Az igazi sztár maga Görögország! Meseszép szigetek filmrajongóknak

Forrás: Thinkstock -
Mikonosz Kréta Szkopelosz Görögország sziget
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nap és a fény országa jó néhány rendezőt és forgatókönyvírót megihletett már a mozgókép világában. Van egy jó hírünk: Görögország sokkal elragadóbb élőben, mint a filmvásznon, és az összeállításunkban szereplő forgatási helyszínek révén megtudhatod, milyen élmények várnak rád, ha ezekre a mesés szigetekre utazol.

Barangold be a napfényes Szkopeloszt

Az apró égei-tengeri gyöngyszem, Szkopelosz nem is olyan régen még illatos fenyőfáiról, olajfaligeteiről és kristálytiszta vizű strandjairól volt híres, de ma már Mamma Mia szigetként ismert szerte a világon. Az ABBA-slágereket és A-listás színészeket (Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth) felvonultató sikerfilm 2008-as bemutatója óta rengetegen keresik fel Szkopeloszt, hogy végigjárhassák a főbb forgatási helyszíneket. A nyári turistaáradat ellenére a „legzöldebb görög sziget" megőrizte titokzatos hangulatát, ősi templomai, buja gyümölcsösei, idilli falvai és halászkikötői a fokozhatatlan nosztalgiát és az időtlenség érzését sugallják. A Szporádok szigetcsoporthoz tartozó Szkopelosz rendkívül vonzó vakációs célpont, de a film megjelenése óta a szikla tetejére épült kis kápolna kelti fel leginkább a turisták érdeklődését, ahol az emlékezetes esküvői jelenetet forgatták.

Bájos utca Szkopelosz városában Forrás: Thinkstock

Life.hu-tipp

A magyar sztárok is imádják Görögországot, de még mennyire! ITT megtudhatod, kik járnak errefelé nyaralni!

James Bond nyomában

Az örökifjú sármőr, James Bond és aktuális kedvese egy Citroën „Kacsába" pattan, hogy lerázza üldözőit: a kém elsőre láthatóan megrökönyödik az autó láttán, ami később mégis ideálisnak bizonyul, hiszen a szűk szerpentineken remekül tud manőverezni a kis sárga járgánnyal. A Szigorúan bizalmasban (1981) a Roger Moore által alakított 007-es ügynök a Jón-tenger egyik legszebb szigetére, Korfura kalauzolja el a nézőket. A tavernákkal teletűzdelt szűk utcácskák, a barátságos helyiek, az olajfák árnyéka és a tenger morajlása talán nem arra sarkallja az utazót, hogy világmegmentő akciókba bonyolódjon, de legalább felfedezheti a sziget természeti szépségeit és kulturális emlékeit. A film készítői számos egyéb helyszín mellett a lenyűgöző Meteorákat is célba vették, ahol a főhős a hatalmas sziklacsúcsokon izgalmas kötéltáncba kezd, hogy legyőzhesse ellenfelét.

Kolostor a Meteorákon Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

A gyönyörű Sissi egykori nyári rezidenciája a festői Gastouri faluban található, és ebben a Bond-filmben is feltűnik. Ha a szigeten nyaralsz, feltétlenül látogass el az Ahílion-palotához, a Gardiki-erőd romjaihoz, és semmiképp ne hagyd ki Paleokastritsát, amit a korfui szépségként is emlegetnek. De számtalan más varázslatos hely is akad Görögországban - itt kiválaszhatod kedvenc uticélodat!

Messzénia, a kontrasztok földje

Hiába szereti egymást két ember, hosszú távon jó eséllyel számítani kell a párkapcsolatot próbára tévő konfliktusokra is. Ha nem vigyázunk, a közös jövő megannyi kérdése könnyedén elmoshatja a boldogságunkat, mint ahogyan a tenger szép lassan „megeszi" a part menti sziklákat. A Mielőtt éjfélt üt az órában a két főhős, Jesse (Ethan Hawke) és Celine (Julie Delpy) is válságos időszakát éli meg viszonyuknak, amihez az olajfaligetekkel, völgyekkel, hegyekkel és öblökkel tarkított Messzénia szolgáltatta a hátteret. Peloponnészosz egyik félszigete az ókorban a földművelő helóták lakhelye volt, napjainkban pedig olyan látnivalókat tartogat a gyönyörű strandok mellett, mint az Ithomé-hegy, a mükénéi kultúra bölcsője, Pülosz és a bájos kikötőváros, Koroni, ahol több jelenet leforgatására is sor került.

Koroni Forrás: Thinkstock

Szikrázó napsütés és egy pohár jeges raki

Talán a film nem olyan híres, mint az összeállításban szereplő társai, de a Kirsten Dunst, Viggo Mortensen és Oscar Isaac főszereplésével készült „elegáns pszichothrillert” már csak azért is érdemes megnézni, mert az alkotók csodálatos helyszínt választottak a forgatáshoz. A nagy sziget, ahogyan a görögök becézik Krétát, egy kincsektől hemzsegő kis univerzum, és egy egész nyár sem lenne elég, hogy minden szépségét felfedezhessük. Sikátorok, bazárok, szökőkutak, velencei kikötő – Hanía, Kréta második legnagyobb városa megőrizte autentikus hangulatát, így nem véletlenül tűnik fel a Kétarcú január című filmben. A knósszoszi romok a színészeket is lenyűgözték, és azt nyilatkozták, hogy nagyon szerencsésnek érezték magukat, amiért e látvány részesei lehettek.

Hanía kikötője Forrás: Thinkstock

Kozmopolita és derűs: Míkonosz

A Kükládokhoz tartozó Míkonosz a maga varázslatával, glamúrjával és csodálatos miliőjével tagadhatatlanul az egyik legelbűvölőbb sziget a világon. Idilli tájai, napsütötte tengerpartjai, hangulatos éttermei és trendi klubjai nemcsak a turistákat vonzzák, hanem a filmeseket is. Ez a kozmopolita ékszerdoboz az elmúlt évtizedekben többször reflektorfénybe került, így a Shirley Valentine-ban, A Bourne-rejtélyben és a 2010-ben bemutatott Míkonosz királyaiban is megmutatta igazán kivételes arcát. Mindegy, hogy kulináris kalandra, kulturális csemegére vagy tengerparti ejtőzésre vágysz, esetleg meglesnéd a legnagyobb világsztárokat, a csillogó görög szigeten igazi álomvakációban lehet részed.

Míkonosz szigete Forrás: Thinkstock
/1506/A_t_z201561718221

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.