Grillezgetni, sütögetni mindenki imád – a mosogatásért és grillrácstakarításért valószínűleg már kevesebben rajonganak. Most nekik szeretnénk egy egyszerű és nagyszerű ötletet ajánlani.

Egy korábbi cikkünkben már elárultuk a tökéletes grill titkát: nem kell hozzá nagy ördöngösség, hogy könnyen, gyorsan és finomat sütögess egy kerti buli alkalmával. 

Most azonban a grillezés árnyoldala van terítéken – bizony ilyen is van! Egy jól sikerült összeröffenés után a legtöbbünknek semmi kedve a romeltakarításhoz, és a grill megtisztításához, pedig hát valamikor valakinek ezt is meg kell csinálni.

Forrás: Thinkstock

Mi most két alternatívát ajánlunk a figyelmedbe: az egyik azoknak szól, akik szorgos hangya módjára rögtön a buli után neki szeretnének állni a takarításnak, a másik pedig a Pató Pál úr típusú grillezőknek, akik "ej, ráérnek arra még" másnap is.

  • Azonnali megoldás: Ha elkészültek a húsok, de a szén még ég, ne oltsd el! Egy hagymát vágj ketté, szúrd fel egy villára, és dörzsöld át vele a rácsot. A hagyma és a meleg hatására sokkal könnyebben lejön majd a sok odaégett szósz és falatka!
  • Másnapi megoldás: Ha már a falatkák odaégtek... Önts egy szórófejes flakonba almaecetet, tedd egy újságpapírra a grillrácsot. Fújd meg a rács mindkét oldalát alaposan almaecettel, és hagyd hatni 5–10 percig. Ezután drótkefével könnyedén le tudod dörzsölni az egészet.