A 24. hétre babád magassága 29 centiméter körül lehet, míg súlya hozzávetőleg 530 gramm.

A belső fülünkben található félkörös ívjáratok segítenek szervezetünk egyensúlyozásában, nos magzatod fülében ezek az ívjáratok erre a hétre már teljesen kifejlődtek, ezért a kicsi érzékeli, ha fejjel lefelé fordul a méhben.

Megkezdődik gyermeked fehérvérsejt-termelése is, amelyek a fertőzések és betegségek kivédésében, illetve az ellenük vívott harcban játszanak jelentős szerepet. 

Forrás: Thinkstock

 

Forrás: Thinkstock
Várandósságod 23. hetének történései

Bár babád ezen a héten is egyre csak gömbölyödik, érzékeny bőre még mindig meglehetősen ráncos, hiszen továbbra sincs alatta túl sok zsír. Arca és kicsi teste viszont egyre inkább hasonlít egy kisgyermekére.

Ha babád valamilyen nem várt oknál fogba ezen a héten születne meg, már lenne esélye az életben maradásra, igaz, csak speciális ellátás mellett, a koraszülött intenzív osztályon. A legnagyobb probléma a koraszülött babák esetében a tüdő éretlensége, ugyanis a magzati tüdő csak ezen a héten kezd szörfaktánst termelni. Ha erős a gyanú arra, hogy a baba ekkortájt fog megszületni, az anya szteroidinjekciót kap, amely gyorsítja a tüdő érési folyamatát. 

Eközben te...

Általában a 24. hétre esik a cukorterheléses vizsgálat, amely lehet, hogy kissé megterhelő és kellemetlen lesz számodra. Erre elsősorban azért van szükség, mert a terhességi cukorbetegség a diabéteszes esetek 5%-át teszi ki. Bár a terhességi diabétesz a gyermek születésekor megszűnhet, ezeknél a nőknél nagy eséllyel alakul ki cukorbetegség a várandósságot követő 5-8 évben.