Ha ez idő tájt piacon jársz, és egy padlizsánt fogsz a kezedbe, jusson eszedbe, hogy a pici babád most nagyjából ekkora lehet, magzatod a 25. héten már közel 700 grammot nyom. 

Babád orrnyílásai elkezdenek kinyílni, a magzati tüdőben pedig kifejlődtek az erek, így babád már légzőmozgásokat végez.

Gyermeked bőre lassan kezdi elveszíteni átlátszóságát, de még mindig eléggé gyűrött.

Forrás: Thinkstock

 

Forrás: Thinkstock
Várandósságod 24. hetének történései

Ha babád valamilyen nem várt oknál fogba ezen a héten születne meg, már lenne esélye az életben maradásra, igaz, csak speciális ellátás mellett, a koraszülött intenzív osztályon. A legnagyobb probléma a koraszülött babák esetében a tüdő éretlensége, ugyanis a magzati tüdő csak ezen a héten kezd szörfaktánst termelni. Ha erős a gyanú arra, hogy a baba ekkortájt fog megszületni, az anya szteroidinjekciót kap, ami gyorsítja a tüdő érési folyamatát.

 A gerince szerkezete – 33 csigolya, 150 ízület és mintegy 1000 szalag – ezen a héten erőteljes fejlődésnek indul. A pici csontjai egyre erősebbek, és a kézügyessége is fejlődik: aprócska ujjait most már ökölbe is tudja szorítani. 

Porontyod most kezdi fejleszteni ízérzékelő bimbóit, azaz már most eldől, hogy édesszájú lesz, vagy sem.

Eközben te...

A szívedre most már igen nagy teher nehezedik, mivel nagyobb mennyiségű vért kell forgatnia és mozgásban tartania. Ez körülbelül 50%-os többletmunkát jelent neki, így próbáld meg fölösleges terhekkel nem megerőltetni. A kávézással, koffeines teák, esetleg kóla fogyasztásával a szíved ritmusa megbolydul, ezért figyelj arra, hogy italaid a lehető legkevesebb koffeint tartalmazzák.