, petrezselyem, mindez egy kis olívaolajjal megspékelve.

Forrás: Thinkstock

Puttanesca

Általában spagettitésztából készül, nagyon gyorsan, viszont úgy tűnik, mintha sokat dolgoztál volna vele, mert sok hozzávalóból áll a szósz. Fokhagymát és egy kevés csípőspaprikát futtass meg olajban, majd dobd rá a paradicsomot.( Ez lehetőleg ne sűrítmény legyen, hanem darabolt konzerves, vagy használj friss paradicsomot. Ha konzervet használsz, jó trükk, hogy adj hozzá 1-2 friss paradicsomot is, és sokkal jobb lesz az íze.) Kicsit hagyd, hogy összeérjenek az ízek, majd adj hozzá még egy kis kapribogyót és egy fél üveg szardellát. Ha van otthon, tehetsz bele pár szem karikákra vágott fekete olajbogyót is, nagyon jó lesz tőle az íze. Rottyantsd össze az egészet, és kész is van! Só nem kell bele, mert a kapribogyó és a szardella magában is sós, bors helyett pedig ott a chili. Ha bármelyik alapanyag nincs, ki lehet hagyni, úgy is finom lesz. A puttanesca egyébként onnan ered, hogy a bordélyházakban a nők gyorsan összedobták, ami maradékot találtak a kamrában, és abból lett a szósz. Mehet bele akár vöröshagyma is a legelején, szardella helyett pedig tonhal. A lényeg, hogy kicsit pikáns legyen az íze! "

A szerző véleménye

"Bár Magyarországon élek, próbálom amit lehet, átvenni a mediterrán diétából. Az olívaolaj nálam is nagyon beválik, igyekszem napi szinten fogyasztani, mert nemcsak a bőröm lesz tőle szebb, de az anyagcserém is sokkal jobb. Abszolút igaz, hogy el kell felejteni a köreteket, és a húsokat, halakat csakis zöldséggel fogyasztani. Itthon szerintem az egyik legnagyobb hiba a rengeteg felesleges szénhidrát, gondoljunk csak a rántott húsra, sült krumplira, és arra, hogy többnyire ezeket kínálják az éttermek. Ha ezeket a rossz szokásokat egyszer levetkőzzük, talán nálunk is van remény, hogy csökken az itthon megdöbbentően magas elhízottak száma. Még a paradicsom is okos trükk, a vitamintartalma nagyon magas, így érdemes sokat fogyasztani belőle. Persze sokszor hallom, hogy ezek az ételek drágák, de én azt vallom, hogy egészséges étkezéssel sok betegségtől megkímélhetem magam a jövőben."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.